Screenshot uit de Pokémon film "Pikachu's Vacation".

Anime Review: Pikachu’s Vacation (Pikachu the Movie)

Anime: Pikachu’s Vacation (Pikachu the Movie)

Episodes: 1

Genre: Comedy, Fantasy, Kids

Aired: 18 july, 1998

Detective Pikachu heeft de hele wereld in één klap overgenomen. Niet alleen wordt het door velen bestempeld als de beste game-gebaseerde film ooit, het wordt ook gezien als de eerste Pokémon film waar Pikachu de hoofdrol speelt. En dat klopt dus niet.

Want in 1998 hebben wij al kunnen genieten van de Pokémon (bioscoop)film “Pikachu’s Vacation”! Deze 45-minuten film richt zich volledig op de Pokémon en is – ondanks de matige beoordeling van het grote publiek – inmiddels een geliefd moment uit de franchise voor velen.

De Pokémon gaan uit hun bal

Tijdens Pikachu’s Vacation mogen de welbekende Pokémon van Ash, Misty en Brock gaan genieten van een hard verdiende vakantie! Hiervoor worden ze afgezet bij Pokémon Square, een speciaal pretparadijs voor de Pokémon. Er valt van alles te doen, zo kunnen ze zwemmen of gewoon lekker dutten in het gras. En iedereen is dan ook dolenthousiast!

Maar bij de eerste stappen in het park gaat het al mis! Togepi wordt ontroostbaar aan de gedachte zonder Misty te moeten zijn. Pikachu, Bulbasaur en Squirtle schieten meteen te hulp en doen er alles aan om Togepi weer vrolijk te maken.

Dit wordt ze alleen niet bepaald makkelijk gemaakt. Enkele oude bekenden met kwade bedoeling zijn namelijk ook in de buurt en zij hebben maar weinig zijn vakantie te vieren. Ze besteden hun tijd liever aan het pesten van onze vrienden…

Een paradijs vol verhalen

Leuk hieraan is dat we niet echt één groots verhaal of avontuur volgen. Het is meer een aaneenschakeling van gebeurtenissen in het pretparadijs. Wel komt hier telkens op (hilarische wijze) een soort van confrontatie aan te pas tussen de Pokémon van onze helden en de parkbewoners. Vaak zorgt dit ervoor dat er weer een nieuw probleem ontstaat waar de Pokémon een oplossing voor moeten zoeken.

Het leuke aan deze manier van opbouw is dat de ene gebeurtenis effect heeft op het ander. Een voorbeeld hiervan is dat Raichu en Pikachu het met elkaar aan de stok krijgen. De twee egootjes zijn zo druk met elkaar bezig dat ze per ongeluk Charizard raken, terwijl hij probeert te helpen. Hierdoor komt hij uiteindelijk vast te zitten in een buis, en poef! Is er weer een nieuwe situatie ontstaan in het vakantiepark.

En dit alles is in een heel kindvriendelijk en luchtig jasje gestoken. De nadruk blijft liggen op humor en een ontspannen vakantiegevoel, maar toch zit er ook nog voldoende spanning in.

Focus op de Pokémon

Opmerkelijk is ook dat er tijdens de hele film vrijwel geen Pokémon Trainer of mens aan te pas komt. Ash, Misty en Brock zijn alleen in het begin en aan het einde zien. Hun gezichten worden hierbij wel uit beeld gehouden om ze daadwerkelijk “buiten te houden”, want dit is immers het filmpje van Pikachu en zijn vrienden. We kijken echt een dagje mee in het leven van de Pokémon zoals ze zich onderling met elkaar verhouden. Dit geeft de film een geheel andere sfeer dan je normaal ziet en brengt je een stuk dichterbij de Pokémon zoals ze als individu zijn.

Zelfs zonder woorden – want de Pokémon “spreken” allen in hun eigen taal – is Pikachu’s Vacation ontzettend goed te volgen. Er is heel goed nagedacht over gezichtsuitdrukking, lichaamstaal, én gebarentaal om toch alles duidelijk te maken aan de kijker. Met her en der een kleine beetje ondersteuning van de PokéDex voice-over. En dat werkt perfect! Hierdoor is de film voor iedereen – zelfs de allerkleinste – goed toegankelijk.

Een vakantie om van te smullen

De film is een waar genot om naar te kijken, voor alle leeftijden! Want ondanks dat het een vrij simplistisch verhaal is en je weinig diepgaande emoties of harde battles ziet, weet het je wel de hele 45 minuten genieten. Een kleine film met grote avonturen!

En hoewel de titel doet vermoeden dat Pikachu de grote ster is van deze anime shot, deelt hij maar wat vaak de spotlight. Iedere Pokémon voegt een eigen bijdrage toe aan de serie gebeurtenissen in Pikachu’s Vacation. Het is een leuke twist binnen de Pokémon fanchise en doet waar het goed in is: je vermaken. Het is heel kleurrijk, vrolijk en laten we eerlijk zijn: Zo schattig!

Anime Review: Pikachu’s Vacation (Pikachu the Movie)
6.8 / 10 Score
Verhaal6
Personages7
Animatie6
Soundtrack7
Plezierfactor8

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie