Kyoukai no Kanata (Anime Review)

Kyoukai no Kanata volgt Akihito Kanbara, is een eerstejaars middelbarescholier die op het eerste gezicht doodnormaal lijkt. Maar, Akihito is half youmu en daardoor onsterfelijk. Als hij op een dag Mirai Kuriyama, een Spirit World Warrior, ontmoet op zijn school is dat nog niet zo heel raar, want Spirit World Warriors lopen er immers wel meer rond..

Maar Kirai Kuriyama is de laatste van een clan Warriors die hun bloed manipuleren om Youmu te bevechten, een eigenschap die Kuriyama vooralsnog alleen maar eenzaamheid heeft gebracht. Maar ook Akihito Kanbara heeft meer te verduren dan in eerste instantie lijkt en als er vreemde events plaatsvinden komt ook van hem steeds meer aan het licht.


Verrassend

Kyoukai no Kanata lijkt in eerste instantie een reguliere anime over een jongen en een meisje met supernatural eigenschappen die elkaar ‘toevallig’ tegenkomen. Hoewel dit natuurlijk een aardig veelvoorkomend plot is, kun je deze anime nauwelijks als standaard omschrijven. Want van de luchtige en ietwat onschuldige insteek aan het begin blijft later nog maar weinig over.

De serie ontwikkelt zich in een intense, dark fantasy met een waanzinnig kleurenpalet en sterke soundtrack. En hoewel de personages en het verhaal mogelijk nog wat sterker neergezet hadden moeten worden is het een genot om naar te kijken. Je zult merken dat je – ondanks de gebreken in de personages – je al snel gehecht aan ze raakt. Je gaat sterk met hun trauma’s en verleden meeleven.

Onnodige fetisj

Des te jammer dat er af en toe wat flauwe grappen doorheen komen die net de plank misslaan. In plaats van verlichting van een serieuze situatie zorgen ze voor ergernis. Voorbeeld is de obsessie/fetisj met brildragende meisjes, waar erg de focus op wordt gelegd. Ontzettend zonde want dat heeft deze serie helemaal niet nodig. Dat gezegd te hebben weet Kyoukai no Kanata moeiteloos haar thema’s van eenzaamheid en vriendschap, en romantiek en fantasy-actie prima te combineren.

Gemengde gevoelens

Wat dat betreft heb ik gemengde gevoelens bij deze serie. De animatie is echt buitengewoon goed en ik ben gek op de manier waarop Kyoto Animation de kleuren heeft gekozen voor deze serie. De achtergronden en personages zitten vol details en de effecten zijn super strak neergezet. Des te jammer dat er teveel vertrouwd wordt op clichés en moe meisjes (schattige anime tropes). Als ze de misplaatste humor en bril-fetisj achterwege hadden gelaten was dit echt een sterke serie geweest. Nu komt het echter niet voldoende uit de verf.

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Dit artikel – Anime Review: Kyoukai no Kanata (Beyond the Boundary) – verscheen voor het eerst op 5 november 2013 en is voor het laatst bijgewerkt op 5 november 2018.

Tags:
,
Imagine
imaginemailbox@gmail.com

Liefs, Imagine. Een Otaku, cosplay artist, gamer en cat lover!

Geen reactie's

Geef een reactie