Fate/Zero promo image.

Fate/Zero seizoen 1 & 2 (Anime Review)

De Fate franchise is met name in Japan ongekend populair. Je kunt geen enkele arcade binnenstappen of je vindt er wel Fate gerelateerde games. En ook de merchandise shops puilen uit van het moois. Zelf heb ik de serie jarenlang links laten liggen. Niet echt met een reden, ik had gewoon niet zo’n behoefte om te kijken.

Maar na een avondje Netflix scrollen was het dan toch zover en ben ik de wondere wereld van Fate binnengestapt. Te beginnende met Fate/Zero. Een prequel van het originele Fate/StayNight en mijn kennismaking met de Fate serie.

Holy Grail

In deze spectaculaire anime serie draait alles om magie, eeuwenoude tradities, mensen met grote ambities, en omvangrijke complotten. De motivaties en dromen zijn misschien anders maar iedereen heeft één doel: de mysterieuze Holy Grail veroveren. Dit magische object kan namelijk elke wens laten uitkomen.

Deze Holy Grail krijgt men echter niet zomaar te pakken! Het voorrecht om een poging te wagen is alleen voorbehouden aan magiërs die door de Holy Grail zelf worden geselecteerd. Aan hen de eer om een Servant op te roepen en aan zich te binden, en zo de strijd met elkaar aan te gaan. Want er is slechts één overlevende die zich straks de trotse bezitter van de Holy Grail mag noemen…


Instappen

Als iemand die niet bekend is met de serie (letterlijk het enige dat ik wist voor ik begon met kijken was dat er een blond personage was dat Saber heette, en dat Fate/Stay Night oorspronkelijk een visual romance novel was) is het misschien moeilijk om Fate/Zero een eerlijke review te geven.

Mogelijk was dat juist een voordeel. Ik ging er volledig blind in. Zelfs de omschrijving had ik niet gelezen, en kon dus naar Fate/Zero kijken als iemand die helemaal nieuw is binnen de franchise. Want is deze reeks toegankelijk voor beginners? En wat maakt het dat mensen deze serie niet meer los laten, als ze er eenmaal aan beginnen?


Soepele kennis making

Al in de eerste paar episodes was het duidelijk dat Fate/Zero een prima keuze is om te beginnen. Er wordt de eerste paar afleveringen een prima introductie gegeven over het principe achter deze reeks.

De manier waarop invulling wordt gegeven aan dat concept, had ik alleen niet verwacht. Ik had namelijk een soort klassieke harum waifu serie, met wat actie verwacht. Gezien Fate/StayNight gebaseerd is op een romance visual novel. Boy, was I wrong!

Duisterder dan verwacht

Zo had ik totaal niet verwacht hoe bloedering en duister Fate/Zero af en toe kan zijn. Met name het moment dat zich in een van de eerste episodes afspeelt in een verschrikkelijke wormenpit, en later tussen Uryuu Ryuunosuke en een klein jongetje, waren de momenten waarop ik dacht “oh, damn, dit gaat nog echt heftig worden”.

En hoewel het zeker geen horror anime is met een hoop gore of martelingen zitten er wel degelijk behoorlijk duistere momenten in. Het is dan ook zeker geen lieflijk en luchtig avontuur over dappere, nobele helden.

Uitgedachte personages

Ook het eerste gevecht tussen Saber en Lancer vond ik verrassend. De interacties tussen de twee haalden eerst het bloed onder m’n nagels vandaan (met name Lancer en zijn seksisme) maar nog diezelfde episode draaide dat om naar een nieuw soort respect voor de manier waarop personages worden neergezet.

Want de servants zijn dus absoluut geen hersenloze slaven en vechters voor hun meesters. Ze hebben een sterke eigen wil en persoonlijkheid. En hun eigen normen en waarden. Soms matchen die perfect met hun mage, en in andere gevallen zorgt het nogal voor moeilijkheden.

Neem bijvoorbeeld Lancer’s pijn en pure afgunst wanneer de command seal wordt gebruikt. De emoties daarachter zijn haast tastbaar! Dat soort momenten voegen een een geheel nieuwe laag van emotie toe aan het geheel. En er volgen nog talloze indrukwekkende momenten zoals die.

Schitterende animatie

Hier draagt de sterke animatie ook absoluut aan bij. Niet alleen zien de vechtscenes er indrukwekkend uit. Het vele donkerblauw en zwart staat in schril contrast met de vurige en kleurrijke magische effecten. Ook de characterdesigns zijn om door een ringetje te halen.

Enige puntje waar je over kan zeuren is dat gezichtsuitdrukkingen, zeker ten tijde van gevechten, er soms een beetje vreemd uit kunnen zien. Maar voor de rest is het een zeer gedegen stuk animatiewerk en past de sfeer perfect bij het verhaal dat er vertelt wordt.

Niet je standaard waifu serie

Fate/Zero heeft me eigenlijk de gehele tijd aangenaam kunnen verrassen. Ik weet niet zeker wat ik verwacht had toen ik begon, maar stiekem dacht ik dat het weer een overrated waifu show zou zijn.

Wat ik echter kreeg was een rete-spannende serie die me telkens op het puntje van m’n stoel had zitten. De animatie is prachtig om naar te kijken, en de gevechten zijn spectaculair weergegeven. Maar wat me met name niet meer los liet, waren de personages.

Ze waren tegelijkertijd heel kleins in hun fouten, maar zo groots in hun ambities en wat ze er voor wilden opgeven. Hun dromen, hun angsten, en de manier waarop ze met tegenslagen omgingen. Het zorgde ervoor dat het echt een genot was om naar te kijken en je niet anders kon dan ze aanmoedigen vanaf de zijlijn.

Tweede seizoen

Dat maakte het des te moeilijker toen ik aan het einde kwam en me besefte dat dit seizoen geen gesloten boek was. Ons verhaal gaat namelijk nog een stuk verder in het tweede seizoen. Deze stond gelukkig ook op Netflix en dus kon ik één ruk doorkijken.

Ook dit tweede seizoen bood me alles wat ik inmiddels was gaan hopen en verwachten van Fate/Zero en was zo mogelijk nóg beter. De persoonlijke intriges werden intenser, de druk op de Holy Grail War werd opgevoerd en wát een einde!

Ik kan dan ook niet anders dan toegeven dat Fate/Zero een ijzersterke serie is, die de hype waarmaakt. Of de rest van de franchise dat ook doet moet ik nog gaan ondervinden, maar deze eerste kennismaking was in elk geval fantastisch!


Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie