Anime review: Yuri!!! On ICE

Yuri on Ice (Anime Review)

Haal je kunstschaatsen maar uit de kelder, want van Yuri!!! On ICE krijg je zin om het ijs op te gaan. Jarenlang droomt Yuuri Katsuki ervan om wereldkampioen kunstschaatsen te worden. Hij is de hoop van Japan. Maar vanwege een emotionele breakdown en een iets te grote voorliefde voor varkenslapjes begint Yuuri zijn ambitie en liefde voor het ijs kwijt te raken en neigt om zijn schaatsen in de ijskast te zetten…

Schoorvoetend en flink uit vorm komt hij thuis, waar hij voor zichzelf een toekomst probeert uit te denken. Zijn ambities verdwijnen, maar met het opvoeren van een routine van zijn favoriete schaatsidool, vijfvoudig wereldkampioen Victor, beginnen die langzaamaan weer aan te wakkeren. Zeker als diezelfde kampioen de volgende dag bij hem op de stoep staat met een aanbod wat hij niet af kan slaan: Victor een jaar lang als coach!

Tegelijkertijd kan Yuri Plisetsky, een succesvolle jonge Russische schaatser, het niet verkroppen dat Victor niet meedoet aan het wereldkampioenschap en besluit onaangekondigd ook maar aan te schuiven. Hierdoor komen Yuuri (JP) en Yuri (RU) tegenover elkaar te staan, wat het begin is van nieuwe vriendschappen, frenemies, en misschien zelfs een gouden medaille.

Yuri!!! on ICE is half sportanime, half shonen ai met vele fangirl-momenten. Om aan allebei die delen recht te doen, bespreek ik hieronder de serie als zowel criticus én fangirl.

Yuri on Ice als criticus

Qua storytelling doet Yuri!!! iets onverwachts: het begint vrij negatief. Een falende topsporter, wat een ellende om mee te beginnen. Het is echter een goede manier om je in te leven hoe Yuuri zich op dat moment voelt, en al snel begin je sympathie voor hem te krijgen zodra hij thuis wordt onthaald. Het maakt het gedurende de serie des te mooier om te zien hoe zijn ambities steeds sterker opvlamt.

Daartegenover staat Victor, de man die alles al heeft. Ook hij draagt echter een zware last met zich mee, ondanks (of eigenlijk door) het zijn van vijfvoudig kampioen. Wat valt er nog te behalen als je aan de top staat? Je lessen doorgeven aan een nieuwe generatie, zoals aan Yuuri! Tussen hen beide in staat de jonge Yuri, die wel vlamt van de ambities, maar ervaring mist. Zo zijn deze drie personages gedurende de serie gebalanceerd, tenzij ze elkaar uit balans proberen te brengen.

15857579_1395857123809068_1947883158_o

Dat gebeurt gedurende de serie van alle kanten: is het niet door de interactie tussen de personages, dan wel door de druk van het kampioenschap. Het is goed dat de balans zo nu en dan verstoord wordt, zodat de personages een barrière hebben om te doorbreken en verder te kunnen groeien. Met name de persoonlijkheid van de Russische Yuri later in de serie getuigt van serieuze liefde door de makers voor de ontwikkeling van de personages, maar ook Yuuri kan verrassen.

Een ander onderdeel van een sportanime is natuurlijk rivaliteit, maar ook de vriendschappen die opbloeien tussen sporters die van elkaar begrijpen wat ze meemaken. Zo is de band tussen Yuuri en de Thaise Phichit leuk opgebouwd, en is het grappig om te zien hoe de wereldkampioenschap-kliek gemeenschappelijk één egocentrisch persoon gezamenlijk negeert bij een avondje stappen. Storytelling in anime zoals het hoort, want ook topsporters zijn mensen.

Vloeiende animatie

De animatie zelf is warm en kleurrijk als het gaat om huiselijke taferelen, kil in de spannende momenten backstage bij de wedstrijden. Ook wat betreft ijsschaatsbewegingen laat het geen steken vallen. De routines gaan lekker vloeiend in elkaar over, in plaats van veel statische close-ups door gebrek aan budget. Het is bijna alsof je naar wedstrijden op Eurosport zit te kijken: veel overzichtsshots waarbij altijd het hele lichaam te zien is en je de schaatser over het ijs ziet glijden.

yuri-on-ice-01-03

Waar de animatie iets minder zijn best doet is tijdens het recyclen van publieksshots en wanneer meerdere routines in één aflevering zitten. Neemt niet weg dat de vloeiendheid van de schaatsanimaties eindelijk voldoen aan de kwaliteit die ik wil zien tijdens een sportanime. Wat is een sportanime als de timing van de bewegingen niet klopt, of alles met CG is gedaan? Zeker bij Yuri!!! zou het de anime te gronde hebben kunnen richten. Nu is het een uitmuntende sportanime die je versteld laat staan.

Ik ben heel benieuwd wanneer het volgende seizoen komt, en of het dezelfde kwaliteit is als het huidige. Ook het eind van de serie stelt niet teleur, want producent Mappa houdt nu eenmaal van niet alle gebaande wegen volgen. Ik wil best twee jaar wachten als ik daarvoor een seizoen krijg van hetzelfde niveau!

Yuri on Ice als (Victor) fangirl

Yuri!!! on ICE begint met Yuuri, die in het begin weinig aimabel is, maar zodra Yuuri op het ijs staat en Victor probeert na te doen, is hij een man waar je alleen maar naar kan kijken. Dat geldt ook voor Yuri, de kleine brutale Russische vlegel. Met de hete verschijning van Victor in de onsen beginnen Yu(u)ri zich te ontwikkelen, juist omdat Victor ze voor het blok stelt. Yuuri verandert in een hete man door een routine te moeten doen die gaat over “eros” en Yuri in een Ghibli-achtig personage met zijn opwuivende haren en engelachtige verschijning door te dansen op een serene dans.

15824051_1395857100475737_1426275034_o
15857821_1395857180475729_256309608_o

Ook Yuri heeft zijn shipbare momenten met Otabek, zijn maat waarmee hij in vroegere jaren op ballet heeft gezeten. Kyaa! Maar tussendoor laat Victor zijn tanden zien en stelt zijn relatie als coach met Yuuri op de proef wanneer je het minst verwacht. Zo gemeen! Victor is zo heerlijk shipbaar met iedereen, zelfs met de altijd aanwezige mooi-boy Christophe. Mooi-boy Christophe is altijd iets te veel over de top, maar Victor zelf kan er ook wat van. Zo is er de zwembadscene met Victor en Chrishophe waarin Victor wel heel makkelijk weet wat Chris precies wil… Een zwoele foto natuurlijk, terwijl ze glamoureus samen met uitgestrekt been aan de rand van het zwembad zitten, gekkie. Victor is gewoon te shipbaar.

Fantastische sportserie

Yuri!!! on ICE is een geweldige sportanime, ook een aanrader als je niet per se houdt van schaatsen of het shippen van hete jongens. Braad er een varkenslapje bij en geniet van een van de beste anime van dit seizoen. Je leert je ware ik pas kennen op het ijs, dus ik neem nu even een abonnement bij de lokale schaatsbaan om de hoek nu het nog schaatsseizoen is.

Yuri on Ice
8 / 10 Score
Verhaal8
Personages8
Animatie8
Soundtrack7
Plezierfactor9

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Heidi
hei.bakker@gmail.com

Heidi is een echte donut liefhebber met een passie voor kunst en cultuur. Daarnaast is ze gek van berenmeisjes, goede storytelling, kunstzinnige anime, en alles waarvan ze haar koffie uitproest.

Geen reactie's

Geef een reactie