Jujutsu Kaisen (Anime Review)

Jujutsu Kaisen maakte in het winterseizoen van 2020/2021 haar anime debut en was direct een succes. Toch vloog deze serie nog eventjes bij mij onder de radar. Tot een klein poosje geleden. Toen heb ik in één dag het gehele seizoen gebinged op Crunchyroll. En wow! Wat was dat genieten. Inmiddels heb ik de serie al drie keer opnieuw bekeken, de manga verslonden, en sta ik te popelen om seizoen twee. Tijd dus om een lofzang te zingen over deze serie, en de laatste twijfelaars ook over de streep te trekken deze serie echt te gaan kijken!

Jujutsu Kaisen

Hoewel de titel je wellicht meteen doet denken aan jijutsu, heeft deze serie daar niets mee te maken. Behalve misschien dat er af en toe flink in gevochten wordt! Want wanneer middelbare scholier Yuuji Itadori een vervloekt voorwerp inslikt ontwaakt daarmee de ziel van één van de dodelijkste ‘curses’ allertijden; de King of Curses. Vanaf dat moment is Yuuji zijn leven niet meer zeker, terwijl hij steeds dieper de wereld van Jujutsu Scorcerors in wordt getrokken.


Heel veel feels

Jujutsu Kaisen knalt met een lekker tempo het verhaal in (misschien de eerste paar epsiodes zelfs met iets teveel tempo). En voor je het weet zit je tot aan de oren in de wereld van gevaarlijke curses en epische gevechten. En hoewel Jujutsu Kaisen wederom een shounen is pakken ze het dit keer iets anders aan. Want onze hoofdpersoon Yuuji is vanaf het begin af aan gedoemd te sterven en is op een missie om tot die tijd zoveel mogelijk mensen te helpen en redden.

Ook de rest van de personages hebben hun eigen redenen en verhaal waarom ze meevechten, en lang niet altijd even nobel. Want zoals ze al aangeven in de serie: “Jujutsu Scorcerors aren’t heroes”. Bereid je daarom ook voor op de nodige tranen, want al in de eerste paar episodes laat deze serie duidelijk merken dat ze niet bang zijn met onze gevoelens te spelen. En wetende wat er nog komen gaat in volgende seizoenen kun je je maar beter mentaal voorbereiden!

Topklasse

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zeer sterke soundtrack die gemoeid gaat met alle episodes, of de waanzinnig goede animatie. Studio MAPPA (o.a. bekend van Attack on Titan, Banana Fish en Yuri on Ice) heeft duidelijk weer alles uit de kast getrokken om er een waar spektakel van te maken. De vechtscenes gaan vloeiend in elkaar over met prachtige effecten. En liefhebbers van ikemen kunnen hun lol op met alleen al de ogen van Jujutsu Scorceror, Gojo Satoru, waar soms het halve animatie budget in lijkt te zitten. Zo gedetailleerd als die zijn!

Hierbij is het ook sterk dat ze een hele strakke stijl hebben weten vast te houden en er af en toe toch ook die klassieke anime charme en humor doorheen kunnen gooien. Met tussendoor hele duidelijke knipogen en letterlijke verwijzingen naar andere anime series zoals Haikyuu, Dragonball en Naruto. Vooral de momenten waarop de stijl wat losser en humoristischer wordt kun je ook echt even genieten van het feit dat je een shounen aan het kijken bent. Die momenten van ontspanning zijn ook echt nodig, want je wordt regelmatig op het randje van je stoel gebracht.

Fantastische personages

Maar waar deze serie zich echt onderscheid is de manier waarop personages worden neergezet en zich ontwikkelen. Het zijn geen karikaturen, vastgeroeste stereotypes, of overdreven tropes. Maar echte mensen met imperfecties, met dromen, met wisselende waarden en normen, en soms met twijfelachtige motivaties. Het is echt een enorme verademing ten opzichte van bijvoorbeeld series zoals Demon Slayer, welke veelal vervallen op standaard anime tropes. Of waarbij personages slechts één type kunnen uitdragen.

Dat zegt niet dat er geen ruimte is voor anime humor of herkenbare stereotypes. Want ook daar zit er genoeg van in de mix. Maar het sleutelwoord is hier “mix”, het is onderdeel van de personages, niet hun gehele persoonlijkheid.

Ook is er in deze serie geen plek voor nutteloze fanservice of vrouwelijke personages die er alleen dienen als romantische tegenhanger van de hoofdpersoon. De vrouwelijke personages zoals Nobara en Maki zijn een verademing in anime land. Sterke vrouwen, met hun eigen verhalen en problemen die verder gaan dan of hun haar wel goed zit, of constant gered moeten worden.

Top 10 anime allertijden

Al met al dus een serie met fantastische animatie, sterke soundtrack, een goed shounen verhaal, maar bovenal ontzettend uitgeronde personages. Echte mensen en motivaties, maar wel met een lekkere anime knipoog. Je merkt het al, ik ben weg van deze serie. Misschien kijk ik er naar vanuit een iets te roze bril, of zit ik nog in de “honeymoon fase” na het ontdekken van een fantastische serie, maar ik kan simpelweg niet anders dan Jujutsu Kaisen aan iedere anime liefhebber aanraden.

Ik snap wat dat betreft ook niet dat Jujutsu Kaisen niet een groter fandom heeft, of in elk geval de hype wat lijkt te missen die een serie zoals Demon Slayer op dit moment wel heeft gekregen. Want hoewel Demon Slayer een prima shounen was, tilt Jujutsu Kaisen het genre op vrijwel alle vlakken een niveau hoger. Voor mij is dit dan ook echt een top 10 anime allertijden, en ben ik ontzettend benieuwd naar de aangekondigde film en een volgend seizoen. Waarvan ik dankzij de manga weet dat er ons een hoop heartache en nog veel meer waanzinnige gevechten te wachten staan. Kom maar op met die Shibuya Arc!

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Sander
    Geplaatst op 17:20h, 28 mei Beantwoorden

    Niks roze bril hoor, prima review, waar ik me helemaal in kan vinden! Top-10 is het voor mij persoonlijk dan misschien niet (er is nu eenmaal zoveel goede anime….), maar dit is wel echt shonen zoals shonen hoort te zijn. Inderdaad beter dan Demon Slayer, maar ook een gevestigde serie als MHA voelt nu ineens toch een beetje knullig, haast ouderwets. JJK is lekker duister (er gaan daadwerkelijk mensen dood…..of treffen een gruwelijker lot…) maar tegelijk humoristisch op een manier die absoluut niet botst. En inderdaad zijn de personages een sterk punt, zelfs figuren die in eerste instantie (welbewust) irritatie opwekken blijken keer op keer goed uitgewerkt te worden. En dat geldt niet alleen voor de mensen maar óók voor de curses. Ik kijk dan ook zeer uit naar méér JJK…

Geef een reactie