Anime Review: Nagi no Asukara

Image via kokidokom

Anime Review: Nagi no Asukara

Episodes: 26

Genre: Drama, Fantasy, Romance

Aired: 3 Oktober 2013

Lang, lang geleden, woonde de mens niet op land maar in de zee. Ze waren daar gelukkig en leefde in harmonie met elkaar en hun omgeving. Toch waren er groepen die hun nieuwsgierigheid niet konden bedwingen en wilden weten hoe het zou zijn om te leven op het vaste land. Na enige tijd besloten deze mensen om naar het oppervlakte te trekken, en maakte zo een onderscheidt tussen de mens op het land en in het water.

Alle zeemensen bezaten een speciale laag over hun huid welke Ena word genoemd. Hiermee kunnen zij onder water ademen en in leven blijven. Echter, als ze te lang uit het zeewater blijven droogt de Ena op! Dit werd al snel een probleem voor de mensen die op het oppervlakte woonde; hun Ena droogde uit en brak van hun huid af.

Het schrok de zeebewoners alleen niet af om alsnog in steeds grotere hoeveelheden naar het oppervlakte te trekken, om daarna nooit meer terug te keren. Ze verloren hun kracht en begrip voor de zee. Velen trouwde met een landbewoner, en de kinderen die zij kregen erfde de krachten van de zeebewoners niet. De bevolking die onder water leefde werd alsmaar kleiner.

In het onderwaterdorp Shioshishio gaat het ook niet goed. Er zijn te weinig ouders met kinderen overgebleven om de middelbare school van de klasgenoten Hikari Sakishima, Manaka Mukaido, Chisaki Hiradaira en Kaname Isaki geopend te houden. Ze worden gedwongen om hun middelbare school op het oppervlakte af te ronden. Gelukkig kennen ze elkaar al vanaf een hele jonge leeftijd en vinden gezamenlijke steun voor het begin van deze moeilijke overgang. Maar, er is nog een overgang die op dat moment bij hen plaatsvindt. De vrienden zitten namelijk in hun persoonlijke ontwikkelingsperiode en krijgen met diepere gevoelens te maken.

Hikari is het helemaal niet eens met het sluiten van zijn oude school en weigert stellig het uniform aan te trekken van zijn nieuwe school. Hij is een volbloed onderwater-bewoner en vind het naar school gaan op het land maar niets. Ze worden ook niet echt met een warm onthaal ontvangen.

Hikari pikt dit niet en probeert op elk moment dat zich voordoet zijn vrienden te beschermen tegen het geplaag. Hij heeft een afkeer tegen de mensen die op land leven en beschouwd hen persoonlijk verantwoordelijk voor het sluiten van zijn school en de overbevissing in hun omgeving. Wat hij niet weet, is dat zijn oudere zus een relatie heeft met een landbewoner.

Image via randomc

Image via randomc

Manaka is altijd het “kleintje” van de groep geweest. Ze vind het moeilijk om haar eigen emoties te uitten. Toch is ze stiekem erg benieuwd naar wat deze nieuwe ervaring haar zal brengen. Chisaki probeert zich volwassen op te stellen in de nieuwe situatie. Manaka beschouwd haar hierdoor als een boegbeeld en kijkt tegen haar op alsof het haar grote zus is. Chisaki houdt haarzelf om die reden groot, maar vinden binnen schreeuwt ze.

De liefde die zij voor Hikari voelt wordt namelijk niet door hem beantwoord. Zij weet dat Hikari altijd gevoelens heeft gehad voor Manaka, en durft om die reden haar eigen gevoelens niet tegen hem te vertellen. Chisaki weet dat hij niet zoveel van haar houd als zij van hem en is bang dat haar gevoelens de vriendschapsband tussen de vrienden zal verslechten.

Kaname zit met een probleem van hetzelfde soort. Hij houdt van Chisaki, maar zij ziet hem niet staan. Hij komt over als een coole gast, maar beschouwd zichzelf als een persoon die er het minst toe doet in de groep. Toch blijft hij Chisaki proberen te paaien, in de hoop dat het hem eens zal lukken om haar aan zijn zijde te krijgen.

Image via orojackson

Image via orojackson

Helaas zal het voor de groep vrienden een hele klus worden om te krijgen wat ze willen. Niet alleen omdat zij met hun eigen emoties worstelen, maar ook omdat hun persoonlijke omgeving hevige veranderingen zal ondergaan. Zo zal Manaka gevoelens tonen voor de landbewoner Tsumugu Kihara en niet weten hoe ze moet omgaan met de emoties van haar oude vrienden. Als zij dan ook nog het slachtoffer wordt van een daad van de god van de zee, veranderd de vorm van de groep voorgoed.

Uit kwaadheid voor de overbevissing van het gebied, brengt de zeegod een soort vloek uit die er voor zorgt dat het een aantal jaren winter zou blijven. Het maakt dat de landbewoners moeite zullen hebben met het vangen van vis, hun grootste inkomstenbron. De zeebewoners worden gespaard, zij zullen in een diepe slaap vallen die hun zal behoeden van de kou en de honger. Helaas loopt deze gebeurtenis niet naar verwachting en zal het de groep vrienden uit elkaar trekken.

Nagi no Asukara is een mooi verhaal met prachtige animatie, maar misschien zal je even moeten wennen aan het tempo. De hoofdpersonen kunnen hierdoor wel beter worden uitgediept en je leeft mee met de ontwikkelingen van hun persoonlijke emoties, die nogal wat deuken oplopen. Een bijzonder drama over volwassen worden en jezelf ontdekken. Gegoten in de vorm van een modern sprookje.

またねーにゃん!

Anime Review: Nagi no Asukara
8.3 / 10 Score
Verhaal9
Personages8
Animatie8
Soundtrack8

Op zoek naar merchandise, anime, en manga? Kijk dan op:

 

rea

bollogo-web_rgb_600x181

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X