Artbook Review: Bravely Default Design Works: The Art of Bravely 2010-2013

Square Enix maakte in 2012 veel furore met hun spirituele opvolger van het DS spel ‘The Four Heroes of Light’ genaamd Bravely Default. Één van de dingen die heel erg opmerkelijk is aan Bravely Default is de vormgeving van het spel. Met de chibi-achtige characters en kleurrijke omgevingen lijkt het of je een sprookjesboek binnenwandelt.

Schrijver Ferdy nam al eens het spel onder de loep en gaf een mooi cijfer aan het spel. Ditzelfde ga ik nu doen voor het artbook: Bravely Default Design Works: The Art of Bravely 2010-2013!

Op deze foto zie het artbook van Bravely Default (links) en Bravely Second (rechts).

Op deze foto zie het artbook van Bravely Default (links) en Bravely Second (rechts).

Wat gelijk opvalt aan de kaft is dat het afneembare deel doorzichtig is, met grote zwarte letters en cijfers de titel. Onder het afneembare is een zeer mooie afbeeldingen te zien met de 4 hoofdperosonages, alsmede wat locaties en schurken uit het spel. Waar dit artbook afwijkt van normale artbooks is gek genoeg de papierkeuze. Veel artbooks gaan voor glad en glanzend papier, maar het boek is voor het grootste deel gedrukt op ruiger en mat papier.

BD2

Inhoudelijk bestaat het boek uit 7 hoofdonderdelen:
1. Official artwork en 3D renders (Artwork gebruikt in promotiemateriaal zoals advertenties, posters, boxart, e.d.)
2 Character concept art (Conceptschetsen die het ontwerpproces weergeven van personages in de game)
3. Environmental concept art
4. Enemy designs
5. Overige concept art zoals o.a storyboards, wapens, etc.
6. Official Artwork van Bravely Default: Praying Brage (Een browsergame in Japan)
7. Concept art van de DS game The Four Heroes of Light

Voor concept art fans is het smullen geblazen, want het boek puilt hiermee uit. Voor zo’n beetje elk belangrijk personage in de game zijn meerdere schetsen te vinden, maar ook valt goed te zien hoe er nagedacht is over alle kostuums die de hoofdpersonages kunnen dragen in het spel. Voor elk van de 24 jobs zijn die je kan aannemen in de game is er ook concept art te vinden in het boek.
Opvallend is ook dat heel veel potloodschetsen te zien zijn in dit boek. Sommigen zijn zo ruig dat er op het eerste gezicht geen touw aan vast te knopen is, maar het zegt wel veel over het talent van de concept artist! Als je ook een beetje Japans kan lezen dan haal je nog meer plezier uit het boek, want de tekenaars hebben voetnootjes gezet bij vrijwel alle tekeningen. Zo krijg je nog meer inzicht waarom bepaalde keuzen gemaakt zijn of juist niet.

BD3

Ook bijna alle omgevingen uit het spel staan in het boek. Voor de steden en belangrijke plekken staat alles erin, maar voor dungeons zijn er meer sfeerbeelden in het boek gezet. Door de papierkeuze vallen de details in de donkere stukken artwork helaas wel weg. Desalniettemin zitten er indrukwekkende tekeningen tussen, zoals bijvoorbeeld een complete potloodtekening van de stad Ancheim, in het spel bekend om zijn gigantische klok.

BD5

Qua enemy designs valt er weinig te zien. Ja, alle vijanden in het spel staan in het boek, maar echt concept art-y is het niet. Maar mocht je ooit ergens een monster voor ontwerpen, dan dienen deze tekeningetjes zeker als een goede inspiratiebron.

BD6

Het tekenwerk van Bravely Default: Praying Brage steekt enorm af tegen de rest qua tekenstijl, zeer waarschijnlijk doordat deze stukken artwork door andere tekenaars gemaakt zijn. Maar de kwaliteit van deze tekeningen is zeker niet minder dan de rest.

Als laatste is er een klein stukje met een heel klein beetje concept art van de DS game The Four Heroes of Light. Het is ook maar een klein beetje, met enkele potloodschetsen van de 4 hoofdpersonages, een paar omgevingen en een handjevol eindbazen die je ook in Bravely Default via de Norende minigame kon bevechten.

BD7

Met meer dan 250 pagina’s en 600 afbeeldingen aan materiaal kan je urenlang in dit boek kijken en je vergapen aan alle kleine details. Als (concept)tekenaar kan ik me haast geen betere inspiratiebron bedenken! Als één artbook echt de moeite waard is om aan te schaffen is het deze wel!

Review 0
8.8 / 10 Ons cijfer
Kwaliteit9
Opmaak8
Artwork10
Tekst8
Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X