Amiibo: toffe figures of pure geldklopperij?

Het zal jullie, zeker de figure verzamelaars en Nintendo fans, niet ontgaan zijn dat Nintendo een jaar geleden bekend maakte dat ze een nieuw product op de markt zouden uitbrengen, genaamd amiibo.

Dit zijn niet alleen maar leuke figuurtjes en kaarten maar bevatten ook nog een behoorlijk vleugje techniek: Near Field Communication techniek (in het kort NFC), waarmee je extraatjes kan krijgen in bepaalde games. Inmiddels zijn er al meer dan 80 verschenen en is het einde nog lang niet in zicht!

“Leuk, allemaal figuurtjes van Nintendo’s meest iconische personages om te verzamelen!” Is wat veel mensen dachten in het begin. Helaas was het in het begin aardig lastig om bepaalde amiibo te vinden en als je ze al vond op sites zoals Marktplaats en Ebay, vroegen veel mensen al snel drie keer de normale verkoopprijs.

Vooral de onduidelijkheid die ontstaan was door Nintendo’s gebrekkige communicatie of uitverkochte amiibo ooit opnieuw zouden worden uitgebracht en diens onderschatting van de populariteit van de amiibo was daarvan een boosdoener.

De beste wraak die je kan nemen op oplichters is om hun amiibo niet te kopen! (Afbeelding via Penny Arcade forums)

De beste wraak die je kan nemen op oplichters is om hun amiibo niet te kopen! Afbeelding via Penny Arcade forums.

Tegenwoordig is die situatie gelukkig al een stuk beter, vooral dankzij Nintendo’s samenwerking met winkels die er voor zorgt dat er nu een strikt ‘één soort amiibo per persoon’ beleid gehanteerd wordt. Natuurlijk weerhoud het sommige mensen er niet van alsnog hun amiibo voor woekerprijzen te dumpen op het internet. Maar ook bepaalde (web)winkels proberen een extra slaatje uit de populariteit en schaarste van bepaalde amiibo te slaan, zoals Nedgame en Coolblue.

Geduld wordt vaak beloond. Ook ondergetekende heeft zeldzame amiibo zoals Shulk en Robin voor een normale prijs te pakken gekregen door simpelweg op een heruitgave te wachten. Koop dus ook gewoon nooit amiibo voor woekerprijzen ook al wil je ze nog zo graag- laat de oplichters gewoon met hun meuk zitten en heb geduld.

Check regelmatig de Duitse of Franse takken van Amazon als je moeite hebt in Nederlandse winkels bepaalde amiibo te vinden, want Amazon krijgt zeer regelmatig nieuwe leveringen. Mensen zonder creditcard vrees niet: er zijn websites waarmee met Paypal en Ideal Amazon giftcards kan kopen!

Zo stonden laatst ook de zeldzame squid amiibo's ineens weer met velen tegelijk in de schappen.

Zo stonden laatst ook de zeldzame squid amiibo’s ineens weer met velen tegelijk in de schappen.

Naast het verzamelen van amiibo is het natuurlijk ook leuk dat ze extraatjes vrijspelen in Nintendo games! Welke amiibo compatibel zijn met welke games en wat voor extraatjes ze vrijspelen verschilt per spel. In sommige games krijg je een computergestuurde personage dat je helpt of waartegen je kan vechten, terwijl in de andere games extra kostuums en wapens beschikbaar worden na het scannen van bepaalde amiibo.

Deze extraatjes kunnen worden geactiveerde door middel van de NFC technologie die in de amiibo zit verwerkt. Geheel nieuw is de techniek achter amiibo niet, aangezien Skylanders en Disney Infinity al eerder hiervan gebruik maken. Toch zijn amiibo anders dan Skylanders en Disney Infinity: amiibo kun je gebruiken bij verschillende games terwijl Skylanders en Disney Infinity figures alleen bij de gelijknamige games te gebruiken zijn.

Deze NFC technologie bestaat in feite uit twee onderdelen, de zender en de ontvanger. In amiibo zitten passieve zenders wat betekent dat ze geen apart energiebron hebben en maar ook iets minder goed zijn in het uitzenden van signalen. De ontvanger zendt een klein elektromagnetisch veldje uit welke in staat is een kleine elektrische stroom op gang te brengen, waarmee er dus een draadloze uitwisseling van informatie mogelijk wordt gemaakt. Op deze manier communiceren de amiibo ook dus met de games.

 Het rechter onderdeeltje is het hart van de amiibo, het stukje dus waarop de informatie van de amiibo staat. (Afbeelding via Imgur)


Het rechter onderdeeltje is het hart van de amiibo, het stukje dus waarop de informatie van de amiibo staat.
(Afbeelding via Imgur)

Omdat sommige extraatjes alleen te ontgrendelen zijn als je de amiibo in kwestie bezit, wekt dit bij sommige mensen irritatie op. Die irritatie is herkenbaar, zeker nu Nintendo onlangs Animal Crossing Amiibo Festival heeft uitgebracht. Zonder amiibo kan je dit spel niet spelen, en om het nog erger te maken heb je echt een Isabelle amiibo nodig als je in die game als Isabelle wil spelen.

Natuurlijk zit het spel in de winkel gebundeld met twee amiibo, maar met minstens 13 andere Animal Crossing amiibo leert een rekensommetje al snel dat als je echt alle content van Animal Crossing Amiibo Festival wilt kunnen spelen je nog eens ongeveer 180 tot 195 euro extra(!) moet uitgeven aan dit spel (er van uitgaande dat je alle amiibo voor 15 euro per stuk koopt). Om kwijtgeraakte en kapotte amiibo nog maar even buiten beschouwing te laten.

Vergelijk dit met Mario Party 10, een soortgelijke game die in de meeste winkels 45 euro kost en 13 speelbare karakters heeft waarvoor je geen amiibo nodig hebt en het is al snel duidelijk dat Nintendo een groot slaatje wil slaan uit de amiibo gekte. Het is dan ook raar dat sommige content die amiibos ontgrendelen in games zoals Super Mario Maker ook op normale wijze kan worden vrijgespeeld maar dat je in het geval van Amiibo Festival zonder amiibo niet eens verder komt dan het startscherm.

Ook plannen en geruchten rondom Pokken Tournament, de nieuwe Pokemon fighter game die in 2016 uitkomt, doen ons afvragen welke kant Nintendo op gaat. Kunnen we deze ook alleen nog maar spelen met behulp van amiibo cards? Of valt het allemaal wel mee? We zullen het gewoon moeten afwachten maar laten we hopen dat Nintendo te hard doordraaft op het gebied van exclusieve content of zelfs hele games achter amiibo verstoppen.

Is de verzamelwoede ook naar jouw hoofd gestegen? Of vind je de amiibo niets meer dan een McDonald’s Happy Meal speeltjes? Deel vooral je mening en collectie met ons!

[bol_product_links block_id=”bol_566152a6acd1d_selected-products” products=”9200000051892867,9200000050228019,9200000041220504,9200000046223950,9200000047133322,9200000041220500,9200000033422947,9200000038824339,9200000050712869″ name=”amiibopost” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bronvermelding: 1, 2

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X