Amigurumi: Haken op z’n allerschattigst

Ben jij dol op alles wat schattig is én houdt je wel van wat knutselwerk? Dan zijn er tal van kawaii hobby’s om uit te proberen en één daarvan is het razend populaire amigurumi. Hiermee ga je, net als bij Needle Felting aan de slag met wol en garen in de vorm van het eeuwenoude haken! En dan hebben we het niet over de onderzetters die je oma vroeger in elkaar haakte, maar heuse knuffels en andere schattige creaties, geïnspireerd door alles wat kawaii is.

Wat is Amigurumi?

Plat gezegd is amigurumi gewoon een vorm van haken, maar dan net even anders. Het is namelijk pas een amigurumi als het de vorm van een specifiek persoon, dier, of object heeft aangenomen. Een kleedje telt dan ook niet als amigurumi, hoe schattig ook. Amigurumi is in het Japans 編み包み, letterlijk vertaald “verpakt breien/haken”, maar netjes vertaald “gebreid/gehaakt speelgoed vriendje. Een heel toepasselijke naam dus!

Net als met gewoon haken en breien worden deze poppetjes uit garen gemaakt en gehaakt met een zogenoemde haaknaald. Hierbij wordt er vaak een combinatie van onderdelen en garen gebruikt om allerhande personages te maken.

De bedoeling is om de vorm goed in elkaar te zetten door deze volgens een bepaald patroon te haken en op te vullen. Het eindresultaat kun je dan gebruiken als decor, verzamelobject, speelgoed, of om bijvoorbeeld een sleutelhanger van te maken.

Deze Japanse hobby bestaat al tientallen jaren maar sinds het begin van de jaren 2000 heeft deze schattige knutselstroming pas echt een grote following gekregen, en de laatste tijd is het al helemaal niet meer weg te denken van platformen zoals Pinterest en Etsy.

Wat heb je nodig voor Amigurumi?

Bijna niks! Je hebt eigenlijk alleen de juiste soorten (en kleuren) wol nodig, een geschikte naaldhaak, vulling voor je creatie, en het belangrijkste een patroon of voorbeeld dat je wilt maken! Bij zo’n patroon wordt vaak ook al precies aangegeven hoeveel en wat je nodig hebt qua wol en het type naaldhak, dus zeker als beginner hoef je hier niet al te lang over na te denken.

Zelfs bij de Action en Xenos kun je tegenwoordig al spullen vinden om aan de slag te gaan met amigurumi en het internet biedt je al helemaal een enorme selectie aan producten. Enkele handige items om mee te starten vind je o.a. op bol.com:

Hoe begin je met Amigurumi?

Eerlijk is eerlijk, als je nog nooit gehaakt hebt of iets gedaan hebt wat lijk op amigurumi kan het wat verwarrend zijn. De manier waarop je te werk gaat is moeilijk uit te leggen op papier en het snelste kun je het dan ook leren door “af te kijken” bij anderen!

Natuurlijk kun je hiervoor op les gaan of eens in je omgeving kijken of iemand het al kan, maar de wondere wereld van het internet is in de meeste gevallen je beste optie! O.a. op YouTube vind je tientallen handige tutorials en video’s over amigurumi.

Amigurumi patronen en tutorials

Maar vergeet ook zeker niet te kijken op sites zoals Etsy voor kant-en-klare patronen met uitleg en Google er ook flink op los voor inspiratie en tutorials. Zo vind je online tientallen (gratis) patronen op bijvoorbeeld Pinterest, en natuurlijk ook meer dan voldoende moois op YouTube!Coverfoto door Kham Tran. Afgebeeld een Keroppi amigurumi door Xuan Nguyen van Fat Face & Me. Patroon door Tiamat Creations.
Dit artikel – Amigurumi: Haken op z’n allerschattigst – verscheen voor het eerst op 29 januari 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 29 januari 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie