AICO Incarnation Anime Review.

A.I.C.O. Incarnation (Anime Review)

Dat Netflix lekker bezig is qua anime aanbod moge duidelijk zijn. Van visuele kunstwerkjes zoals Violet Evergarden, het bizarre Devilman Crybaby, of klassiekers zoals Pokémon. Anime liefhebbers hebben inmiddels genoeg keuze! En met A.I.C.O. Incarnation is Netflix weer een sci-fi serie rijker. In deze actieknaller volgen we Aiko, een ogenschijnlijk meisje dat na een heftig ongeluk in een levensgevaarlijk kat-en-muisspel belandt!

In een notendop

Het is 2035 en de schitterende Kurobe Gorge is een plek vol rust en natuurschoon, tot deze in één klap verwoest wordt door een zogenaamde “Burst”. Deze werd veroorzaakt door de AI “Matter” en was het resultaat van een losgeslagen onderzoek naar kunstmatig leven.

Twee jaar later ontmoeten we de vijftienjarige Aiko Tachibana die aan de rand van het gebied woont. Zij is haar gehele familie kwijtgeraakt ten tijde van het incident en probeert nog altijd haar leven weer op te bouwen.

Er wacht Aiko echter een grote verrassing wanneer haar nieuwe klasgenoot Yuya Kanzaki haar wereld op z’n kop zet door te zeggen dat haar familie mogelijk nog in leven kan zijn. En het antwoord zou zich bevinden het lichaam van Aiko zelf!

In een sneltreinvaart belandt ze middenin een gevaarlijk conflict en moet ze met behulp van een groep vrijheidsvechters, de Divers, haar leven wagen. Want om het mysterie te ontrafelen moeten ze naar het epicentrum van de ramp: het onderzoekscentrum genaamd Primary Point.


Hersenkraker

A.I.C.O staat voor Artificial and Intelligent Cellular Organism. Een vrij ingewikkelde naam, iets dat de serie reflecteert. Dat gezegd te hebben is het verhaal an sich best goed te volgen, maar er worden behoorlijk wat sub-plots toegevoegd. Hierbij worden vaak behoorlijk ingewikkelde concepten behandelt die meer inzicht moeten geven in de onderzoeken en de wereld van Aiko.

Ook wordt je redelijk overspoelt met personages waarbij je niet echt (of helemaal geen) tijd krijgt om ze te leren kennen. Gelukkig is Aiko zelf wel goed neergezet en emotioneel gezien raak je heel erg betrokken met haar.

Dit in combinatie met plotselinge wendingen en verrassingen kunnen het verhaal al snel een warboel maken. Zeker als je niet goed op let! Met name in de laatste paar afleveringen wordt je op de proef gesteld. Het verhaal leidt namelijk naar een bijzondere climax waarbij alle puzzelstukjes op hun plaatsvallen. Maar als je het niet meer zo goed volgt, kijk je niet echt prettig naar de laatste afleveringen.

Licht in het duister

Maar zelfs als je de draad af en toe kwijt raakt is er veel om van te genieten. Zo wordt de serie aangestuurd door een eenvoudig maar sterk gebruik van pianomuziek. Het heeft vaste terugkomende tunes en dat werkt heel goed, vooral tijdens emotionele momenten.

Ook de artstyle en animatie dragen hier goed aan bij. En hoewel de sfeer door sommigen als wat eentonig wordt bestempeld (omdat het zich veel binnen dezelfde omgeving afspeelt) heb ik hier geen moment last van gehad. Juist omdat er veel met contrasten gespeeld wordt. Want waar de meeste afleveringen donkere kleuren hebben, worden de futuristische elementen en omgevingen juist met veel kleur en felle neonlichten weergegeven.

Met name de scenes waarbij de Drivers in actie te zien zijn echt spannend en gaaf om te zien. Dit contrast is niet alleen zichtbaar in de artstyle maar ook in de anime in het algemeen. Want hoewel er heel veel actie in zit weet de serie ook ontzettend veel drama en spanning toe te voegen. Ik durf niet te garanderen dat er tranentrekkers in zitten, maar er zitten zeker momenten in waar je een brok van in je keel van krijgt.

More is, more?

Het is zeker geen perfecte anime. Er zijn meer dan genoeg elementen waar je kritisch naar kunt kijken en waar je je wellicht aan kunt storen. Kun je dit achter aan de kant zetten, dan heb je een gedegen serie die je zeker wel een paar uur zal weten te vermaken. Sterker nog, ik hoop eigenlijk dat er ooit nog een spin-off komt die zich puur richt op de Divers, want zij tilden het geheel echt naar een hoger niveau.

A.I.C.O. neemt je dan ook mee op een wat chaotisch reis en zoekt daarbij de duistere kanten van de sci-fi op. Het haalt uit inspiratie uit diverse bronnen zoals bijvoorbeeld B: The Beginning en Ghost in The Shell. Volgens sommige mensen is het ronduit kopieer werk maar mijn inziens valt dit wel mee. Er zijn wel degelijk veel raakvlakken maar door de goede uitvoering, sterke muziek, en toffe verhaallijn is er voor mij meer dan genoeg reden om de serie te binge-watchen.

A.I.C.O. Incarnation
6.8 / 10 Score
Verhaal7
Personages6
Animatie7
Soundtrack8
Plezierfactor6

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie