Anime Review Violet Evergarden.

Anime Review: Violet Evergarden

Hoewel Violet Evergarden inmiddels alweer ruim een jaar oud is, is het nog altijd één van de meest fantastische anime series die o.a. te bekijken zijn op Netflix. Dit visuele kunstwerkje neemt ons mee op de bijzondere reis van Violet, en ex-soldaat met een mysterieus verleden die op zoek gaat naar een nieuwe toekomst nu de oorlog voorbij is.


Het begin, na een einde

Op het continent van Telesis heeft een grote oorlog vier jaar lang huisgehouden. Verlies, dood en verderf waren aan de orde van de dag en tal van dorpen en steden zijn volledig verwoest. Gelukkig lijkt de oorlog nu voorbij en is de grootste schade geleden. Dit betekent niet meteen een happy ending want met het einde van de oorlog is er nog geen einde aan het leed dat een hoop mensen hebben geleden, en nog altijd doormaken.

Bijna iedereen op Telesis heeft tijdens deze traumatische gebeurtenis wel iets of iemand verloren die dichtbij hen stond. Voor sommige is het veel moeilijker om gebeurtenissen te verwerken als voor andere, en dit kan bepaalde emoties of uitingen blokkeren. Dit is een reden waarom de CH Postal Company word opgezet. Het is een plek waar men, met behulp van een Auto Memories Doll (een persoon die als typemachine met emoties functioneert) hun gevoelens op papier kunnen zetten en versturen aan hun dierbaren.

De eigenaar van CH Postal, Claudia Hodgins, is zelf ook een oorlogsveteraan en weet daarom als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om dingen te verwerken. Hij is immers tijdens de oorlog zijn beste vriend Gilbert kwijtgeraakt, die hem naar eigen zeggen nog beter kende dan zijn familie.

Het is deze vriend die hem vlak voor het einde van de oorlog heeft gevraagd de zorgen voor een bijzonder meisje. Niet zomaar een taak. Want de jonge dame, Violet Evergarden, lijkt op het eerste gezicht geen enkele emotie te bezitten en alleen te bestaan om als wapen te dienen.

Violet’s empathie

Niet helemaal wetende wat Gilbert met haar aan moet geeft hij Violet een baan bij CH Postal. Violet lijkt meer robot te zijn dan mens, een authentieke Auto Memories Doll dus. Het is daarom voor zowel de andere werknemers als voor Violet zelf erg moeilijk om te wennen aan haar nieuwe baan en huisvesting. Vooral omdat haar nieuwe werk iets onmogelijks van haar vraagt: het opschrijven van de emoties van anderen.

Violet weet niet anders dan dat zij opdrachten krijgt, deze volbrengt, en doorgaat naar de volgende. Daar komen geen gevoelens aan te pas. Toch is er één ding waar ze sinds de oorlog mee worstelt en hoopt een antwoord op te kunnen vinden in haar nieuwe leven. Het ontdekken van betekenis achter de woorden “Ik hou van je”.

Image via aewb

Het is dan ook een heel gevecht voor haar om te ontdekken wat empathie is, en hoe je om moet gaan met de gevoelens van een ander. De betekenis van het gezegde “de pen is sterker dan het zwaard” wordt hierbij maar al te vaak benadrukt. Gaandeweg zien we Violet echter steeds verder groeien en ontpoppen tot een wonderbaarlijke Auto Memorie Doll.

Licht in het duister

Ondanks de zware ondertoon (het begon immers allemaal met een oorlog) is Violet Evergarden een mooi romantisch geheel die op sommige momenten je traanbuizen vol kan laten lopen.  Want hoewel de oorlog de leidraad is voor het ontstaan van alle problemen, lijkt het verhaal te willen benadrukken dat in tijden van moeilijkheid de sterkste banden ontstaan, soms in zeer onverwachte hoeken. Het biedt sommigen mogelijkheden die anders wellicht nooit binnen bereik hadden gelegen.

En ondanks dat Violet de hoofdpersoon van de serie is, wordt er redelijk veel aandacht besteed aan de karakters om haar heen, haar opdrachtgevers voor wie zij de brieven moet typen. Ze hebben allemaal emotioneel iets te verwerken en dit geeft Violet de kans om die gevoelens voor haarzelf te ontdekken en een plaats te geven. Zo leert ze dat “ik hou van je” in vele vormen en nuances kan terugkeren in iemands bestaan.

Mooier kan het (bijna) niet worden

Violet Evergarden is nog steeds één van de meeste geprezen anime series van het moment, en ik snap wel waarom. Het verhaal is prachtig in elkaar gezet en probeert meerdere genres te omvatten. Ik zou het zelf toch willen plaatsen onder een romantische drama / slice of life.

Daarnaast is het animatiewerk ronduit schitterend! Voor een anime-serie is deze van zeer hoge kwaliteit en zou naar mijn mening zonder enig verder poetswerk zo de bioscoop in kunnen. Als je naast het kijken ook graag luistert naar een anime, zal deze serie je niet teleurstellen. Er is veel aandacht besteed aan de achtergrondmuziek.

Violet Evergarden
8.6 / 10 Score
Verhaal8
Personages8
Animatie10
Soundtrack8
Plezierfactor9

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie