Anime Review: Fukigen na Mononokean

Fukigen na Mononokean (Anime Review)

Ashiya heeft geen beste start in het nieuwe schooljaar. De eerste week is hij namelijk hartstikke ziek omdat er een Yokai aan hem vast zit. Eerst snapt hij maar niks van maar roept dan de hulp in van de mysterieuze eigenaar van een klein theewinkeltje met de naam “Mononokean”. 

De eigenaar, Abeno, is en knorrige en sombere jongeman die zich voor niks of niemand lijkt te interesseren. Dit blijkt echter al snel heel anders in elkaar te zitten wanneer Ashiya ontdekt dat Abeno allerlei Yokai helpt om veilig naar de onderwereld (terug) te keren. Een taak die ook Ashiya op zich zal moeten nemen als het nieuwe hulpje van de Mononokean!

Het verhaal ontpopt zich eigenlijk als een standaard yokai-verhaal. We maken kennis met een mysterieuze wereld die verbonden is met de onze en het thuis is van vele yokai. Deze yokai belanden soms in onze wereld of zijn vroeger mensen geweest die na hun overlijden veranderen in een yokai en hun weg naar de onderwereld niet kunnen vinden.

Het is aan de “Master of de Mononokean”, Abeno om deze verdwaalde yokai veilig naar de andere wereld te leiden. Dit gaat echter niet altijd even makkelijk en een extra paar handen zijn dan ook welkom. Zeker aangezien er meer aan de hand lijkt te zijn met Abeno dan je op het eerste gezicht zou zeggen…

Wisseling van de wacht

Wat volgt is een constante wisseling tussen de over-emotionele en impulsieve Ashiya en de haast emotieloze en knorrige Abeno, die samen proberen yokai op hun plek te krijgen. Dit werkt in veel gevallen prima en zorgt voor leuke komische situaties maar doordat beide characters zo overdreven in hun typetjes blijven zitten en maar weinig echte ontwikkelingen doormaken gaat het toch al snel vervelen. Gelukkig zijn er dan de leuke yokai die flink wat leven in de brouwerij weten te blazen. Ze zijn zeer divers en goed uitgedacht en komen mooi overheen met allerhande yokai uit de Japanse geschiedenis.

fukigen-na-mononokean
fukigen-na-mononokean-ep-2-img-0001

Ondersteund door kunstige en kleurrijke animatie (al is deze soms wat vlak) is het daarnaast een fijne anime om naar te kijken! Dat gezegd te hebben is dit niet overal even duidelijk terug te zien en is de animatie soms van wisselende kwaliteit. Met name de onderwereld zit echter erg mooi in elkaar qua kleurgebruik en animatie en dat zorgt ervoor dat je niet snel verveelt raakt. Vooral de achtergronden in deze wereld doen vaak denken aan traditionele Japanse kunst (ukiyo-e) en zorgen voor wat extra sfeer in het geheel.

Net niet overtuigend

Het blijft echter een wat matige anime die niet helemaal wat te overtuigen. De personages hadden meer diepgang mogen hebben en ook is de episodische insteek soms erg jammer. Je mist een echte rode lijn waardoor je wilt blijven doorkijken. Voor mij was het dan ook een anime die ik vooral tussendoor eens keek wanneer ik zat te wachten op nieuwe episode van andere series. Voor liefhebbers van het yokai genre en luchtige anime zal dit zeker een succes zijn maar wat mij betreft zijn er betere yokai series zoals Mushishi en Natsume Yuujinchou.

Anime Review: Fukigen na Mononokean
6.8 / 10 Score
Verhaal7
Personages6
Animatie7
Soundtrack7
Plezierfactor7

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie