Project A-Ko anime review.

Anime Review: Project A-ko

Graviton City is een stad zoals alle andere. Of tenminste, dat was het. Totdat de gehele bevolking vrijwel uitgeroeid werd door aliens! Inmiddels hebben de overlevenden de boel weer kunnen opbouwen en heeft onze helding A-ko een heerlijk leventje waarbij ze veel lol trapt met haar maatje C-ko.

Dit is echter geen normale vriendschap want A-ko heeft superkrachten die ze maar al te vaak gebruikt voor de meest onzinnige dingen. Te laat voor school? Rennend en de stad half slopend in haar weg komt ze toch nog op tijd. Gooi daarbij ook nog de jaloerse B-ko (die als enige doel heeft om C-ko’s hart te veroveren) in de mix en je hebt een recept voor een heerlijk bizarre slice-of-life anime.

En bizar is deze serie zeker! Want ondanks de slice-of-life insteek zal menig sci-fi en mecha liefhebber ook nog veel genoegen uit deze film krijgen. Het is een mix van lief en stoer, hier en daar ook een beetje drama.

Een slipje van de sluier

A-kon is een anime die alweer heel wat jaartjes op de teller heeft staan, de oorspronkelijke film komt namelijk uit 1986. Het is het gedachtekindje van een groepje enthousiaste animatoren die in eerste instantie een unieke hentai wilden maken. Ze wilden iets maken dat over-the-top was, niet te serieus was, maar bovenal lol uitstraalde en alle kanten. En dat is ze buitengewoon goed gelukt. Want het bizarre verhaal van A-ko tikt al die boxjes aan.

De makers vonden het verhaal echter zodanig goed dat ze er grotere markt in zagen, met een breder publiek zoals de jeugd. Zodoende hebben ze alle écht seksuele onderdelen weggelaten maar zit de serie nog bomvol weinig subtiele fan-service. Slipjes, naaktheid, ontblote lichamen, sexy pakjes, lesbische liefde het is nog ruimschoots aanwezig, maar wel op zo’n manier met het geheel verwoven dat het niet stoort en juist ook bijdraagt aan de humor.

Deze unieke mix heeft zijn vruchten goed afgeworpen want de film werd zo sterk ontvangen dat het een regelrechte kaskraker werd. En is A-kon zelfs over de grenzen korte tijd erg populair geweest nadat de film in de Verenigde Staten in de bioscopen had gedraaid.

Dat zegt echter niet dat A-ko perse echt goed is. De anime is absoluut vermakelijk en de moeite waard van het kijken. Houd er echter wel rekening mee dat de bizarre combinaties en de losse insteek er soms voor zorgen dat het verhaal te zwak blijft. Met name als het draait om karakterontwikkelingen. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat je ‘slechts’ 90 minuten hebt om de personages te leren kennen. Maar er had meer gedaan kunnen worden met de verschillende persoonlijkheden en hun krachten.

De kers op de taart

Daarentegen is de muziek echt de kers op de taart en maakt het het geheel helemaal af. Deze is van de hand van Joey Carbone en Richie Zito, in samenwerking met onder andere zangeres Samantha Newark. Liefhebbers van de band ‘Cherry Cherry’ zullen deze namen ongetwijfeld kennen.

De soundtrack en de uitgaves van de film hebben werden zo goed verkocht dat er in de loop der jaren nog vele her-uitgaves zijn geweest. In het begin van deze eeuw werd er zelfs een heuse remaster gemaakt om de kwaliteit nog aantrekkelijker te maken voor de moderne kijkers.

Vooral de videobanden en de laserdiscs van Project A-ko zijn heel lang één van de best verkochte anime geweest, gebaseerd op dit succes zijn er nog enkele vervolg titels geweest waarvan de laatste in de jaren ’90 uitkwam. Ze hebben nooit het succes kunnen behouden van de eerste film maar kregen opzichzelfstaand complimenten van het grote publiek.

Een vette A!

Project A-ko is dan ook een lekkere film als je op zoek bent naar luchtig vermaak! Het is zeker geen anime die je serieus moet nemen maar juist daar zit hem de charme van A-ko. De personages zijn niet perse uitstekgoed uitgedacht (en C-Ko kan zelfs heel irritant zijn) ze zijn charmant genoeg om je vermaken. En sterk of zwak, ze nemen je heel goed mee door het avontuur.

Gecombineerd met de omgeving, de muziek, de actie, de verhalen, dat allemaal samen heeft er voor gezorgd dat Project A-ko een ware klassieker geworden is. Ietwat uniek en absurd misschien? In zekere zin wel, maar tegenwoordig kijken we nergens meer van op. Ik durf te wedden dat deze film juist in deze tijd sterker is geworden!

Project A-ko
7.4 / 10 Score
Verhaal7
Personages6
Animatie7
Soundtrack9
Plezierfactor8

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie