Blog header Anime Review Gachaman Crowds.

Gatchaman Crowds (Anime Review)

Bird, go! Gatchaman Crowds is de meest recente telg uit het inmiddels 45-jarige Gatchaman-universum.  De Gatchaman zijn een superheldenteam die de mensheid moeten redden van buitenaardse bedreigingen, maar ook van de gevaren van technologie. Gatchaman Crowds is een unieke eigenzinnige hedendaagse versie van een oude formule.

Gatchaman Crowds laat niet alleen zien dat een oude formule toch eigentijds kan zijn, maar ook hoeveel is veranderd in de wensen van het publiek.  Waar de eerste serie nog voornamelijk uit mannen bestaat en één vrouw en tevens wapenexpert kent, heeft Crowds een diversere cast. De nieuwe cast bestaat niet alleen uit meerdere vrouwen, maar ook genderfluid en fabuleuze showhosts.

Zo is Hajime een eigenzinnige 16-jarige meid met verstand en is Rui een gedreven programmeur die in het dagelijks leven als vrouw door het leven gaat. Het doel van Rui, de mensheid upgraden, staat pal tegenover Hajime’s ideaal van gewoon mens blijven. Tegelijkertijd is niet alles veranderd: het plot is als vanouds mensheid vs. aliens.

Hoed je voor de trollen

Elk alien-plot komt vaak neer op hetzelfde: het uitroeien van de Aarde. Dat wil salty Berg Katze ook, een befaamde alien die bekend staat meerdere planeten te hebben vernietigd. Om dat te bereiken creëert hij chaos, maar niet door vernietiging of tentakels.

nastykatze

Katze’s favoriete wapen is mensen tegen elkaar opzetten. Hij gebruikt daarvoor Rui’s zelfontwikkelde sociale netwerk, GALAX. Rui heeft GALAX ontwikkeld met als doel de mensheid te upgraden.  Daarnaast maakt hij met Katze’s alienkracht het CROWDS-systeem, waarmee je met je digitale identiteit over de hele wereld in kan grijpen als iemand hulp nodig heeft.

100 Geselecteerde mensen krijgen toegang tot CROWDS om mensen te helpen. Alles gaat goed, totdat een grofgebekte internettrol zoals Berg Katze ermee gaat spelen. Het wordt CROWDS tegen de Gatchaman. Het is een e-sport van mens tegen mens, met dank aan een salty (alien) internettrol. En daar houdt het nog niet eens op, want wat als iedereen toegang krijgt tot CROWDS?

Sfeerrijk, maar bovenal chaotisch

Alles aan Gatchaman Crowds ademt uniekheid, ondanks de oude formule. Hajime is een verfrissende hoofdpersoon in een bomvolle wereld van moé-characters. Ook het inclusieve karakter van “iedereen kan een Gatchaman zijn” is een verbetering.  Daarentegen is Crowds ook minstens net zo chaotisch als Hajime en Berg Katze zijn: het wil te graag uniek zijn, wat met name het eerste seizoen zo nu en dan moeilijker volgbaar maakt.

NvkmMUr

Ook excentrieke personages zoals goede, alien Paiman, de kleine mini-panda en feitelijke leider van de Gatchaman,  en de moé Utsutsu zijn eerder storend dan daadwerkelijk een toevoeging aan de serie. In seizoen twee daarentegen is alles beter volgbaar, met als resultaat dat het tempo daar juist laag is. Toch is het daadwerkelijke plot van mens (tegen mens) versus alien op een goede hedendaagse manier vertelt  door het gebruik van geüpgrade sociale netwerken als GALAX en CROWDS.

Visueel popt de serie van de vibrante kleuren en vrolijk vormgegeven personages. Ook de  Gatchaman-vormen van het team vallen op door kleur en het gebruik van 3d-animatie.

Al met al is Gatchaman Crowds een leuke nieuwe interpretatie van mens versus mens versus alien formule. En dan is er nog het catchy muzikale “Gatchaman~” thema, waardoor je alleen al zelf zin krijgt om in een Gatchaman te veranderen. Tijd om die internettrollen aan te pakken!  Bird, go!

Gatchaman Crowds
7.2 / 10 Score
Verhaal7
Personages7
Animatie8
Soundtrack7
Plezierfactor7

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie