SORA YORI MO TOOI BASHO (A PLACE FURTHER THAN THE UNIVERSE)

Anime Review: A Place Further Than The Universe (SORA YORI MO TOOI BASHO)

Iedereen kan dromen van dingen. Iets dat je graag zou willen bereiken of willen doen in je leven. Sommige van deze dromen kan je waarmaken. Maar helaas zal niet alles mogelijk zijn, of alleen in een andere vorm. Het kan zijn dat je je keuzes moet aanpassen, maar het resultaat en het gevoel dat je daarbij krijgt nog steeds hetzelfde is. Om je dromen waar te kunnen maken is soms heel veel overtuigingskracht nodig, zelfs voor mensen die heel veel energie uitstralen. Deze situatie geldt voor de tiener Mari Tamaki.


Een hoofd vol ideeën

De energieke middelbare scholiere zit vol met energie en blijheid, maar achter deze uitgelaten persoonlijkheid schuilt ook wat schuchterheid. Mari is bang dat haar jeugd zonder enige toegevoegde waarde voorbij zou kunnen vliegen, zonder enige verdere toevoeging op haar bestaat. Zo ver wil ze het liever niet laten komen. Ze wil iets spannends doen en iets “out of the box” bedenken. Maar ja, wat ze precies wilt gaan doen en waar ze moet beginnen is voor haar ook nog een raadsel. Ze heeft niet eens een bijbaan om geld te sparen voor iets uitbundig.

Image via Reddit

Op een avond met een hoofd propvol met ideeën en wensen vind Mari onderweg naar huis een dikke envelop. Als ze deze openend om te checken of ze misschien een adres kan achterhalen, komt ze erachter dat er een miljoen yen in zit! Mari schrikt haar rot en weet niet wat ze er mee aan moet. Met een miljoen yen kan je veel bereiken en haar dromen waar maken, maar het geld is niet van haar. Mari weet dat ze het geld niet kan houden. Misschien komt er nog wel een leuke beloning voor haar uit.

IJskoude missie

De volgende dag op school hoort ze in het damestoilet een meisje heel hard huilen omdat ze iets waardevols is verloren. Shirase Kobuchizawa blijkt een miljoen yen kwijt te zijn, en laat Mari nu net hetzelfde bedrag hebben gevonden. Mari komt erachter dat Shirase een heel belangrijk doel heeft voor het geld. Tijdens een expeditie op Antarctica is haar moeder zoekgeraakt en Shirase is vastbesloten om haar daar te gaan zoeken. Hoe meer Shirase verteld over dit bijzondere continent, hoe meer Mari het gevoel krijgt dat dit wel eens haar kans zou kunnen zijn om uit de alledaagse sleur van haar middelbare scholiere leventje te breken.

Als haar de mogelijkheid wordt geboden om met Shirase mee te reizen naar Antarctica, weet ze dat het tijd is om niet meer te blijven hangen in haar droomwereld en van haar wensen een werkelijkheid te maken. Hierbij krijgen ze nog versterking van de altijd vrolijk doende schoolverlater Hinata Miyake en de vriendelijke maar gereserveerde Yuzuki Shiraishi.

Image via MyAnimeList

Ook deze twee meiden willen graag iets voor henzelf bewijzen en zien hun kans schoon als zij de plannen van Shirase en Mari te horen krijgen. Het begin van hun reis staat niet alleen voor een eeuwige verandering van hun leven, maar ook voor de groei van een geweldig nieuwe vriendschap tussen vier heel verschillende karakters.

Waardevolle reis

Met Sora yori mo Tooi Basho had ik in het begin wat moeite om in te komen. Is dit weer zo’n anime waarin een meisje het onmogelijke voor elkaar gaat krijgen? Gelukkig (voor mij) kwam er snel een einde aan deze veronderstelling. Ja, het is niet elke dag dat je iemand tegenkomt wiens moeders een wetenschapper op Antarctica was en die het voor elkaar heeft gekregen om een miljoen yen te sparen. Maar wat zou je zelf doen als het om je eigen moeder ging? En met heel hard werken en nog harder sparen kom je een heel eind.

Het is prachtig om te zien om de meiden naar de reis toeleven, en wat ze er voor moeten doen om hierin te kunnen slagen. De moeite en voorbereidingen voelen bijna alsof je zelf de reis met ze gaat maken. De meiden krijgen in de serie de ruimte om meer van hunzelf te laten zien en waarom ze ervoor hebben gekozen om mee te gaan op de reis. Tegelijkertijd maken ze ook een persoonlijke groei mee. Ook krijgen sommige aanvullende karakters de ruimte om te tonen wie ze zijn en welke keuzes ze in het leven hebben moeten maken om te komen waar ze zijn.

Image via Reddit

Sora yori mo Tooi Basho pakt een aantal mooie thema’s aan, maar maakt de serie niet zwaar. Er zit zowel humor als oprechte emotie in. En dankzij de prachtig aanwezige muziek heb ik mij niet kunnen weerhouden om toch af een toe een traantje te laten. Hierdoor krijgt deze serie krijgt van mij een dikke plus. Als je van mooie muziek, goede animatie en een avontuurlijk thema houd, is deze serie een echte aanrader.

Sora yori mo Tooi Basho
7.2 / 10 Score
Verhaal7
Personages8
Animatie7
Soundtrack7
Plezierfactor7

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie