ANIME REVIEW WONDER EGG PRIORITY

Wonder Egg Priority (Anime Review)

Wonder Egg Priority is één van de nieuwere anime uit 2021 die moeilijk legaal te kijken was, maar toch iedereen gezien lijkt te hebben. Vooral op socials zoals TikTok sloeg men je om de oren met clips uit deze serie. Toch duurde het even voor ik hem daadwerkelijk een kans heb gegeven. En na het zien van het hele seizoen ben ik er nog steeds niet zeker van of het al deze hype heeft verdiend. Een degelijke anime is het wel, maar een nieuwe cult klassieker?

Wonder Egg Priority

Wonder Eggy Priority draait om de middelbare scholier Ai Ooto. Ai komt nog maar moeilijk uit bed, en naar school gaan is al helemaal geen optie. Pesterijen en de zelfmoord van haar enige en beste vriendin, Koito Nagase, heeft haar gebroken achtergelaten. In een wanhopige poging om antwoorden te vinden stort ze zich onwetend in de mysterieuze wereld van de ‘Wonder Egg”. Hier is het aan haar om de zielen van jonge tienermeisjes te beschermen tegen de trauma’s die ze tot zelfmoord dwongen, met als doel uiteindelijk ook Koito te bevrijden uit deze bizarre wereld.

Hevige gevechten tegen duistere trauma’s uit het verleden en de bizarre monsters in de Wonder Egg Priority brengen Ai elke keer een stapje dichterbij een reünie met Koito. Maar naarmate ze dichterbij komt, wordt het duidelijk dat er meer verborgen zit achter de Wonder Eggs dan het lijkt….


Prachtige cinematografie

Wonder Egg Priority wist me in de eerste paar minuten direct te boeien. De eerste aflevering voelde aan als een bizarre trip die je betoverde. Het pakte je vast en liet de hele aflevering niet meer los. De animatie, de geluiden, de settings, en met name de cinematografie zijn echt ontzettend goed gedaan. Ik heb gehypnotiseerd gekeken en genoten van de manier waarop ik meegesleept werd in deze bizarre “rabbit hole”.

Ik kan mijn vinger er niet helemaal opleggen maar ergens voelde het soms aan als de Monogatari serie, of de film Paprika. Twee zeer stilistisch sterke anime. Wonder Egg Priority zit niet helemaal op dat niveau, en qua stijl is het natuurlijk heel anders. Maar de gelijkenis zit hem voor mij vooral in de manier waarop realiteit en fantasie in elkaar overlopen. Hoe scenes en overgangen in beeld worden gebracht. Hoe er wordt gespeeld met licht en schaduw. De keuzes voor de muziek. Maar ook de hele atmosfeer die ze neerzetten, het zorgt er allemaal voor dat je wilt blijven kijken. Totdat je echt op het verhaal begint te letten.

Trigger Warnings

Voor ik verder ga ik wil wel even een trigger warning afgeven dat dit géén luchtige anime is, ondanks de vrolijke kleuren. Buiten het nodige bloed en andere ellende zit de anime vol met trauma en emotioneel heftige onderwerpen. Niet alleen zelfmoord is een terugkerend thema, maar ook seksueel geweld, mishandeling, verwaarlozing, zelfverwonding, en tal van andere onderwerpen passeren de revue. Weet dus waar je aan begint voor je gaat kijken.

Op dat vlak moest ik dan ook erg denken aan Puella Magi Madoka Magica. Eén iconische Magical Girl show die ook een hoop pijn en duistere elementen in beeld brengt. Jammer genoeg mist deze serie de gelaagdheid en finesse die Madoka destijds wel wist aan te brengen. De symboliek is vaak te zwak of juist te letterlijk. En ook sommige design keuzes vond ik een tegenovergesteld effect bereiken.

Zo vond ik vooral de designs van de gemanifesteerde trauma’s flink wat te wensen over laten. Deze waren grotesk op een komische manier, zeker qua kleuren. Ze brengen niet echt de pure horror met zich mee die er eigenlijk mee gepaard zou moeten gaan. De gesprekken zijn af en toe echter gruwelijk genoeg, en ik kan me voorstellen dat het voor mensen met soortgelijke trauma’s enorm triggering kan zijn.

Slechte pacing

Maar het grootste probleem van Wonder Egg Priority zit hem in de verhaallijn en pacing van de serie. Er gebeurd teveel, en tegelijkertijd wordt er te weinig duidelijk gemaakt. Er worden tot op het laatste moment nieuwe plotelementen geïntroduceerd, die soms totaal geen verband met de rest lijken te houden. Sommige worden geïntroduceerd en afgeraffeld, en weer anderen worden nooit netjes afgewerkt. Hierdoor blijf je met een heel onvoldaan gevoel achter.

Zo jammer want er zit enorm veel potentie in het idee achter de trauma’s en de manier waarop dit gemanifesteerd wordt, alsmede de sociale druk en constructies achter de zelfmoord van deze jonge meisjes Vooral richting het einde gaat de serie echter een soort sci-fi kant op die volledig voorbij gaat aan al deze zaken.

Onbenutte potentie

Niet dat de sci-fi twist an sich nou zo slecht is, maar het wordt gewoon gebruikt als een soort excuus zonder naar de rest van de wereld te kijken. Daarbij zorgt het ook nog eens voor een geheel nieuwe dimensie binnen de anime die meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Dit is natuurlijk voor een deel ook gedaan met het oog op een eventueel tweede seizoen, maar je merkt gewoon het verschil tussen spanning opbouwen, of een ondoordacht plot met gaten. Wat mij betreft hadden ze dan ook veel beter één seizoen van 24 episodes kunnen uitbrengen waarin al deze problemen op gedegen manier worden opgebouwd en uiteengezet.

Dat maakt het extra jammer dat er tot twee keer toe een hele episode “verspild” is aan herhalingen. Zo is aflevering 8 ineens een recap van de gebeurtenissen tot die tijd, zonder nieuwe perspectieven of informatie. En ook de 45-minuten durende special episode #13 bestaat voor de helft uit herhalingen. Totaal onnodig in een anime van slechts 12 episodes. Zo ontzettend zonde want dit eerste seizoen had echt nog wel wat verdieping kunnen gebruiken.

Niet genoeg

Hopelijk komt er in een eventueel volgend seizoen meer ruimte voor gedegen pacing, world building, en gaan de schrijvers zich ook nog wat meer verdiepen in de achterliggende problematiek rondom zelfmoord, in plaats van een kwade AI de schuld geven. Want uitspraken dat zelfmoord onder vrouwen altijd alleen maar “emotion-oriented” is of dat vrouwen “impulsive and easily influenced by others’ voices” zijn past nou niet bepaald in een anime die zich juist wil richten op jonge vrouwen.

En zo heb ik ook nog wel wat andere op- en aanmerkingen over het gebrek aan kritische zelfreflectie over de rol van de Japanse maatschappij in zijn geheel als het aankomt op zelfmoord in Japan, alsmede de dus soms behoorlijk vrouwonvriendelijke uitspraken en standpunten die met nonchalance in de anime worden gegooid.

Het is zeker geen verkeerde anime maar weet onvoldoende te overtuigen. Zelfs de prachtige cinematografie kan deze anime wat mij betreft dan ook niet redden. Ik heb me er zeker mee vermaakt, en ik ben nieuwsgierig genoeg naar een tweede seizoen, maar er zitten teveel gebreken aan om het voor mij écht een goede serie te maken.

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie