Anime Review: Shirobako

Image via littlecloudcuriosity

Anime Review: Shirobako

Episodes: 24

Genre: Comedy, Drama, Slice of Life

Aired: 9 oktober 2014

Vijf leerlingen zitten op een warme namiddag in een kleine ruimte op school flink door te pennen. Ze zijn niet bezig met het maken van hun huiswerk maar hebben een missie: het maken van hun eigen OVA (Original Video Animation) als eindproject voor hun clubactiviteiten. Aoi, Ema, Shizuka, Misa en Midori zitten namelijk samen in de animatie club.

Elk hebben ze echter hun eigen talenten en interesses binnen de animatie wereld. Zo heeft Ema vooral talent voor tekenen en wil dan ook graag animator worden. Ook Misa’s talent ligt bij tekenen al houd zij meer van de digitale/grafische kant van het geheel. En, omdat er tegenwoordig steeds meer gebruik wordt gemaakt van computeranimatie in anime series, denk ze dat ze een goede kans maakt om een leuke baan te bemachtigen.

 

Shizuka ziet het helemaal zitten om hét nieuwe voice-acting talent van Japan te worden. En Midori’s sterke kant is het schrijven van het script. De enige die nog niet zo goed weet wat ze wil gaan doen is Aoi. Het enige waarvan ze overtuigd is, is dat ze in de animatie wereld wil gaan werken. Zo lang ze zich al kan heugen is ze dol op alles wat maar met animatie te maken heeft en is vooral een liefhebber van het gehele productieproces.

Doordat alle meiden zich richten op een ander onderdeel van het animatieproces vullen ze elkaar uitstekend aan en weten dan ook een fantastisch eindproject te produceren en slagen ze met vlag en wimpel!

Voor alle meiden behalve Midori, die een klas lager zit, betekent dit dat ze nu eindelijk hun dromen kunnen gaan najagen: het bemachtigen van een baan bij een animatie studio! Voordat ze echter hun eigen weg gaan in het professionele werkleven maken ze elkaar één belofte: op een dag maken ze met z’n alleen een échte serie.

Wanneer de meiden eenmaal geslaagd zijn komt de anime echt op gang en volgen we de meiden terwijl ze proberen een baan te krijgen en hun weg proberen te vinden in het leven na hun studenten periode.

Enige tijd later zien we Aoi en Emu terug in een kantoor. Het is hen beiden gelukt om een functie te bemachtigen bij de populaire animatie studio Musashino. Emu is beginnend animator, en merkt al snel dat ze nog heel wat te leren heeft naast al haar professionele collega’s. Ze is dan ook af en toe nogal overweldigd door de hoeveelheid werk die op haar bordje ligt.

Aoi heeft ook een drukke functie. Maar niet in een richting die ze in eerste instantie had verwacht. Ze is een personal assistent voor een aantal managers in het bedrijf. Ze moet dan ook lange uren maken om iedereen goed van dienst te kunnen zijn en is constant in de weer met het inplannen van afspraken, regelen van eten en drinken, en het rondbrengen van animatieframes. Aoi heeft helemaal geen hekel aan haar baan, maar heeft wel het gevoel dat ze eigenlijk wel wat meer en belangrijkers wilde doen in haar leven dan dit.

Misa heeft ook een probleem. Ze heeft een baan gevonden in de richting van de computeranimatie, maar niet bij een animatie studio. Ze maakt grafische 3D-modellen voor autobanden bij een vooraanstaand autobanden bedrijf. Niet echt waar ze op gehoopt had dus…

Image via mageinabarrel

Image via mageinabarrel

 

De drie meiden mogen wel van geluk spreken dat ze in ieder geval een baan hebben kunnen vinden, want Shizuka blijkt het maar niet te lukken. Ze loopt Auditie na auditie af, maar telkens wordt ze afgewezen. Soms vinden ze het een probleem dat ze te weinig ervaring heeft, of dat haar stem net niet geschikt is voor de rol waarvoor ze komt. Andere keren komt ze te nerveus over en verprutst haar eigen kansen. Gelukkig heeft ze nog wel een oud parttime baantje aangehouden. Ze wist dat de richting die zij wilde opgaan een van de moeilijkste is, maar toch gaan zoveel afwijzingen haar niet in de koude kleren zitten.

Ook Midori maakt het haarzelf niet echt gemakkelijk. Ze wil graag haar droom waar maken en haar eigen script bedenken voor een anime. En, om de belofte van de groep aan te houden die ze tijdens hun laatste dag in hun oude club op college hadden gemaakt, samen met haar vriendinnen verwezenlijken.

De meiden zien elkaar gelukkig nog wel regelmatig, delen hun wel en wee van de afgelopen periode, en ondersteunen elkaar waar nodig. Naarmate ze vaker over hun problemen en hun falen vertellen, hoe meer hun oude belofte komt opborrelen. Na een normaal avondje samen te hebben gegeten zijn ze er klaar voor. Ze willen er nu echt voor zorgen om hun belofte waar te gaan maken om samen een anime te creëren. Maar of het ze ook zal lukken…

Shirobako houdt zich voornamelijk bezig met het leven van Aoi, en dit is volgens mij ook de beste keuze. Aangezien zij een Personal Assistant is en dus van hot naar her moet rennen om voor iedereen alles tijdig voor elkaar te krijgen, krijgen we op veel verschillende vlakken te zien wat er zich allemaal kan afspelen bij het maken van een anime serie.

Image via cthuko-nyaa

Image via cthuko-nyaa

 

Het maken van een anime gaat namelijk niet alleen over het tekenen van de personages in frames, maar ook bijvoorbeeld over het vinden van de juiste animators voor de achtergronden, het vinden van de juiste stemmencast, het onderhouden van de contacten met andere bedrijven voor de verdere afwerking ervan en niet te vergeten de deadline niet te overschrijden! Zo kunnen de kijkers op tijd van een nieuwe aflevering genieten.

Natuurlijk heb je meerdere series die in zijn gegaan op het maken van een anime of manga, maar het leuke en interessante aan deze serie is juist dat je het uit verschillende richtingen krijgt te zien. Daarnaast kan ik me ook goed voorstellen dat veel van de gebeurtenissen in deze anime ook bij een echte studio kunnen voorkomen.  Alles is erg realistisch neer gezet en past dan ook prima in het straatje van de slice of life series.

De serie neemt een stevige kijk in de keuken van het dagelijks leven van het werken bij een animatiestudio en laat zeker ook de minder leuke kanten van het werken in deze richting zien, het is per slot van rekening ook gewoon een baan!  Verwacht dan ook geen hoogdravende humoristische capriolen of dramatische scenes, maar wel leuke anekdotes, grappige acties en interessante situaties, die zo uit het echte leven gegrepen lijken te zijn.

Als je liever kijkt naar oversized robots, schattige schoolmeisjes of bloederige scenes, laat deze anime dan achterwege. Maar, als je interesse hebt om meer te weten te komen over wat er zich achter de schermen van deze animatiewereld kan afspelen, dan is deze anime zeker een aanrader!

またねーにゃん!

Shirobako
7.5 / 10 Score
Verhaal8
Personages7
Animatie7
Soundtrack8

Op zoek naar merchandise, anime, en manga? Kijk dan op:

 

rea

bollogo-web_rgb_600x181

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X