Verzameling Amiibo Figures. Foto door Farley SantosFollow. Via Flickr.

Amiibo: Toffe figures of pure geldklopperij?

Het zal jullie, zeker de figure verzamelaars en Nintendo fans, niet ontgaan zijn dat Nintendo een poosje geleden bekend maakte dat ze een nieuw product op de markt zouden uitbrengen, genaamd amiibo. Dit zijn niet alleen maar leuke figuurtjes en kaarten maar bevatten ook nog een behoorlijk vleugje techniek: Near Field Communication techniek (in het kort NFC), waarmee je extraatjes kan krijgen in bepaalde games. Inmiddels zijn er al meer dan 80 verschenen en is het einde nog lang niet in zicht!

Schaars

“Leuk, allemaal figuurtjes van Nintendo’s meest iconische personages om te verzamelen!” Is wat veel mensen dachten in het begin. Helaas was het in het begin aardig lastig om bepaalde soorten te vinden, en als je ze al vond op sites zoals Marktplaats en Ebay, vroegen veel mensen al snel drie keer de normale verkoopprijs.

Vooral de onduidelijkheid die ontstaan was door Nintendo’s gebrekkige communicatie of uitverkochte figuurtjes ooit opnieuw zouden worden uitgebracht, en diens onderschatting van de populariteit van de amiibo was daarvan een boosdoener.

De beste wraak die je kan nemen op oplichters is om hun amiibo niet te kopen! (Afbeelding via Penny Arcade forums)
De beste wraak die je kan nemen op oplichters is om hun amiibo niet te kopen! Afbeelding via Penny Arcade forums.

Tegenwoordig is die situatie gelukkig al een stuk beter, vooral dankzij Nintendo’s samenwerking met winkels die er voor zorgt dat er nu een strikt ‘één soort amiibo per persoon’ beleid gehanteerd wordt. Natuurlijk weerhoud het sommige mensen er niet van alsnog hun amiibo voor woekerprijzen te dumpen op het internet.

Maar ook bepaalde (web)winkels proberen een extra slaatje uit de populariteit en schaarste van bepaalde amiibo te slaan, zoals Nedgame en Coolblue.

Zeldzaam

Geduld wordt vaak beloond. Ook ondergetekende heeft zeldzame amiibo zoals Shulk en Robin voor een normale prijs te pakken gekregen door simpelweg op een heruitgave te wachten. Koop dus ook gewoon nooit voor woekerprijzen, ook al wil je ze nog zo graag! Laat de oplichters en scalpers gewoon met hun meuk zitten en heb geduld.

Zo stonden laatst ook de zeldzame squid amiibo's ineens weer met velen tegelijk in de schappen.
Zo stonden laatst ook de zeldzame squid amiibo’s ineens weer met velen tegelijk in de schappen.

Check regelmatig de Duitse of Franse takken van Amazon als je moeite hebt in Nederlandse winkels bepaalde amiibo te vinden, want Amazon krijgt zeer regelmatig nieuwe leveringen. Mensen zonder creditcard vrees niet: er zijn websites waarmee met Paypal en Ideal Amazon giftcards kan kopen!

NFC functies

Naast het verzamelen van amiibo is het natuurlijk ook leuk dat ze extraatjes vrijspelen in Nintendo games! Welke compatibel zijn met welke games en wat voor extraatjes ze vrijspelen verschilt per spel. In sommige games krijg je een computergestuurde personage dat je helpt of waartegen je kan vechten. Terwijl in de andere games extra kostuums en wapens beschikbaar worden na het scannen van bepaalde amiibo.

Deze extraatjes kunnen worden geactiveerde door middel van de NFC technologie die in de amiibo zit verwerkt. Geheel nieuw is de techniek niet, aangezien Skylanders en Disney Infinity al eerder hiervan gebruik maken. Toch zijn amiibo anders dan Skylanders en Disney Infinity: deze figures kun je gebruiken bij verschillende games terwijl Skylanders en Disney Infinity figures alleen bij de gelijknamige games te gebruiken zijn.

Toekomst

Omdat sommige extraatjes alleen te ontgrendelen zijn als je de amiibo in kwestie bezit, wekt dit bij sommige mensen irritatie op. Die irritatie is herkenbaar, zeker nu Nintendo onlangs Animal Crossing Amiibo Festival heeft uitgebracht. Zonder amiibo kan je dit spel niet spelen.

Ook plannen en geruchten rondom Pokken Tournament, doen ons afvragen welke kant Nintendo op gaat. Kunnen we deze ook alleen nog maar spelen met behulp van amiibo cards? Of valt het allemaal wel mee? We zullen het gewoon moeten afwachten. Maar laten we hopen dat Nintendo niet te hard doordraaft op het gebied van exclusieve content. Of zelfs hele games achter amiibo verstoppen.Bronvermelding: 1, 2
Coverfoto: Verzameling Amiibo Figures. Foto door Farley Santos. Via Flickr.
Dit artikel – Amiibo: Toffe figures of pure geldklopperij? – verscheen voor het eerst op 4 december 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 4 december 2018.

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie