Blog header anime review Orange.

Orange (Anime Review)

Wat zou jij doen als je een brief van jezelf uit de toekomst krijgt? Niet zomaar een brief, maar een brief met instructies om te voorkomen dat je de grootste fout van je leven laat gebeuren en een vriend en geliefde van je sterft? Dat is wat er gebeurd met de jonge Naho. Een middelbare scholier die op het punt staat aan haar laatste schooljaar te beginnen.

Nog voor de openingsceremonie vindt ze een mysterieuze brief die tot aan de laatste details beschrijft hoe de dag zal verlopen en wie ze allemaal gaat tegenkomen. Waaronder een nieuwe student Kakeru Naruse. De brief beschrijft de grote spijt die toekomst-Naho heeft rondom deze jongen, en dan bovenal spijt van alles wat ze niet heeft gedaan dat had kunnen voorkomen dat Kakeru er niet meer zou zijn.

Uiteraard is Naho eerst nogal sceptisch en negeert ze de brief vooral. Totdat ze erachter komt dat de brief toch wel eng veel details goed weet te voorspellen… Wanneer ze kennis maakt met Kakeru en hem leert kennen besluit ze dat ze geen andere keuze heeft dan de brieven te geloven en is ze vast besloten er alles te doen haar toekomstige zelf alle spijt en pijn te besparen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan want is de toekomst wel te veranderen? En hoe weet ze dat de keuzes die ze maakt de juiste zullen zijn?

Flink huilen

Orange is een anime die lang niet iedereen zal weten te bekoren, zeker gezien we de laatste tijd veel tijdreis series hebben gehad. Bij mij wist de serie echter alle juiste snaren te raken en greep ik om de haverklap naar mijn doos met tissues. Bij meerdere episodes liepen de tranen flink over mijn wangen en hoopte ik maar dat alles goed zou komen. Hoe het hen uiteindelijk allemaal vergaat kan ik natuurlijk niet verklappen maar de emotionele rollercoaster draaide in elk geval op volle toeren!

Orange-Episode-1-7
CpfjhD6UAAAd8Fp

Wanneer je online gaat kijken naar reviews over deze series zie je of alleen maar tienen of negens voorbij komen, of tweeën en drieën. De meningen zijn dan ook behoorlijk verdeelt. Wat mij betreft is het overduidelijk dat Orange niet perfect is. Vooral de personages missen redelijk wat diepgang, en heb ik me kapot geërgerd aan Naho. Misschien omdat ik zelf behoorlijk assertief en extrovert ben vond ik het moeilijk om te zien hoe Naho’s gebrek aan communicatie en actie voor zoveel moeilijke situaties zorgde.

Ik vond dit echter lang niet zo storend omdat het verhaal in z’n geheel me gewoon enorm wist mee te slepen. De eerste afleveringen gingen wellicht wat traag maar richting episode zes komen we steeds meer te weten over het drama wat zich heeft afgespeeld en zich nu afspeelt binnen deze vrienden groep. We gaan steeds meer duimen voor een goede afloop, dat de brieven hun doel gaan bereiken en of ze het leven van Kakeru weten te redden (natuurlijk loopt Suwa hierdoor zijn grote liefde mis, maar gun je hem echt iemand die niet net zoveel van hem houdt?)

Rouwen

Het is dan ook niet zozeer een anime waarbij romantiek centraal staat maar meer het omgaan met het verlies van een geliefde. Wat rouwen met je doet, de leegte die het achterlaat en de “wat als” vragen die maar door je hoofd blijven spoken. Het verhaal neemt je mee in de moeilijkheden van de hoofdpersonages die allen hun eigen problemen hebben, vooral in de liefde en onderlinge relaties met elkaar. Middelbare school perikelen worden gecombineerd met moeilijke issues zoals het hebben van spijt, rouwen om geliefden, en proberen er alles aan te doen de personen van wie je houdt te beschermen. En dat alles overgoten met het mysterie van de tijdreizende brieven en de tergende vraag of ze er in slagen Kakeru te redden.

Zelden heb ik zo vaak een traan gelaten om een serie en alleen daarom ben ik al geneigd Orange een 10 te geven. Toch moet ik proberen deze anime ook objectief te bekijken en dan kan ik deze, mijn inziens, dan ook niet hoger geven dan een acht. Wel een dikke acht.

Technisch gezien verdient deze serie die 10 niet, mede door de zwak ontwikkelde personages en het niet volledige goed uitgedachte tijdreizenaspect. Al wordt dit laatste eigenlijk nooit echt goed weergegeven in een anime. Ook vind ik het zonde dat bij latere episodes de animatie lijkt te verslappen. Gelukkig is het merendeel wel erg mooi en zijn vooral de mooie achtergronden een genot om naar te kijken, en is het een sterk verhaal dat je weet te grijpen en te doen meeleven. Want wie heeft er nou geen fouten gemaakt die je graag zou willen veranderen?

Anime Review: Orange
7.8 / 10 Score
Verhaal8
Personages7
Animatie8
Soundtrack7
Plezierfactor9

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie