10 mei Gintama (Anime Review)
Als mensen mij wel eens vragen of er nog anime zijn die ze moeten kijken, antwoord ik steevast Gintama. “Hoeveel episodes heeft dat?” “Iets meer dan 300.” “Oh nee, dat is veel te veel, dat ga ik echt niet kijken hoor.” Maar eerlijk gezegd is dat veel te weinig! Gintama is echt zo’n anime waarvan je alleen maar meer wil naarmate je het meer kijkt. Daarom schrijf ik nu deze review om jullie te overtuigen waarom Gintama een anime is die elke animeliefhebber zeker niet gemist mag hebben (en ik vervolgens niemand meer hoef te overtuigen en gewoon deze review kan laten lezen)!
Edo-period
Gintama speelt zich af in het Edo tijdperk van Japan. De aliens vallen op een dag Edo binnen en breken Japan open voor de rest van het universum, en plaatsen tevens ook een verbod op het zijn van een samoerai. Hoofdpersoon Gintoki Sakata vocht tegen deze alien-invasie, maar besluit als het gevecht verloren lijkt te zijn te proberen om samen te leven. Dankzij de succesvolle invasie moderniseert Edo in een rap tempo.
Jaren later is ex-samoerai Gintoki samen met zijn leerling Shinpachi en Kagura, een tiener alienmeisje een eigen zaakje begonnen genaamd Yorozuya (Odd Jobs). Ze nemen allerlei klusjes aan voor geld om de huur te kunnen betalen. Zoals je al kunt raden komen ze hierdoor regelmatig in de problemen.
Naast deze karakters kent Gintama nog vele andere leuke, kleurrijke en maffe personages, zoals bijvoorbeeld Katsura, een Joui rebel die zich nog altijd verzet tegen de shogun, zijn compagnon Elizabeth, een soort eend-achtige alien die spreekt via borden en Hijikata, vice-chief van de Shinsengumi (Edo’s politiekorps) die verzot is op mayonaise.
Geen verhaal, wel veel lol
Het verhaal van Gintama is spreekt redelijk voor zich. Sterker nog, het verhaal is vrijwel niet aanwezig. Het grootste deel van de episodes zijn opzichzelfstaande verhalen die heel losjes met elkaar verbonden zijn. Het verhaal grijpt wel regelmatig terug op het verleden van Gintoki, maar wordt redelijk naar de achtergrond geschoven en borduurt voornamelijk voort op de dagelijkse beslommeringen van Gintoki en zijn vrienden.
Maar juist in die kleine verhalen zit wat Gintama zo steengoed maakt: elke episode is weer anders, waardoor je nooit verveelt raakt. Want alhoewel het grote verhaal vooral op de achtergrond staat, zijn al die kleine verhalen wel goed geschreven en interessant. Echt van alles komt aan bod, van het zoeken naar een kat tot het beschermen van de Shogun tot het belanden in een videogame competitie.
Fantastische personages
Absoluut het sterkste onderdeel van Gintama zijn de karakters. In Gintama gebeuren zoveel willekeurige dingen dat je daardoor heel goed te zien krijgt hoe elk personage daarmee om gaat, waardoor ze juist een stuk menselijker worden en je daardoor heel erg gaat meeleven met ze. Veel personages maken hierdoor ook aardig wat character development mee. Ieder personage is uniek, met zijn/haar eigen doen en laten. Juist omdat Gintama zoveel episodes kent, worden de personages heel goed uitgediept.
Wat Gintama zo leuk maakt is dat er echt van alles in kan gebeuren. al is het nog zo absurd. Pas na 15 minuten in een episode bedenken dat de opening nog niet geweest is en die er gewoon tussen duwen? De Shogun gebruiken als snowboard? Elkaars populariteit proberen te stelen naar aanleiding van de popularity poll resultaten in Shonen Jump? Zo’n beetje elke populaire game, anime en manga serie van de laatste 20 jaar even flink op de hak nemen? Gintama doet het allemaal.
De personages weten ook dat ze in een anime zitten, dus de 4e muur wordt ook nog eens redelijk vaak doorbroken. Vooral de over de top absurde dingen maakt Gintama een geweldige serie om naar te kijken, elke keer als je denkt dat het niet gekker kan wordt het nog gekker.
Soms toch een story arc
Naast de losse episodes kent Gintama weldegelijk story arcs. Deze zijn meestal 3 tot 5 episodes lang en vallen in principe onder twee categorieën: humor of bloedserieuze actie. Vooral in de laatste categorie komt het hoofdverhaal naar voren en maakt de humor plaats voor veel (bloederige) actie en serieuze thema’s, waaronder zelfs de dood.
Juist hier is het knap dat zelfs met die duistere thema’s op de juiste momenten de humor even de kop opsteekt, zodat je eventjes een rustmomentje krijgt tijdens het kijken. Deze arcs zijn ijzersterk geschreven en laten Gintama van een heel andere kant zien.
Top anime
Qua animatie is Gintama goed geanimeerd, wat vooral geldt voor de actiescenes waarbij er veel met katana’s en ander wapentuig gevochten wordt. De gevechten zijn vloeiend en de personages zijn bijzonder goed expressief getekend. De voice acting is ook heel goed, je kan merken dat de seiyu’s enorm veel passie en liefde steken in hun personages.
Wel kent de serie enige kleine minpuntjes: Gintama moet echt even op gang moet komen voordat je er helemaal inzit. In de eerste paar afleveringen worden veel karakters geïntroduceerd en wordt nog voorzichtig aan gedaan met de humor, dus haak niet af en kijk door! Ook zullen sommige grappen zonder voorkennis van de Japanse geschiedenis, woordspelingen en cultuur misschien niet allemaal binnenkomen.
Dat Gintama in Japan bijna net zo succesvol is als de big boys zoals Dragonball, One Piece en Naruto is niet verassend, het is een zeer goede serie die van alle markten thuis is. Gintama zit vol actie, humor, feels en zelfs wijze citaties waar menig Wordporn-auteur jaloers op mag wezen.
Desondanks dat de humor soms letterlijk neerkomt op onderbroekenlol zullen fans van series zoals o.a. Dragonball, Full Metal Alchemist, One Punch Man en Himouto! Umaru-chan zeker deze serie enorm kunnen waarderen. Regelmatig rolden er tranen over mijn wangen, van zowel het lachen als het huilen. En eerlijk gezegd gebeurd het niet vaak dat een serie zoveel emotie in mij losmaakt.
Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:
nerdygeekyfanboy
Geplaatst op 10:57h, 16 meiIk had eens de eerste aflevering gekeken maar daarna afgehaakt, maar als ik het zo lees moet ik het maar eens een tweede kans geven! 🙂