Blog header anime review Rilakkuma and Kaoru.

Rilakkuma and Kaoru (Anime Review)

Oké, eerlijk is eerlijk, het is misschien een beetje twijfelachtig om Rilakkuma and Kaoru een anime te noemen. Maar hey, het is een (stop motion) animatie serie en het is Japans. Dan telt het toch?

Rilakkuma is een razend populair character in Japan, bedacht door het bedrijf San-X. Deze bijzondere beer is al sinds jaar en dag een geliefde mascotte die op tal van manieren wordt gepromoot en verkocht. Zo verschijnt hij op pennen, notitieblokken, mokken, kleding, en talloze andere producten. Maar een serie zoals deze, die had Rilakkuma nog niet eerder.


Niet voor kinderen

Ondanks dat deze serie onder de noemer “kids” wordt gezet is het absoluut iets waar (jong)volwassenen een hoop voldoening en herkenning uit kunnen halen. Elke episode duurt iets meer dan 10 minuten en laat een dag uit het leven zien van de dame Kaoru, Rilakkuma de beer, en diverse enkele huisgenootjes.

Elke dag is weer even anders maar belicht vaak een belangrijk thema dat te maken heeft met volwassen worden, en de dagelijkse problemen en moeilijkheden waar je tegenaan kunt lopen. Groot of klein.

Subtiel

Zo vindt Kaoru het moeilijk om een doel te vinden in het leven en vraagt ze zich af of ze wel echt gelukkig is met haar kantoorbaantje. Dit wordt echter niet zwaar neergezet maar schijnt subtiel door gedurende een aflevering. Vaak ondersteund door grappige activiteiten die Kaoru, Rilakkuma en Kiiroitori (de kleine gele vogel die ook bij dit duo wonen) gedurende een aflevering ondernemen.

Stop-motion

Persoonlijk was ik ook ontzettend gecharmeerd van het feit dat er voor stop-motion animatie is gekozen in deze serie. Het is een manier van produceren en film maken die je niet zo veel meer lijkt tegen te komen. Ontzettend jammer want, mits goed uitgevoerd, is het zó leuk om naar te kijken.

© Scene uit Rilakkuma and Kaoru.
© Scene uit Rilakkuma and Kaoru.
© Scene uit Rilakkuma and Kaoru.

En hoewel Rilakkuma and Kaoru niet de beste stop-motion productie ooit is, is het wel degelijk goed gedaan. Mensen die niet gewend zijn aan dit principe zullen mogelijk even moeten wennen. Maar al snel zul je overtuigd raken van de charme van stop-motion. En zie je hoe goed uit past binnen deze serie.

Schattig, schattig, schattig!

Bovenal schreeuwt deze serie echter schattig! Natuurlijk zijn Rilakkuma en co al het perfecte voorbeeld van de mascottes waar Japan bekend om is, maar alles aan de serie is kawaii.

Warme tinten, schitterende lichtval, lieflijke melodietjes, werkelijk alles aan deze serie is schattig om te zien. Voor mensen die niet zoveel mets chattig hebben, kan dat misschien als minpunt gezien worden. Maar geloof me, als je deze serie ondanks dat een kans geeft, zul je beloont worden met een verbazingwekkend vermakelijke serie.

Rilakkuma and kaoru
7.6 / 10 Score
Verhaal7
Personages7
Animatie9
Soundtrack8
Plezierfactor7
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie