Anime Review: Wotaku ni Koi wa Muzukashii / WotaKoi: Love is Hard for Otaku

Love is Hard for Otaku / Wotakoi (Anime Review)

Hoe moeilijk kan het zijn om iemand te vinden met wie je jouw interesses en hobby’s kan delen, en deze ook accepteert? Als lezer van The Sushi Times kan je het je misschien moeilijk voorstellen, maar stel je eens voor dat je een enorme fan bent van Japanse animatie, soms als cosplayer door het leven gaat of graag veel games speelt in je vrije tijd.

Hoewel de meeste mensen dit prima accepteren als je jong bent, lijkt niet iedereen er open voor te staan als je ouder wordt. Dan blijken veel dingen in eens niet meer te mogen of “gepast” te zijn. Het lijkt ook steeds lastiger te worden om mensen te vinden die dit soort dingen wel accepteren.

De anime Wotaku ni Koi wa Muzukashii, ofwel WotaKoi: Love is Hard for Otaku gaat over de moeilijkheden die een otaku kan hebben in het vinden van de ware liefde! Maar dan wel verpakt in een lekker luchtig en komisch jasje!

Narumi Momose is zo’n meisje die er moeite mee heeft iemand te kunnen vinden die haar accepteert voor wie ze is. Ze komt net uit een relatie waar haar vriend geen benul had van het feit dat ze gewoon een grote Otaku is. En dat liep uiteindelijk niet goed af. Ze houdt van manga, cosplay, anime en gamen. En van een goede BL of Yaoi manga is deze fujoshi ook zeker niet vies!

Zelf probeert ze ook een manga op de markt te brengen, en probeert hier in haar vrije tijd ruimte voor te maken. Maar dat is best moeilijk als er wekelijks zoveel gave dingen uitkomen in je interessegebieden.

Undercover

Om te voorkomen dat ook andere mensen op haar voormalige werk haar raar aan zullen gaan kijken voor haar persoonlijke hobby’s, heeft ze ervoor gekozen om een andere baan aan te nemen in een bedrijf ver weg van haar voormalige werkgever. Maar tijdens de wandeling naar haar nieuwe werkplek komt ze toch iemand tegen die wellicht een probleem voor haar en haar cover kan zijn: Hirotaka Nifuji. Een oude vriend van de middelbare school en mede game- Otaku.

Image via Anime Nikki

Helaas voor Momose herrinert hij zich nog al te goed dat ook zij maar een al te grote otaku is, en schuwt zich daarom niet om een nuchtere opmerking te maken over iets Otaku-gerelateerds. Hier is Narumi niet bepaald blij mee want, daar gaat haar cover! Maar wanneer ze erachter komt dat Hirotaka ook geen steek veranderd is lijkt dit de start te zijn van een nieuwe vriendschap en meer…

Voor de Otaku

Wotaku ni Koi wa Muzukashii (Wotakoi) is echt een anime serie voor mensen die zich betrokken voelen bij de Otaku genres die in de serie besproken worden. Wat ik vooral leuk vind is dat het hier gaat om de werkende mens, de office lady en salarymen. De Japanner die ook na zijn of haar studententijd nog leuke dingen wil blijven doen, zonder hier op te worden beoordeeld door de soms zeer strakke en gestructureerde Japanse “jan-modaal”- maatschappij. Het is dan ook verfrissend om te zien dat er ook op deze manier mee omgegaan kan worden en dat niet alles het keurslijf in hoeft.

Daarbij is de muziek die gebruikt wordt in de serie erg leuk, en er is niets mis aan de tekenstijl. Het had wellicht soms wat gedetailleerder gekund maar het mooie kleurenpalet maakt weer een hoop goed! Het is echter niet de muziek of art waar het om draait bij deze serie, het gaat echt op het vinden vinden van gelijkgestemde mensen. En dat deze echt wel te vinden zijn, ook als je ouder wordt! Je maakt hun ontwikkelingen mee en leert dat ook zij heel gewoontjes kunnen zijn, totdat ze thuis op een doordeweekse dag tot middernacht met elkaar gaan zitten gamen!

Gebrek aan diepgang

Jammer genoeg heeft Wotakoi heeft niet veel diepgang als het gaat om het uitlichten van de karakters. En dat is toch wel een vrij ernstig gebrek in een serie die juist gaat om de personen zelf en het vinden van iemand die bij je past. Het had de serie sterker gemaakt als er dan ook meer aandacht werd besteedt aan de individuele personages. Ze hebben nu vooral een passie voor een hobby die door de jaren heen is blijven groeien, en daar wordt veel op teruggegrepen.

De serie is een rasechte comedy, maar ondertussen merk je dat er veel romantiek in verweven wordt. Dit wordt eigenlijk nooit geuit in het standaard “ik hou van je” of andere overdreven, romantische clichés. Het gebeurd juist heel leuk en vaak op een manier die otaku vast wel weten te waarderen! Het is af en toe zoetsappig maar door de humor die er doorheen komt wordt er toch een mooie balans gevonden.

Wotakai is wat dat betreft een prima anime om de broeierige zomer mee door te komen. Het is een serie om bij te dromen als je nog op zoek bent naar jouw wederhelft, en een show der herkenning als je deze al gevonden hebt. Kijken dus!

Anime Review: Wotakoi: Love is Hard for Otaku
7.4 / 10 Score
Verhaal8
Personages7
Animatie7
Soundtrack7
Plezierfactor8

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

2 Reactie's
 • Melissa
  Geplaatst op 17:36h, 31 juli Beantwoorden

  Tof, ga ik bekijken!

  • Kurimu
   Geplaatst op 10:24h, 16 augustus Beantwoorden

   Ik hoop dat je er inmiddels van aan het genieten bent. ^_^

Geef een reactie