ANIME REVIEW: HOUSEKI NO KUNI (LAND OF THE LUSTROUS)

Land Of The Lustrous (Anime Review)

Ligt het aan mij, of hebben ze eindelijk iets gemaakt waar ook ik als voormalig tegenstander van kan genieten? CGI, oftewel computer-generated imagery (voor de mensen die dit nog niet wisten) is nog steeds een “dingetje” in anime- land. Vaak zie je nog steeds duidelijk het verschil tussen getekende en met de pc ontworpen karakters.

Het begon met de achtergronden, om scenes meer opvulling te geven voor eventueel minder kosten. Maar CGI heeft zich ook steeds meer uitgebreid naar de voorgrond van series. Ik vond het helemaal niets! Ik weet dat het heel tijdrovend is, maar getekend beeld stond bij mij nog altijd op nummer één! Totdat ik de anime Houseki no Kuni tegenkwam.

De serie is gebaseerd op de gelijknamige manga uit 2012. Waar de promo- video uit 2013 nog volledig geanimeerd was, is er voor de TV-anime serie gekozen voor een volledige CGI-adaptatie. En ik moet bekennen, het beviel me heel goed! Natuurlijk geeft het nog niet het volledige getekende anime-gevoel, maar het is in dit geval zeker wel de beste keuze.

Alles is gebroken…

Het verhaal speelt zich af in een mysterieuze toekomst waar de mensheid in onze vorm volledig is uitgeroeid. De aarde is zes keer gebroken. De mens in zijn toenmalige vorm heeft de aarde weten te preserveren tot de vijfde breuk. De zesde keer gaf ook de geboorte van zes manen. Deze breuk was zo catastrofaal dat de overgebleven mensen de zee in vluchtte, waar de dood op hen wachtte. Hier werden zij door de nog levende organismen uiteen gebroken in drie onderdelen; de ziel, het vlees en het bot.

Een hele tijd was de aarde leeg. Maar uiteindelijk verscheen er meer leven in de vorm van planten en kleine dieren. Ook de organismen van de vernietigde mens ontwikkelde zich verder in hun eigen vorm. De organismen met de ziel ontwikkelde zich in de Moon People. Zij, die op de manen leven. De organismen met het vlees in de Admirabilis. De enige vorm die zich kan voortplanten en kennis kan overdragen. De bot- organismen keerde terug naar het land. Maar niet zomaar. Om zich te kunnen ontwikkelen tot een volledig wezen zijn meerdere eeuwen nodig. Veel organismen slagen hier niet in en stranden onvolledig ontwikkeld op de kust aan.

De Gems

Degene die het wel redden worden Gems genoemd. Alle gems hebben een menselijk uiterlijk en blijken gebruik te kunnen maken van de vijf zintuigen. Echter voelen ze geen verschil in temperatuur. Elke Gem heeft een bepaalde hardheid. Dit wordt getest en bepaald door tegen elkaar in te rammen en te kijken hoe hard ze breken. De Gems hebben geen sekse. Hoewel ze er redelijk vrouwelijk uitzien, hebben ze bijvoorbeeld geen borsten of geslachtsdelen. Hun stemmen zijn vrouwelijk, maar ze gebruiken de Japanse mannelijke vorm om elkaar aan te spreken.

Image via Reddit

Phosphophyllite is de jongste telg in de Gem- familie. Hij is maar 300 jaar oud en heeft nog heel veel te leren. Zijn hardheid is ook erg laag dus moet hij voorzichtig zijn met wat hij doet, want breken doet hij snel. Elke Gem krijgt een taak toegekend afhankelijk van hun hardheid. Hier zorgt Kongou-sensei, de oudste van de Gems voor. Zo is er een planner, een dokter, een wachter, maar ook strijders. De strijders zijn heel belangrijk, de aarde wordt namelijk regelmatig aangevallen door de Moon People. Vanuit de lucht dalen zij naar de aarde om daar op de Gems te jagen. Kongou-sensei verteld de Gems dat, eenmaal in stukken gebroken, de Moon People hun als ornamenten gebruikt ter decoratie.

Ambities

Zijn suffe baantje als archivaris voor hun encyclopedieën-reeks vind hij maar niets, en dus gaat hij wat uitdagingen voor zichzelf bedenken om de dag verder door te komen. Zo heeft zijn “maatje” Cinnabar het probleem dat het gif produceert omdat hij zo’n zwakke hardheid heeft.

Doordat het de andere Gems kan beschadigen leeft hij geïsoleerd aan de kust, ver van de andere, en patrouilleert als enige ’s nachts het land af. Phosphophyllite wil het zijn missie maken om Cinnabar weer onder de andere Gems te kunnen laten leven. Zonder dat Phosphophyllite het weet, zal deze persoonlijke missie de start worden van een hele reeks gebeurtenissen die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Image via Spoilanime

Gezien de Gems gevormd zijn uit edel- en natuursteen, is het belangrijk dat ze enigszins doorzichtig lijken en een bepaalde glinstering afgeven. Dit krijgen je veel beter voor elkaar met CGI. En als dat je toch stoort, let dan vooral meer op het verhaal zelf. Houseki no Kuni heeft naar mijn mening namelijk een goede opbouw van spanning, humor, mysterie, drama en zelfontplooiing.

Misschien moet je eerst even door de eerste paar afleveringen heen komen, geeft het absoluut een kans. Ik beloof je dat het je hierna niet meer zal teleurstellen en je zelfs verleid om de manga te gaan lezen.

Land Of The Lustrous
7.4 / 10 Score
Verhaal7.5
Personages7.5
Animatie8
Soundtrack7
Plezierfactor7

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie