Anime Review: Noragami (Noragami: Stray God)

Noragami (anime Review)

Hiyori Iki is een doodnormaal schoolmeisje met een gouden hart. Ze kan moeilijk onrecht aanzien en is anderen graag tot hulp. Tot in het extreme! Zo gooit ze zichzelf zonder twijfel voor een bus om een wildvreemde jongen te redden. Wonder boven wonder overleefd ze het voorval maar niet geheel zonder kleerscheuren. Want na een kort verblijf in het ziekenhuis ontdekt ze een groot probleem: haar ziel verlaat haar lichaam op willekeurige momenten!

En daar lijkt de jongen die ze gered heeft alles mee te maken te hebben. Want Yato is een kami, een god. Jammer genoeg voor Hiyori is Yato een onbekende kami waar mensen vrijwel geen offers aan brengen. Geen offers betekent geen geld, en dat betekent een kami zonder krachten. Yato krijgt het dan ook niet voor elkaar Hiyori’s ziel weer terug te zetten in haar lichaam. Wat volgt is een grootste missie op Yato de meest bekende kami van Japan te maken, en Hiyori’s ziel voorgoed weer aan haar lichaam te koppelen.


Episodisch

Elke aflevering maken we kennis met een ander aspect van deze bijzondere wereld, en de kami die hun invloed er op uit oefenen. Met natuurlijk een grote focus op de groei van Yato. Want om zijn kracht te herstellen zullen ze hem beroemd moeten maken. En hoe wordt een kami beroemd? Door het vervullen van wensen!

Te samen met Hiyori en enkele andere personages die we gaandeweg ontmoeten gaan ze dan ook flink aan de bak om zoveel mogelijk wensen te vervullen en mensen te helpen. In de hoop dat de naam van de Kami Yato straks bij iedereen bekend is. Dit zorgt ervoor dat we telkens weer te maken krijgen met een andere wens, en deze zijn lang niet altijd klein of luchtig.

Goede balans

Noragami weet hierbij een uitstekende balans te vinden tussen actie en humor, en de nodige heftige emotionele gebeurtenissen. Thema’s zoals eenzaamheid, de angst om vergeten te worden, of hoe pijnlijk het soms kan zijn om te leven passeren allemaal de revue. Gelukkig wordt het nooit té deprimerend en weet de serie een mooie balans te vinden met luchtige momenten en lieflijke interacties.

Dit wordt met name ondersteund door de sterke personages en de ontwikkelingen die ze doormaken. Niet alles is perfect, en soms worden er keuzes gemaakt die “out of character” lijken, maar over het algemeen zijn het mooie ronde characters. Een verademing, want we zien dit vaak genoeg mis gaan in anime!

Lekker bingen

Noragami weet op super strakke wijze meerdere verhaallijnen met elkaar te verweven, en combineert hierbij ook nog eens feilloos meerdere genres. Personages worden goed uitgewerkt en neergezet, en niet simpel als plotvoer of stereotype vulling gebruikt. Daarbij kijkt het geheel ook nog eens heerlijk weg door de strakke animatie, zonder poespas.

Kers op de taart is de fantastische soundtrack. Niet zo vreemd want deze zijn van de hand van Taku Iwasaki, onder andere bekend van de Soul Eater en Black Butler soundtrack. En met inmiddels drie seizoenen om te kijken is Noragami dan ook de perfecte anime om te gaan binge watchen tijdens je eerst volgende vrije weekend!


Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Dit artikel – Anime Review: Noragami (Noragami: Stray God) – verscheen voor het eerst op 18 februari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 18 februari 2020.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie