Anime Review: Zankyou no Terror (Terror in Resonance)

Image via otakurevolution

Anime Review: Zankyou no Terror (Terror in Resonance)

Episodes: 11

Genre: Psychological, Thriller

Aired: 11 juli 2014

Lisa haat haar leven. Op school is ze een buitenbeetje en wordt regelmatig door haar klasgenoten gepest. Haar moeder kan haar emoties niet goed onder controle houden en schreeuwt vaak tegen haar. Het lijkt wel of er een draadje in haar hoofd los zit. Haar vader is ook al een tijdje niet meer thuis gekomen en zal dat waarschijnlijk ook niet meer doen.

Tijdens een normale dag op school, waar ze weer eens onder handen wordt genomen door haar vervelende klasgenoten, worden zij onderbroken door twee jongens die haar uit de brand helpen. Lisa blijkt het allemaal niet zoveel te boeien. Ze vind het wel vervelend maar is er al lang gewend aan, toch is ze verbaasd over de actie van de jongens. Als ze terugkomt in haar lokaal, komt ze erachter dat de jongens transferstudenten zijn en nu beide in haar klas zitten.

Tijdens haar schooltrip naar een regeringsgebouw van Tokyo looptz ze in haar eentje door een paar verlaten gangen te struinen, en wenst dat iedereen gewoon een keertje verdween en haar met rust liet. Een seconde later valt alle stroom uit in en rondom Tokyo en gaat het brandalarm af in het gebouw. Iedereen moet onmiddellijk geëvacueerd worden.

Lisa wordt helaas over het hoofd gezien en blijft eenzaam in het verlaten gebouw achter. Zoekend naar een uitweg komt ze een van de jongens tegen die haar eerder op school had geholpen tegen de bullebakken. Hij lacht, geeft haar een knuffeldier geeft en rent weer weg. Wat ze niet weet, is dat er in de knuffel een bom verstopt zit en de jongen deze door het hele gebouw verspreid heeft.

De bom is verbonden met een mobieltje die haar even later opbelt. Ze krijgt te horen dat het gebouw waarin zij nog vastzit op het punt staat om door hem opgeblazen te worden. Lisa mag kiezen, wil ze blijven leven of mee de lucht in gaan. Lisa ziet niet veel zin in het leven, maar om er nu al een eind aan te maken is haar iets teveel. Ze zegt dat ze wilt leven.

Image via avvesione

Image via avvesione

Hierna volgen een hoeveelheid instructies waarin haar uiteindelijk opgedragen wordt om uit een van de ramen van het gebouw, op de motor van een van de jongens te springen die beneden op haar staat te wachten. Vanaf dat moment is Lisa’s leven niet meer hetzelfde. De jongens die haar haar helpen te ontsnappen en tegelijkertijd dus ook de daders zijn van het opgeblazen gebouw, hebben een schimmig verleden.

We leren dat de jongens geen echte namen hebben en zichzelf Negen en Twaalf noemen. Ze zijn opgegroeid zonder ouders in een geheime instantie van de regering waar ze onder een streng regime allerlei psychische testen moesten ondergaan. Het is hen gelukt om hier uit te vluchten, maar wel met alle consequenties vandien. Ze hebben er veel emotionele littekens aan overgehouden.

Negen heeft regelmatig nachtmerries van de nare gebeurtenissen die hem zijn overkomen. Twaalf lijkt hier wat minder last van te hebben, aan de buitenkant lijkt het een vrolijk ventje. Toch heeft hij op hele jonge leeftijd net zoveel te verduren gekregen als zijn vriend Negen.

Image via gaminrealm

Image via gaminrealm

Omdat Lisa nu weet wie zij zijn heeft ze geen andere keuze dan bij hen te blijven en af te wachten totdat Negen en Twaalf hun volgende aanslag plannen. Lisa heeft echter geen benul waarom ze dit doen. Ze merkt wel dat ze zich alleen op bepaalde gebouwen en instanties richten. Dit is politieagent, Kenjirou Shibazaki, ook opgevallen. Wegens zijn grondige ervaring met een complexe zaak uit het verleden is hij aangewezen om het onderzoek naar de terroristische aanslag van de twee te leiden.

Op basis van de videoclips die Negen en Twaalf maken voordat ze een aanslag plegen, probeert hij te herleiden wat hun redenen en motieven zouden kunnen zijn. Omdat Negen en Twaalf natuurlijk als onbekend te zien zijn in hun clips heeft hij de grootste moeite om ook maar iets over hen te weten te komen.

Maar hoe verder hij zich in de zaak verdiept, hoe meer er een link blijkt te zijn met de zaak die hij in het verleden heeft geleid. Als er dan ook nog eens een oude bekende van Negen en Twaalf zich met zijn onderzoek gaat bemoeien, komen er stukje bij beetje puzzelstukjes naar boven drijven over het plan van Negen en Twaalf.

Image via populationgo

Image via populationgo

Over het verhaal van Zankyou no Terror is in principe goed nagedacht, het begint al vrij direct met een knallende opening en laat het daarna niet meer los. De karakters van Negen en Twaalf kennen heel wat donkere geheimen, ze hebben situaties meegemaakt die je als normaal kind nooit hoopt te ervaren. Ondanks dat zij behoorlijk wat onheil plegen kan je ze geen slechte mensen noemen, er is een treurige reden waarom ze zo zijn geworden.

Het jammere aan de serie was vond ik vooral de lengte, maar 11 afleveringen! Van mij hadden het er wel wat meer mogen zijn. De anime is voornamelijk leuk voor als je zin hebt in een wat volwassener thema, met een goed, en toch wat zwaarder verhaal.

 

またねーにゃん!

 

Anime Review: Zankyou no Terror (Terror in Resonance)
8.5 / 10 Score
Verhaal9
Personages8
Animatie9
Soundtrack8

Op zoek naar merchandise, anime, en manga? Kijk dan op:

 

rea

bollogo-web_rgb_600x181

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

2 Comments

 1. WizardOfOss

  maart 31, 2015 at 9:15 pm

  Mooie serie die ijzersterk begint en ook goed eindigt, maar daar tussenin wel even behoorlijk ontspoort. Met name dankzij die “oude bekende”, een volslagen belachelijk personage met evenzo volslagen belachelijke acties. Vooral het gebeuren op het vliegveld was echt tenenkrommend. Jammer, want zowel onze twee terroristische protagonisten als Shibazaki waren fantastische personages, er had zoveel meer ingezeten.

  • Kurimu

   april 3, 2015 at 11:13 am

   Voor mij was de “oude bekende” ook niet echt nodig geweest. Hier hadden ze ook een willekeurig persoon op kunnen inzetten. Maar omdat de persoon terug te zien is in wat herinneringen, denk ik dat ze geen andere keus hadden dan om de persoon toe te voegen (?). De vliegveld scene hebben ze denk ik aangehouden om zo een beeld te kunnen geven van hoe intelligent en gevaarlijk deze persoon wel niet is geworden. En inderdaad, ook (jammer genoeg) veel te kort! 🙂

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X