Anime openings en endings

Dat anime-afleveringen beginnen en eindigen met een liedje van anderhalve minuut moet niks nieuws voor je zijn. En misschien heb jij je ook altijd al afgevraagd hoe deze openings en endings uitgekozen worden? The Sushi Times heeft het antwoord voor je!

 

Geen anime zonder muziek

De openings en endings zijn echt iets dat bij een anime hoort. Er is een grote kans dat jouw muziekcollectie onder andere bestaat uit nummers die je kent via anime. Misschien skip jij de liedjes elke keer om zo snel mogelijk te kijken waar de aflevering verder ging of ben jij juist zo iemand die ze elke episode meezingt, zodat je de ster van de karaoke op de volgende conventie wordt.

Er zijn liedjes waar je van bent gaan houden en er zijn liedjes waarvan je blij bent dat ze halverwege de anime worden omgewisseld voor een andere themesong. Om één ding kun je in ieder geval niet heen. Openings en endings zijn serious business in de animewereld.

piko tst
De Japanse zanger Piko zingt hier de opening voor de anime  Binbogami-ga! – Foto door Japan Music Entertainment

Het uitkiezen van de themamuziek bij een serie is namelijk niets anders dan zaken doen. Een opening of ending werkt als het perfecte promotie materiaal, voor zowel de serie als de artiest. Het moet voor beide partijen een win/win situatie zijn.

Je zou misschien denken dat een band of zanger(es) een nummer voor zijn/haar album maakt en dat de producers van een anime dit nummer later in hun serie opnemen. Bijvoorbeeld als ze het op de radio hebben gehoord. Maar het gaat juist andersom!

 

Speciaal geschreven voor de anime

De producer vraagt de artiest een opening of ending meestal speciaal voor de serie te maken. De artiesten werken hier maar al te graag aan mee, omdat dit meer geld in het laatje brengt. De Japanse muziekindustrie wordt hierdoor erg beïnvloed door openings en endings.

Bovendien verdienen muzikanten iets meer als ze een nummer voor een anime maken, dan dat ze verdienen met het opnemen van een eigen single bij hun platenmaatschappij.

Sie sind das Essen und wir sind die Jäger! Ik denk dat het wel duidelijk is dat deze opening ( Guren no Yumiya door Linked Horizon) speciaal voor Shingeki no Kyojin/Attack on Titan is gemaakt. Toch zijn er genoeg uitgekozen liedjes die verrassend weinig met het plot te maken hebben. Vaak gaan deze dan, zoals zoveel liedjes, over de liefde. 

De meeste themesongs uit een anime zijn meestal van het genre j-pop/j-rock of visual kei. Hoewel sinds 2006 de indie-nummers het ook erg goed doen. Muziek van dit genre staat vaak hoog genoteerd in de Oriconchart (de Japanse muzieklijst) en zeg nu zelf, hoe populairder het nummer, hoe effectiever het is als promotiemateriaal.

 

Enorme invloed op de hitlijsten

De anime-industrie heeft ongelofelijk veel invloed op de Japanse hitlijsten. Wanneer een band of artiest een opening of ending mag verzorgen is er een grote kans dat zijn populariteit stijgt. Bekende namen in de Japanse muziek draaien er hun hand dan ook niet voor om, om een lied in te zingen. De gevestigde rockband L’Arc en Ciel geeft hun nieuwe single vaak uit in de vorm van een opening of ending.

Voice-actors zingen ook vaak een nummer in. Het komt namelijk veel voor dat de voice-actors ook zanger of zangeres van beroep zijn. Daarnaast proberen de marketingmensen zoveel mogelijk producten uit één animeserie te halen. Een populaire toevoeging is een album met nummers waarop de voice-actors teksten zingen die nauw bij hun gespeelde karakter staan. Eén van deze liedjes wordt soms ook als themesong gekozen.

Een algemeen bekend voorbeeld is natuurlijk de anime K-ON. De fictieve band ‘Houkago Tea Time’ doet het erg goed in de Japanse Oriconchart. De vijfkoppige band wist met de opening van seizoen 2 ‘Go! Go! Manic’ als eerste anime opening nummer 1 van de Japanse hitlijsten te bereiken. Daarnaast stonden ze ook nog eens op nummer 2 met ‘Listen!!’ Een topprestatie, die sinds 26 jaar niet meer was voorgekomen. Toch is het de single ‘No, Thank You!’ die het meest over de toonbank is gegaan, namelijk 87.000 keer.

Nu weet je dus wat er zoal bij het opnemen van openings en endings komt kijken. Wat is jouw favoriete nummer uit een anime? Zijn er al openings en endings die je woord voor woord mee kunt zingen?

 

2 Comments

 1. Amber

  maart 1, 2014 at 4:45 pm

  Interessant artikel! Werkt het ook zo bij drama’s? 🙂

  • Rowie

   maart 2, 2014 at 12:00 pm

   Je hebt inderdaad ook speciale OST-cd’s van drama’s ^^. Deze nummers worden ook vaak speciaal voor een dramaserie of film gemaakt. Natuurlijk verschilt dit per serie.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X