Anime Review First Squad

First Squad (Anime Film Review)

First Squad is een anime film uit 2009 die zich afspeelt in Rusland, ten tijde van de Tweede Wereld Oorlog. Hier is het aan een speciale eenheid om de wereld te redden van de ondergang. Deze First Squad bestaat uit tieners met bovennatuurlijk krachten.

Of eigenlijk bestond. Want er is nog slechts één overlevende van de First Squad, de jonge Nadya Ruslanova. Aan haar de zware taak om een kwaadaarde Duitse cult te stoppen, en te voorkomen dat Nazis de wereld overnemen.


Strijd tussen fictie en non-fictie

Wat begint als een spannende oorlogsfilm met een bovennatuurlijk tintje verandert al snel in een surrealistisch fantasy avontuur. Vooral nadat we kennis maken met het mysterieuze Dodenrijk neemt het geheel een bijzondere wending.

Hierdoor verandert het van een semi-geloofwaardig avontuur in een bizarre vertelling. Vermakelijk is het zeker, maar bizar. Met name wanneer de film probeert te doen voorkomen of deze gebeurtenissen écht verantwoordelijk zijn voor wat er tijdens de Tweede Wereld Oorlog is gebeurd, raakte het verhaal me soms kwijt.

Goed uitgewerkt

Maar misschien moet ik het ook niet zo serieus nemen. De Tweede Wereld Oorlog wordt vooral gebruikt als een soort onderliggende atmosfeer in het verhaal, het had in feite elke willekeurige (fictieve) oorlog kunnen zijn.

En, hoe apart het allemaal is, je krijgt te wel degelijk te zien wat je zou verwachten van een oorlogsfilm. Een tijd vol geweld, verraad, overleven, en een tikkeltje liefde. Het is in ieder geval geen snelle actiefilm, volgepropt met clichés. Het is heel knap in elkaar gezet, met personages die mooi uit de verf komen.

Afbeelding uit de Anime First Squad.
Afbeelding uit de Anime First Squad.
Afbeelding uit de Anime First Squad.
Afbeelding uit de Anime First Squad.

Hierbij is het met name verfrissend dat Nadya in het begin absoluut geen grote, sterke superheld is. Ze is haar geheugen kwijt en wordt geteisterd door trauma’s die steeds verder naar boven komen. Ondanks alles wil ze haar best doen om de wereld te beschermen en transformeert ze langzaam in de heldin die we nodig hebben.

Voor de liefhebber

Wat ik ook moet toegeven is dat de animatie abnormaal goed is. Het is eng, het is mooi, het is lief, het is somber, en af en toe ontzettend gruwelijk. Maar het past bij het verhaal en de setting.

Wat dat betreft is First Squad absoluut een goed uitgewerkte anime. De animatie, muziek, en het verhaal (hoe bizar ook) zitten prima in elkaar. Hoewel ik zelf nog niet echt overtuigd ben van deze mix en de setting, weet ik zeker dat het ongetwijfeld een grote groep mensen kan aanspreken.

Ben jij dan ook een liefhebber van fantasierijke oorlogsverhalen, dan is First Squad echt iets voor jou!

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie