Urban Square Anime Review.

Urban Square (Anime Review)

Het fijne aan nieuwe anime is dat ze makkelijk te vinden zijn, en ook makkelijk verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray. Voor de oudere anime ligt dat ingewikkelder. Heel veel oude anime zijn niet te koop op DVD, of zijn niet vrijgegeven als stream op via een officiële streamingdienst. Urban Square is een goed voorbeeld van een anime waarvoor je diep moet graven. Maar wel een one-shot die zijn moment in de spotlight zeker verdient.

Alsof je in een film leeft

Ryou is een schrijver die op weg is om zijn screenplay te laten beoordelen. Dit gaat echter niet bepaald als gepland en komt hij ineens in handen van het geschrift van een ander. Eentje met gevaarlijk veel waarde want al snel komt er een groep criminelen achter hem aan die er alles aan willen doen dit van hem te veroveren. Met als kortste route hem gewoon te vermoorden.

Totaal overrompeld probeert Ryou er met de politie achter te komen wat er zo bijzonder is aan de documenten, terwijl hij verwoede pogingen doet om aan de dood te ontsnappen. Maar alsof dat nog niet genoeg is wordt er nog extra olie op het vuur gegooid wanneer het meisje waar hij gek op is onbedoeld ook betrokken raakt bij de situatie.

Tussen werkelijkheid en fictie

Wat volgt is een spannende reeks bomvol makkelijk verteerbare actie. Het is een simpele anime, die lekker wegkijkt. Het is geen geheim wie de daders zijn maar de spanning wordt alsnog goed opgebouwd rondom het mysterie van de documenten die Ryou in handen krijgt. En door nog een behoorlijke twist richting het einde krijgt het verhaal nog weer een geheel nieuwe lading.

Je hoeft dus geen ingewikkelde plotlijnen te blijven volgen maar kunt gewoon met verstand op nu genieten van de actie. De eenvoud die het uitstraalt betekent echter niet dat de personages ook simpel zijn.

Zo wordt er aardig wat aandacht besteed aan de ontwikkeling die Ryou doormaakt in Urban Square; van schrijver tot echte actieheld. Want ondanks dat hij nog niet eerder te maken heeft gehad met levensbedreigende situaties weet hij snel bij te leren. Het scheelt dat hij vanaf het begin af aan al weet hoe hij rake klappen moet uitdelen! Maar zijn echte transformatie komt geleidelijk aan tot stand met behulp van Detective Mochizuki.

Ook Yuki, de liefdesinteresse van Ryou weet zich aardig goed staande te houden tussen al het geweld. Ze is duidelijk een meid met ballen die niet bang is voor zichzelf op te komen. Absoluut geen “damsel in distress” maar iemand die letterlijk het stuur in handen neemt wanneer het nodig is.

Toch blijft het duidelijk dat dit eigenlijk maar gewone mensen zijn, die in een abnormale situatie terecht komen. En juist daar zit dan ook een stuk kracht van deze anime. Je kunt je een stuk makkelijker inleven en vraagt jezelf af of jij ook in staat zou zijn te reageren zoals onze hoofdpersonen dat doen.

Bomvol sfeer

Maar je kunt je niet alleen goed inleven door de geloofwaardige personages. De heerlijke soundtrack draagt hier ook veel aan bij. Elk hoofdstuk krijgt zijn eigen, unieke muziek. Met mooie overschakelingen naar de aankomende scenes die altijd nét dat beetje extra meegeven aan het geheel. Van jazzy pop, tot groovy synths en coole beats, alles komt voorbij. Gelukkig zonder dat het rommelig overkomt.

Het is voor mij echter de artstyle die deze anime tot een echt genot maken. Ik heb een zwak voor de traditionele anime uit de jaren ’80 en ’90. Met name de stijlen waarbij er een wat meer realistische aanpak wordt gekozen. En wat dat betreft checkt deze anime alle vinkjes aan. Dit wordt versterkt door de goed uitgedachte setting en het gebruik van de juiste elementen bij elke scene. Het geheel voelt hierdoor geloofwaardig en haast realistisch aan.

Wat dat betreft had deze anime één-op-één overgenomen kunnen worden als een life-action. Er zit in elk geval meer dan genoeg sensatie voor in die goed zou vertalen naar het echte leven. Velen zien deze anime dan ook als een anime dat net zo goed een life-action had kunnen zijn.

Het had zeker gekund, maar niks kan mooie anime art en animatie overtreffen. Zo is er een scene in een zwembad wat er schitterend uit ziet, ook auto achtervolgingen en verder gestuntel met o.a. explosies worden zeer goed neergezet. Het is zeker niet de kwaliteit die we nu gewend zijn, maar zeker voor die tijd is dit heel goed.

Een terecht mooie vondst

Er waren simpelweg maar heel weinig aspecten van Ubran Square die ik als echte minpunten of als iets negatiefs heb ervaren. Dat gezegd te hebben was er ook maar weinig dat er écht tussenuit sprong qua positieve punten.

Het verhaal en de uitwerking is eenvoudig, maar daardoor hoeft het niet direct slecht te zijn. Met name door de degelijke animatie, en de heerlijke “old-skool” anime vibe blijf je kijken. En doordat de simpele insteek goed (en bovenal geloofwaardig) wordt uitgewerkt blijf je tijdens de spannende actie scenes op het puntje van je stoel zitten.

Urban Square heeft nooit een echte westerse release, en dus ook geen dub gekregen. De one-shot is enkel verschenen op Japanse Laserdisc en videobanden en is dus vrij lastig te vinden. Maar mocht je deze ooit tegen komen (wie weet nog eens op Netflix of Crunchyroll?) dan is het de moeite waard eens een kijkje te nemen. Deze retro klassieker zal je wellicht niet verbazen, maar absoluut niet teleurstellen.

Urban Square
6.6 / 10 Score
Verhaal6
Personages6
Animatie7
Soundtrack7
Plezierfactor7

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie