Cells at Work! Code black (Anime Review)

Cells at Work! Code Black is een spin-off serie van de serie Cells at Work! Deze serie was in 2018 een bescheiden succes en volgt een uniek plot. Waarbij de personages de cellen in ons lichaam moeten voorstellen, en hoe ze werken om ons lichaam gezond te houden. Een charmante, en unieke serie die menig kijker heeft weten te verbazen.

Cells at Work! Code Black, vertelt echter een ander verhaal! Ditmaal gaat het namelijk over het functioneren van cellen in een ongezond lichaam. De anime volgt hoofdpersonages rode bloedcel AA2153 en witte bloedcel u-1196 en hun werkzaamheden in het lichaam van een oudere man die niet goed voor zijn eigen lichaam zorgt.


Lichaam in de focus

Het overkoepelende verhaal kent maar één rode draad, en dat is dat AA2153 het beste probeert te maken van een werkomgeving die absoluut niet prettig is. In elke episode wordt een ander lichamelijk probleem aan de kaak gesteld.

Hierbij wordt elke aflevering de zelfde opbouw gevolgd. In het begin gaat AA2153 naar een orgaan in het lichaam om daar zuurstof te brengen. Vervolgens komt er een uitleg over wat voor werk de cellen in dat orgaan doen. Als laatste gebeurd er iets in het orgaan waardoor de cellen hun werk niet goed meer kunnen uitvoeren.

Dit klinkt wellicht eentonig, maar werkt in dit geval uitstekend. Want ondanks de vaste formule worden we elke aflevering weer meegenomen op een spannende onderneming. Deze gebeurtenissen lopen nogal uiteen, zoals bijvoorbeeld een auto-immuunreactie van Killer T-cellen, tot levensbedreigende aandoeningen zoals een longembolie.

Toch is het niet alleen maar ellende. Er is ook ruimte voor humor. Zo wordt er bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan hoe rode bloedcellen reageren op alcohol en cafeïne.

Fantastische setting

Vooral erg sterk is de keuze voor de hoofdpersonen. Want ondanks dat AA2153 en U-1196 de hoofdpersonen zijn, kunnen ze elkaar niet kunnen helpen. Alle cellen hebben hun eigen unieke taken die alleen zij kunnen uitvoeren. Hier is dus goed over nagedacht.

Dat kan overigens over de hele serie gezegd worden. Over alle details is nagedacht, en er is overduidelijk flink wat huiswerk gedaan om alles kloppend te krijgen. Wat voor functie de cellen hebben in het lichaam, wat bepaalde organen doen, hoe medicijnen werken en diens invloed op cellen. Ondanks alle details wordt het nooit saai, of verwarrend.

Om alle cellen goed uit elkaar te houden, zijn ze ook allemaal anders gekleed. De rode bloedcellen werken bijvoorbeeld als koeriers in een rood uniform, die dozen zuurstof vervoeren met karretjes. Witte bloedcellen hebben spierwitte overalls aan en gebruiken katana’s om bacteriën en virussen aan te vallen, die er overigens ook als echte monsters uitzien. Breincellen zien er uit als zakenmensen, terwijl levercellen er uit zien als chique gastvrouwen. Zo zijn voor de kijker alle cellen goed uit elkaar te houden.

Cells at Work Anime Review Blog Header

Maar ook over de omgevingen is goed nagedacht. Zo wordt het menselijk brein bijvoorbeeld uitgebeeld als een datacentrum met gigantische computerschermen. De maag daarentegen is een soort van boilerroom met een tank vol met lava. De aderen waar de rode en witte bloedcellen doorheen bewegen zijn lange gangen die er smerig uitzien omdat cholesterol en plaque zich aan het opbouwen zijn in deze wandelgangen. Elk orgaan wordt op die manier anders afgebeeld.

Leuk én leerzaam

Bovenal heeft de serie bij mij een gevoelige snaar weten te raken. Dit komt vooral doordat vrijwel elke cel in deze serie zwaar geïrriteerd en moe is. De breincellen vragen zich bijvoorbeeld constant af waarom het lichaam keer op keer maar net de laatste ramp heeft weten te overleven. Maar ook de minder belangrijke neutrale cellen klagen merg en been over dat ze te weinig zuurstof aangeleverd krijgen. Iedereen is boos op de eigenaar van het lichaam. Voor mij zijn deze dingen helaas herkenbaar. Als je werkomgeving niet goed is, levert dat stress en vermoeidheid op waardoor je je werk niet meer goed kan uitvoeren.

Ik had niet verwacht dat ik het zo serieus zou nemen. Maar stiekem heeft deze anime mij er echt toe aangezet om beter voor mijn eigen lichaam te zorgen, om mijn eigen cellen in ieder geval een goede werkomgeving te geven!

7.9 / 10 Score
Verhaal8.5
Personages8
Animatie8
Soundtrack7
Plezierfactor8

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

2 Reactie's
  • Steven
    Geplaatst op 18:07h, 21 juni Beantwoorden

    Heb er (al/pas?) een paar afleveringen van gezien en ben het helemaal met het eindoordeel eens. Zo’n tof idee, dit moet gewoon op de Nederlandse TV!

  • Petra
    Geplaatst op 20:00h, 21 juni Beantwoorden

    Doet mij denken aan Er was eens… Het Leven (1986), zie https://www.imdb.com/title/tt0284735/ en staat ook op Netflix

Geef een reactie