Blog header Riding Bean

Riding bean (Anime Review)

Riemen vast want het gaat een heftige rit worden met Bean Bandit! Deze knallende actie serie uit de jaren ’80 is al jaren een onderbelicht pareltje dat jammer genoeg nooit de aandacht, of de afleveringen heeft gekregen die het verdiende. Toch nemen we je graag nog even mee tijdens deze wilde race tegen de klok.

De goede slechterik

Bean bevindt zich in het criminele circuit en is te huur als chauffeur. Hij kan geweldig goed rijden en is dus uitermate geschikt voor ontsnappingen en voor een race tegen de klok. Een hele handige vaardigheid die Bean samen met zijn collega Rally flink nodig zal gaan hebben…

Samen raken ze per ongeluk verzeild in de ontvoering van Chelsea, de jonge dochter van een rijke zakenman. Bean wordt onterecht aangewezen als de kidnapper en dat pikt hij niet! Samen met Rally wil hij dit oplossen en de ware slechteriken stoppen. Al is het maar omdat hij anders een beloning van twee miljoen misloopt.

Een simpele snelheidsduivel

Bean Bandit heeft eigenlijk niet veel introductie nodig, de eerste minuten maken dat al helemaal duidelijk. Het enige dat je moet weten is dat Bean goed kan rijden en dat hij een stoere man is met het hart op de juiste plek.

Gedurende 45 minuten komt er van alles voorbij vliegen (of beter gezegd: rijden) en je ziet de ene actie scene na de andere. Veel tijd om personages te ontwikkelen of een diepgaand plot neer te zetten wordt er niet genomen.

Dit kan in de meeste series nogal storend zijn maar in het geval van Riding Bean is er genoeg ander vermakelijks om de aandacht op te vestigen. Uiteraard heb je hier een daar momenten waarbij de emoties van de personages naar voren komen, maar het heeft niet echt invloed op de rest van het verhaal.

En af en toe word je wel behoorlijk nieuwsgierig gemaakt en komen er bepaalde ontwikkelingen voorbij die te weinig aandacht krijgen. Zo heeft Rally duidelijk een oogje op Bean maar daar wordt verder nooit op ingespeeld. Of dat Bean een rivaal heeft die geobsedeerd is met het tegenhouden van Bean. Waarom? Hoe is dat begonnen?

Oud, maar goud

Het is duidelijk dat de anime het niet moet hebben van diepe emotionele binding, maar bovenal van snelle actie en flitsende animatie. De personages zijn tof om te zien en het verhaal is lekker makkelijk te verteren. Maar wat Riding Bean voor mij echt bijzonder maakt is de art en animatie.

Zeker in anime van vroeger zijn de shots vaak simpel: personages in het midden met het hoofd goed zichtbaar en dat was het wel. Riding Bean was één van de eerste die speelde met verschillende hoeken waaruit een personage of object in beeld kon komen. Zelfs tijdens de snelle auto scenes wordt je elke keer verrast met hoe de auto’s in beeld komen.

Met name voor een anime die ruim 30 jaar geleden uitkwam ziet dit er heel strak uit! Het heeft de tand des tijds goed doorstaan. Sterker nog, ik durf met zekerheid te zeggen dat ik dit één van de beste anime vind uit de jaren 80, een klassieker.

Op veel vlakken was deze anime ook zeker zijn tijd vooruit; soepele animatie, oog voor detail, unieke camerahoeken en technieken, en bovenal een artstyle waar je u tegen zegt. Snelheid is hier heel belangrijk dus het kan ook niet anders dan dat de animatie geweldig gedaan is.  De moderne anime zouden hier nog best wel eens een lesje of twee van kunnen leren.

Hierdoor krijgt de anime een uniek tintje en krijg je iets te zien wat heel modern aanvoelt, zelfs anno 2019. Het voelt vooral experimenteel aan. En wetende dat de jaren ’90 om de hoek lagen met klassiekers als Ghost in The Shell, Princess Mononoke en Perfect Blue voel je gewoon dat dit een ware klassieker had kunnen worden.

In een flits voorbij

Riding Bean duurt 45 minuten maar is over voordat je het weet. Des te meer ik het jammer vind dat er niet meer afleveringen zijn. Riding Bean was de eerste aflevering van een TV-serie met elk losstaande verhalen.

De geplande afleveringen werden echter geschrapt omdat het botste tussen schrijver Kenichi Sonoda en Toshiba EMI, de licentiehouders van de soundtrack. Wel kwam er zes jaar later een spin-off OVA TV-serie genaamd: Gunsmith Cats. Ditmaal is Rally het hoofdpersonage en draait de anime om haar avonturen als premiejager.

Een schrale troost voor liefhebbers zoals ik, maar ik hou nog altijd hoop dat er ooit nog eens een vervolg komt. Of een remake die ook daadwerkelijk eer doet aan de sfeer en stijl van Riding Bean.

Riding Bean
7.6 / 10 Score
Verhaal7
Personages7
Animatie8
Soundtrack8
Plezierfactor8

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie