Gunsmith Cates anime review.

Gunsmith Cats (Anime Review)

In 1989 kwam Riding Bean op TV, een flitsende anime over een snelheidsduivel genaamd Bean. Helaas resulteerde dat in een enkele, niet heel erg succesvolle OVA en werden de geplande afleveringen geschrapt. Toch kreeg de serie een soort van vervolg in de vorm van een spin-off. Eerst als manga en uiteindelijk als anime; Gunsmith Cats. De enige connectie met Riding Bean is dat Rally Vincent (de vrouwelijke collega van Bean) terugkeert. Ditmaal als hoofdpersonage en met een geheel nieuwe look!

Ralley runt een wapenwinkel samen met May, en samen zijn ze ook te huur als premiejagers. Wanneer er een beroep op hun wordt gedaan door agent Bill Collins lijken de meiden aanvankelijk geen interesse te hebben, maar de cliënt weet ze uiteindelijk toch over te halen. En zo gaan ze aan de slag om een smerig zaakje op te lossen omtrent illegale wapenhandel.

Meeslepend en verrassend

De anime heeft een hele goede sfeer. Het is lekker ruig als er actie is en er wordt veel geëxperimenteerd met de manieren hoe scenes in beeld worden gebracht. De serie kent een doorlopend verhaal maar de afleveringen zijn redelijk op zichzelf staand. Elke keer ligt de focus op een bepaalde persoon of situatie en daarom is dat heel fijn om naar te kijken.

In vergelijking met Riding Bean heeft Gunsmith Cats veel meer grof met geweld. Vooral de meiden krijgen het zwaar te verduren en je zit telkens op het puntje van je stoel. Ze worden niet neergezet als cliché heldinnen die het allemaal oh zo prima doen. Ze krijgen schrammen, ze bloedden, ze hebben keiharde tegenslagen en ze hebben verdriet. Dat maakt de personages geloofwaardiger gezien de situaties waarin ze belanden. En zo worden de slechteriken ook echt beter neergezet als mensen die een gevaar vormen.

Keihard, maar met mate

De kracht zit in de hoofdpersonages Rally en May. Ze zijn heel professioneel en kunnen goed omgaan met wapens, toch laten ze ook een geheel andere kant zien. Het zijn meisjes die op alles wat te zeggen hebben, praten over jongens, plagen, halen het bloed onder elkaars nagels vandaan en zijn misschien zelfs een tikkeltje aso.

Rally is stoer en een beetje naïef, terwijl May kinderlijk en beschermend is. Beiden hebben ze wel iets weg van psychopaten als je ziet hoe ze om gaan met geweren en dat ze er in veel gevallen best nuchter over zijn. May is bijvoorbeeld veel te blij met explosieven en dat resulteert in grappige momenten. Dit maakt het extra leuk om naar ze te kijken, en weten ze hierdoor de gehele serie je interesse vast te houden.

Misschien een beetje over de top, maar niet storend. Het is immers entertainment. En ondanks dat het af en toe wat gewaagd is wordt het geheel telkens mooi in balans gebracht, en wisselt men voldoende af tussen flinke ladingen humor en keiharde actie.

Wel opvallend hierbij zijn de achtervolgingen. Deze lijken – zeker vergeleken met de manga – veel softer. De auto scenes moeten het vooral hebben van het interieur waarin de personages van alles uithalen. Toegegeven, die zijn sterk en super goed gedaan dus dat compenseert het wel.

Een goed schot

Wat dat betreft maakt Gunsmith Cats het allemaal niet zo moeilijk. Ze weten gewoon een humoristische actieserie neer te zetten die je weer even meeneemt naar de hoogtij dagen van de anime uit de jaren 80’s en 90’s. Gepaard met lekker typerende jazzy/pop muziek uit die tijd en de kenmerkende tekenstijl maken dit tot een heerlijke anime om weg te kijken.

Ennuh, als laatste moet ik dit toch wel kwijt, May lijkt echt super veel op Glover van Totally Spies, wat door de pure nostalgie factor ook een enorm pluspunt is.

Gunsmith Cats
7.6 / 10 Score
Verhaal7
Personages8
Animatie9
Soundtrack7
Plezierfactor7

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie