Screenshot uit de anime film Spirited Away, gemaakt door Studio Ghibli.

Spirited Away (Anime Review)

De Hayao Miyazaki films worden de hemel in geprezen en dat is niet zonder reden! Niet alleen nemen de films je mee naar de meest fantastische werelden vol magie, spanning en sensatie, ze worden gebracht met de mooiste animatie, meest prachtige muziek en een uitstraling die niet te evenaren is. En nu de welbekende Studio Ghibli films ook op Netflix te zien zijn, zijn ze beschikbaar voor een veel groter publiek. Een publiek dat mogelijk (nog) niet heel erg bekend is met deze schitterende films. Dus waar begin je dan?

Wat ons betreft is dat de gedoodverfde favoriet: Spirited Away! Deze film verscheen voor het eerst in Japan, in 2001 en wist in 2003 een heuse Oscar te veroveren, als enige anime ooit. Nog altijd wordt Spirited Away gezien als één van de allerbeste animatie films ooit gemaakt. En dat zegt wat!

Magische wereld

In deze schitterende animatiefilm volgen we het wonderlijke verhaal van Chihiro. Een jong meisje dat samen met haar ouders verdwaald en uiteindelijk terecht komt in een mysterieus resort dorpje. Een magische plek waar geesten, monsters, yokai en andere mythische wezens tot rust kunnen komen in de onsen (heetwaterbaden) en zich tegoed kunnen doen aan allerlei lekkernijen.

Maar deze ogenschijnlijk fantastische plek herbergt een aantal duistere geheimen en al snel is het aan Chihiro om haar ouders én zichzelf te redden, en te ontsnappen uit deze andere wereld.


Groots avontuur

Ondanks dat de film alweer uit 2001 komt, is dat nergens aan te zien. Het geheel is ontzettend tijdloos neergezet en mede dankzij de prachtige animaties is het een genot om naar te kijken.

Vanaf het begin af aan word je meegezogen in dit grootse avontuur waar niets is wat het lijkt! De magie druipt van je scherm af, en uit alle hoeken en gaten komen de wonderlijke gebeurtenissen op je afgekropen. Terwijl je samen met Chihiro de geheimen van deze bijzondere wereld probeert te ontrafelen.

En dat gaat niet zonder slag of stoot! Want onze ietwat bange Chihiro wordt behoorlijk op de proef gesteld en haalt zich meer problemen op de hals dan ze ooit had durven dromen.

IJzersterke world-building

Het geheel zit hierbij zo ontzettend goed in elkaar dat je haast begint te geloven dat deze wereld écht bestaat. Voor alles wat er gebeurd is een reden. Elk personage, elk voorwerp, en elke gebeurtenis heeft een achterliggend verhaal dat perfect past bij het totaalplaatje.

Hierdoor kun je je volledig richten op wat er gebeurd in de film en kun je echt genieten van de wereld die er voor je ogen wordt opgebouwd. Spirited Away zoekt echt de balans op tussen werkelijkheid en magie.

De muziek die hierbij gekozen wordt is de kers op de taart. De schitterende symfonische klanken weten letterlijk en figuurlijk telkens weer de juiste noten te raken. En brengen – met name voor de fans – de buitengewoon herkenbare Studio Ghibli flair extra naar boven.

Een ultieme anime film

Wat dat betreft is Spirited Away wellicht de meest iconische en kenmerkende Studio Ghibli film tot nu toe gemaakt. Het weet de schitterende animatie, prachtige muziek, en de werelden die er voor je getekend worden op wonderbaarlijke wijze te combineren met geloofwaardige personages. Niets of niemand is perfect in deze films, maar daar zit hem nou juist de kracht.

Het is niet voor niks dat deze film niet alleen zo geliefd zo is, en altijd hoog staat in internationale ranglijsten. En hoewel een hype nog niet direct iets hoeft te zeggen over de daadwerkelijke kwaliteit, is het in dit geval niets anders dan terecht. Laat een van de mooiste anime films ooit gemaakt dan ook zeker niet aan je voorbij gaan!

Spirited Away is voor alsnog gewoon te zien op Netflix of te verkrijgen bij o.a. Bol.com als DVD en Blu-ray.

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie