Screenshot van Kabaneri of the Iron Fortress. Een van de anime aanraders van 2016.

Kabaneri of the Iron Fortress (Anime Review)

Kabaneri of the Iron Fortress speelt zich af tijdens de industriële revolutie, een tijd waarin veel machines met stoom worden aangedreven. De hel op Aarde breekt plots los wanneer er een monster verschijnt dat onsterfelijk lijkt, tenzij zijn hart wordt doorboord. Dit is echter een behoorlijke klus, aangezien het hart van dit monster omringt wordt door een soort kooi van ijzersterk metaal, wat het met normaal wapentuig onmogelijk maakt dit monster te doden. Alsof dat nog niet erg genoeg is draagt dit monster een virus bij zich dat als het mensen bijt, de gebeten personen in zo’n zelfde monster kan veranderen.

Tien jaar later is heel Japan overspoelt met deze monsters, genaamd Kabane. Naast dat Kabane een enorme lust hebben voor mensenbloed en hun hart beschermt wordt door een speciale metalen kooi, gedragen ze zich ook als een zombie. De weinige mensen die nog in leven zijn, wonen in nederzettingen omringt door hoge muren om de Kabane buiten de deur te houden (komt dit je niet bekend voor van een andere serie?). Om te reizen tussen deze nederzettingen gebruikt men bepantserde stoomtreinen. Alle nederzettingen fungeren dan ook gelijk als treinstation.

Station Aragame

Het verhaal volgt Ikoma, een jongen die woont op station Aragane. Ikoma is erg geïnteresseerd in Kabane en vindt daardoor een speciaal geweer uit dat door de kooi om het hart van Kabane heen kan dringen. Op dat moment komt er een trein het station binnen. Terwijl iedereen wordt blootgesteld aan een grondige inspectie of iemand gebeten is tijdens de reis, wordt er voor één meisje genaamd Mumei een uitzondering gemaakt.

Later die nacht ontmoet Ikoma dit mysterieuze meisje weer terwijl hij merkt dat er iets mis is met de trein. Al het personeel is veranderd in Kabane en valt het station binnen. Ikoma test tijdens de aanval met succes zijn geweer uit, maar weet niet te voorkomen dat hij wordt gebeten. Door een speciale machine te gebruiken weet hij te het virus te stoppen voordat het bij zijn brein terecht komt, waardoor hij niet veranderd in een Kabane. Op dat moment vecht Mumei tegen enkele Kabane, waarmee ze weinig moeite lijkt te hebben.

Vluchten

Ondertussen vluchten de overlevenden een andere trein in, om zo vervolgens Aragane te verlaten en te vluchten naar de hoofdstad waar de shogun woont. Ikoma probeert deze trein ook te halen, maar in alle chaos wordt zijn beetwond blootgesteld en wordt hij de trein uitgewerkt. Als blijkt dat de hendel die de spoorbrug openzet vast zit en omringt is door Kabane, gaat Ikoma op een dodemansmissie om de hendel om te zetten. Dit lukt hem, al wordt hij overmant door hordes Kabane. Op dit moment redt Mumei Ikoma, waardoor hij (al dan niet met grote tegenzin van de mensen in de trein) alsnog de trein in kan.

maxresdefault

Hier verteld Mumei dat zowel hij als zij Kabaneri zijn; mensen die wel het virus dragen, maar niet in Kabane zijn veranderd. Kabaneri hebben naast meer lichamelijke kracht ook de mogelijkheid om de aanwezigheid van Kabane in de buurt te voelen, en moeten regelmatig mensenbloed drinken om niet alsnog te veranderen in een Kabane. Samen met het overige treinpersoneel moeten Ikoma en Mumei zorgen dat iedereen veilig aankomt in de hoofdstad van de shogun.

Geïnspireerd door Attack on Titan

Verhaaltechnisch is Kabaneri of the Iron Fortress niet bijzonder slecht geschreven. Het is duidelijk dat het verhaal zijn inspiratie haalt uit Attack on Titan. Titans zijn nu Kabane en de muren zijn nu de treinstations. In beide verhalen is de mensheid bijna niet in staat te vechten tegen dit onheil, en beide hoofdpersonen hebben dezelfde krachten als van het kwaad waartegen ze vechten. Desalniettemin is de wereld van Kabaneri of the Iron Fortress erg anders en voelt het redelijk verfrissend.

5
otmvaemc7op1qvjjmfeh

Qua karakters kent het verhaal aardig wat verschillende persoonlijkheden. Ik was blij verrast dat Ikoma meer dan een halve hersencel bezit in vergelijking met andere hoofdpersonen uit vergelijkbare series (ik kijk naar jou Eren Jaeger), en Mumei weet redelijk de balans neer te zetten tussen stoere vechtchick en schattig onwetend meisje.

Ook de minder belangrijke personages zoals Ayame (een jonge vrouw en oudste dochter van de gouverneur van Aragane, die de leiding over de vluchttrein neemt) en Kurusu (Ayame’s persoonlijke bodyguard) zijn geloofwaardige karakters die zo hun steentje bijdragen aan het verhaal. Door de lengte van de anime komen eigenlijk alleen Ikoma en Mumei goed uit de verf, maar als hoofdpersonages krijgen ze gelukkig wel de diepgang die nodig is.

Standaard bad guy

Het is alleen jammer dat de grote schurk uit deze anime een redelijk standaard schurk is. Je pikt hem er namelijk zo tussenuit, en zijn reden om zo slecht te zijn is gewoonweg slap. Het is niet heel erg om een redelijk standaard bad guy te hebben in een verhaal, maar hierdoor zakt het verhaal wel een beetje in en verliest deze schurk zijn geloofwaardigheid.

fy49dqkgxwygu7afmlgn

Qua animatie en muziek is de anime uitstekend. Hiroyuki Sawano levert weer prima muziek af die goed past bij de algehele sfeer van de serie, zoals we wel van Sawano gewend zijn. De actiescenes zijn goed geanimeerd en ook het tekenwerk van de animatoren en achtergrondtekenaars is dik in orde. Uiteindelijk zijn dit de kenmerken die voorkomen dat de anime een algehele misser wordt.

De moeite waard

Al met al is dit een anime die zeker het kijken waard is, al is het jammer dat het verhaal na een ijzersterke eerste helft inzakt. Toch het is het een toffe anime om gezien te hebben! Ben je een fan van duistere en bloederige zombie actie dan past deze anime zeker in jouw straatje. Ook voor fans van Attack on Titan is dit een mooi zoethoudertje totdat seizoen twee van AoT van start gaat. Kabeneri of the Iron Fortress is geen meesterwerkje, maar Wit Studio stelt met deze anime niet teleur.

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie