ANIME REVIEW: Nobunaga’s Shinobi

Deze superleuke serie uit 2016~2019 is gebaseerd op de gelijknamige* manga (Nobunaga no Shinobi) met een “yonkoma” format. Oftewel: vier plaatjes, één grap. Dat soort korte stripjes lenen zich natuurlijk niet echt voor een uitgebreide animatie met half uur durende afleveringen en complexe subplots. In plaats daarvan serveert de serie hapklare brokken met een flinke dosis humor, die je lekker tijdens de pauzes even kan kijken. Inmiddels zijn er drie seizoenen van, al heb je ze uitgekeken voor je er erg in hebt.

N-n-n-ninjaaa!?

Eerst maar even een kleine sidenote: de Engelse titel van deze anime is eigenlijk “Ninja Girl and Samurai Master”. Klinkt nogal basic en is volkomen onnodig vertaald, want de originele Japanse titel was zo goed als perfect. Misschien dat mensen die niet gamen, geen anime kijken, én geen The Sushi Times lezen niet weten wat een shinobi is, maar dan zijn ninja’s waarschijnlijk ook niet echt je ding. Plus, iedereen met een beetje interesse in samurai zal de meest invloedrijke figuur uit de hele Japanse middeleeuwen toch wel kennen?

woordspeling in de Nobunaga no Shinobi manga
woordgrapje: “Alles suiker onder de hemel”, in plaats van Nobunaga’s lijfspreuk: “Alles één onder de hemel”

Wie oprecht nog nooit gehoord heeft van Oda Nobunaga hoeft deze anime zeker niet over te slaan, want het wordt je snel genoeg duidelijk. Drie kernfeiten: 1) Hij was een krijgsheer in de 16e eeuw. 2) Hij wilde Japan weer verenigen tot één land. 3) Hij had soms wat onorthodoxe methodes. Dat is alles wat je weten moeten om te kunnen genieten van deze anime.

Geschiedenis op fast-forward

Hierin volgen we vooral de avonturen van Chidori. Dit kleine meisje dat bij hem in dienst komt als shinobi – is één van die “speciale hulpmiddelen” van Nobunaga. Als een ninja van de Iga clan wordt zij door de familieoudste aangewezen als Nobunaga’s Shinobi. Zij zal voor hem spioneren, aanslagen plegen, vechten, en hem beschermen tegen alle mogelijke vijanden – maar niet ten koste van haar eigen leven. Sterven is de weg van de samurai, maar blijven leven is de weg van de shinobi.

Takenoshita droomt over zijn promoties
de toekomstige Toyotomi Hideyoshi droomt over zijn promoties van voetsoldaat tot raadsheer

De hoofdrolspeelster en haar maatje uit het ninja-dorp zijn trouwens de enige fictieve karakters in alle 78 afleveringen. De rest van de cast bestaat enkel uit bestaande personen waar Nobunaga mee gewerkt of tegen gevochten heeft, van de beroemde (zoals Toyotomi Hideyoshi) tot de obscure (zoals Nyoshunni). Sommigen zijn er maar een paar afleveringen bij, anderen blijken vaste gasten.

Het overlijden van een karakter is natuurlijk niet zo onverwachts als bij Game of Thrones, want alles is geschiedenis. Toch krijg je -dankzij toffe stemacteurs en leuke animatie- een band met ze en is het jammer wanneer iemand “eindigt”. De serie volgt vrij nauwkeurig Nobunaga’s diplomatieke carrière en zijn militaire campagnes van jaar tot jaar. Zodoende is het stiekem best leerzaam, wat absoluut niet betekend dat het ingewikkeld of saai is.

Hyper – grappig, schattig, bloederig

In de eerste plaats zijn de afleveringen gewoon heel erg kort; ongeveer 3 minuten. De verhaallijn heeft daardoor een best hoog tempo. De grappen vliegen je even snel om de oren als Chidori’s kunai (werpmessen) in de voorhoofden van bad guys. Ik kan me indenken dat het wat gehaast overkomt, maar het is nergens storend. Net als bij Sengoku Chōjūgiga is het misschien nét dat beetje grappiger als je al iets weet van de personages en de gebeurtenissen. Ook zonder voorkennis is het echter net zo leuk. Omdat Chidori zelf nog nieuw is in dit wereldje, wordt iedereen die ze tegenkomt namelijk netjes voorgesteld en omschreven door anderen. Vaak met “lichtelijk” overdreven trekjes, als onderdeel van de komedie.

Chidori na een vechtpartij

De stijl van Nobunaga’s Shinobi is chibi/Nendoroid-achtig en zonder al te veel achtergrond. Het draait immers vooral om de interacties, woordgrappen, misverstanden, en reacties van de karakters. Verwacht dus veel openvallende monden, zweetdruppels, en intense donderblikken. Maar vergis je niet; onze lieve Chidori maakt heel wat mensen af, waarbij het bloed in het rond spuit. Het is en blijft natuurlijk een serie over een van de gewelddadigste periodes uit de geschiedenis. En haar beloning voor dit harde werk? Een aai over de bol van haar meester.

Het enige minpunt aan Nobunaga’s Shinobi is wat mij betreft dat er geen vierde seizoen van is. Maar… de manga reeks loopt nog, en is nog niet aangekomen bij het Honnō-ji incident van 1582…

Dus hopelijk kunnen we uitkijken naar meer van Chidori, met haar supersnelle zwaarden en even scherpe tong.

Steven
japangids.info@gmail.com

Steven is een parttime reisleider en leraar Japans met een grote passie voor de taal, geschiedenis en religies. Doet ook graag aan kalligrafie en vertaalt daarvoor o.a. Nederlandse namen naar kanji, via www.japan-gids.info. Hij houdt daarnaast (misschien net iets te) van gamen, pizza en sake.

Geen reactie's

Geef een reactie