Anime Review Godzilla S.P (Godzilla Singular Point)

Godzilla S.P. Godzilla Singular Point (Anime Review)

Als er één Japan’s monster wereldwijd berucht is, dan is het wel Godzilla. De enorme dinosaurus-achtige staat bekend om zijn vernietigende krachten. En dit keer is Japan’s favoriete kaiju terug in anime vorm op Netflix. In Godzilla S.P. (Singular Point) wordt de oude bekende in een gloednieuw sci-fi jasje gestoken. Maar is Godzilla S.P. (Singular Point) de moeite waard?

Godzilla: S.P.

Mei Kamino, een wetenschapper, en Yun Arikawa, een engineer raken verwikkeld in een multi-dimensioneel avontuur waar niet is wat het lijkt. Een puzzel die tijd en ruimte doorkruist, en alleen op te lossen is als je het antwoord al weet liggen, ten grondslag aan een groots mysterie. Waarbij een mysterieus alarmsignaal, een tientallen jaren oud liedje, onbekende monsters, en een krachtige AI robot de sleutel zijn tot het oplossen van één van de grootste bedreigingen die de aarde ooit heeft gekend. Maar gaat het Mei en Yun lukken om het antwoord op tijd te ontdekken?


Sci-fi Godzilla

Godzilla films, en het hele kaiju genre, zijn echt een slag apart in Japan. Een soort aangeleerde smaak, en waar je gewoon van moet houden. Vooral (oudere) fans van de franchise zullen ongekend de verschillende (showa periode) monsters en verschijningen zoals Rodan, Manda, en uiteraard Jet Jaguar herkennen. maar deze serie probeert er een andere twist aan te geven door er meer sci-fi elementen in te vermengen.

Je moet alleen flink blijven opletten gedurende de hele serie, want voor je het weet heb je iets belangrijks gemist. Soms kleine insignificante zaken die latere in de anime ineens een grote rol spelen. Mede hierdoor ligt de algemene waardering voor Godzilla S.P. wat aan de lage kant op andere review sites. Vaak geschreven vanuit mensen die vinden dat er te weinig monsters, en te veel (fictieve) wetenschap in voorkomt. Dit zijn juist de twee elementen waarom ik dit wél een leuke Godzilla interpretatie vind. Het geeft net wat meer diepgang aan de normaal vrij simpele en eentonige insteek van “random monster verschijnt en moet verslagen worden”.

Het is hierdoor wel een serie met heel veel lagen, en elementen. Niet iedereen kan (en wil) dit tijdens het kijken bijhouden. Hierdoor kan de serie al snel als onnodig gecompliceerd overkomen. Voor mij werkte het echter goed. Het was leuk om mee te puzzelen en te denken, ook al kraakte mijn hersenen en snapte ik maar de helft van de sci-fi toevoegingen. Ik heb oprecht met spanning zitten kijken wat er zou gebeuren. Is dit alles foutloos gedaan? Nee, zeker niet. Zit er veel gaten in de logica? Nou, en of! Maar vermakelijk is het zeker!

Schitterende monsters

Vooral omdat de animatie ook gewoon kneitergoed gedaan is. Vooral wanneer Godzilla eindelijk zijn echte opwachting maakt en de laserbeams door de huizen heen knallen zit je gewoon met grote ogen te kijken. Het is precies het soort vernietigend spektakel waar je op wacht in dit soort series, en een welkome afwisseling van de wat zwaardere elementen. Gewoon lekker naar domme explosies kijken, en hopen dat de ‘good guys’ de wereld weten te redden!

Opvallend is wel dat ik de animatie aan het begin van de serie gewoon “oke” vond. Het type animatie wat je verwacht van een moderne serie. Het was een paar episodes in de serie dat de animatie echt begon op te vallen. In dit geval specifiek tijdens een scene waarbij je een kaiju in het water ziet staan. De details waarmee dit monster is neergezet en de manier waarop ze hem kleur hebben gegeven is écht ontzettend goed gedaan. Ook alle andere monsters zijn met heel veel zorg en detail voor ons geanimeerd.

Eén van de kaiju uit Godzilla S.P. (Godzilla Singular Point)


Waardige interpretatie

Het geheel voelt gewoon als een hele gedegen kaiju anime. Hier draagt ook de soundtrack aan bij. Deze is soms wat eentonig, maar de muziek die er gekozen is, is wel weer enorm typerend voor het Kaiju genre. Je zou het zelfs lekker cliché kunnen noemen. Vooral de sountrack die er gespeeld wordt wanneer één van de monsters in beeld komt is precies wat je er van verwacht. Terwijl juist de wat meer elektronische tracks (zoals bij de opening) juist weer wat meer aansluiting vindt bij de verwachtingen van een sci-fi soundtrack.

Voor mij weet Godzilla S.P. dan ook alle vakjes wel af te vinken binnen het genre. Het is lang niet altijd perfect uitgevoerd, en er zijn meer dan voldoende op- en aanmerkingen te vinden. Maar aan het einde van de dag is dit gewoon een hele waardige sci-fci interpretatie van de welbekende Godzilla avonturen.

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie