Blog header met afbeelding van bijzonder Shinto festivals, de Harimichi no Abare Dashi. Foto uit Youtube Filmpjes van 針道のあばれ山車. Via Kotaku.

Anime botst met Shinto in de Harimichi no Abare Dashi optocht!

Altijd al meters hoge anime figuren op elkaar willen zien knallen? Dat kan tijdens het Harimachi no Abare Dashi festival in Japan! Japan telt vele festivals ter ere van Shinto, één van Japanse grootste “religies”. Deze festivals gaan vaak gepaard met een optocht door de straten waarbij mensen zogenaamde dashi op hun schouders dragen. Dit zijn kleine (soms alsnog hele grote) schrijnen waarmee mensen een kami (god) van de ene naar de andere schrijn overbrengen, of simpelweg om de kami te vermaken. Deze dashi zijn dan ook vaak versierd met allerhande traditionele figuren en decoraties maar tijdens Harimichi no Abare Dashi gaat het er heel anders aan toe!

Anime heiligdommen

Hier staan er geen religieuze figuren op de dashi maar juist allerhande anime characters! Van Luffy uit One Piece tot grote Gundams. Het is dan ook niet voor niks dat harimichi abare dashi het beste vertaalt kan worden naar “de rebellerende optocht”.

Niet alleen worden de dashi door de straten getild ze worden her en der ook zo hard mogelijk tegen elkaar aan geknald! Dit gebeurd gewoon met alle dragers (en eventuele muzikanten) in de dashi, er nog in of naast!

ggfbcznewkywea4pk46l
GIF's uit de Youtube Filmpjes van 針道のあばれ山車. Via Kotaku.
GIF’s uit de Youtube Filmpjes van 針道のあばれ山車. Via Kotaku.

Het komt dan ook regelmatig voor dat er wat (licht)gewonden vallen. Maar niemand lijkt zich daar tijdens deze dag echt druk om te maken. In plaats daarvan wordt er gelachen, gefeest, en gedronken in de straten en doet de optocht haar naam echt eer aan!Goden behagen

Deze traditie is over de afgelopen paar eeuwen langzaam tot stand gekomen. Eeuwen geleden zorgde slecht weer en diverse rampen en voor dat een aantal oogsten achter elkaar volledig verwoest geraakt worden. Daarbij kwam er ook nog een ernstige plaag die de omgeving terroriseerde en vele levens eisten. Speciale dashi werden hierop gebouwd en versierd met poppen die een boodschap moesten overbrengen aan de goden.

Poppen zoals de daruma staan er namelijk om bekend dat ze speciale boodschappen kunnen dragen, kwade geesten kunnen opsluiten, of de drager juist kunnen beschermen tegen onheil.  Door de poppen op elkaar te laten knallen zouden de kami de boodschap ook nog eens beter kunnen ontvangen. Met deze gedachten is het festival ontstaan.

De laatste tientallen jaren zijn de poppen echter steeds verder getransformeerd en zijn het nu dus bekende personages uit anime of westerse cartoons. Meestal worden er 7 verschillende characters gekozen (7 is een magisch geluk getal) om de boodschap extra kracht bij te zetten.

Zelf ook eens bezoeken?

Elk jaar aan het begin van oktober (meestal het eerste weekend voor/na 5 oktober) zet deze Harimichi no Abare Dashi optocht de straten van Nihonmatsu volledig op z’n kop. Dan komen tienduizenden Japanners (en toeristen) bij een om deze uitzonderlijke show mee te maken. Het is er ontzettend druk dus wees er vroeg bij. En houdt in de gaten wanneer de dashi tegen elkaar geknald gaan worden, hierbij vliegen er nog wel eens stukken los.

Je kunt het festival bereiken met behulp van een taxiritje van zo’n 20 minuten vanaf Nihonmatsu station. Pak vanaf Tokyo de Tohoku main line om daar te komen.

Kijk voor meer informatie op de gemeente site van Nihonmatsu en/of hun facebook pagina waar je nog veel meer foto’s vindt van de Harimichi no Abare Dashi. Onderstaand alvast een kleine selectie!

awv9oov71bb2ggdd0slu
czbrthqkl13dnsizagdq
p5jzyb0clsqzr3ftrbtf
xlgyursjotxmuemkucks
y5awljnahcbjcncljp78


Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5.
Dit artikel – Anime botst met Shinto in de Harimichi no Abare Dashi optocht! – verscheen voor het eerst op 7 oktober 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 7 oktober 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie