09 aug Atelier Marie Remake: Een nieuw begin (Nintendo Switch Review)
Als groot liefhebber van de Atelier-serie speel ik al heel wat jaartjes elke titel die er uit komt. Rond 2010 heb ik de serie voor het eerst ontdekt en heb ik heel wat retromarkten afgestruind voor ook de eerdere releases. Maar één game ontbrak altijd: Atelier Marie. De allereerste titel in de Atelier franchise en een titel die nooit in het westen is uitgebracht. Dit jaar kwam die wens dan toch in vervulling met de remake van Atelier Marie: The Alchemist of Salburg!
Het origineel
De geschiedenis van de Atelier-games gaat terug tot eind jaren 1990, en “Atelier Marie” staat als eerste deel in de langlopende serie. Oorspronkelijk uitgebracht op de PlayStation in 1997, legde het de basis voor alle opvolgende games: de nadruk op het ontwikkelen van je alchemistische vaardigheden, gecombineerd met lieflijke personages en luchtige verhalen in een “coming of age” jasje.
Atelier Marie
In Atelier Marie speel je als (verrasing) Marie. Een enthousiaste, jonge alchemist die het niet al te best doet op school. Zonde, vindt haar lerares, Ingrid, want Marie heeft potentie genoeg! Ze geeft Marie daarom een unieke uitdaging: open een Alchemisten winkel en maak deze een succes voor haar schoolopleiding klaar is.
Marie neemt deze uitdaging maar wat graag aan en begint aan haar nieuwe missie. Hiervoor moet ze niet alleen allerlei bijzondere dingen maken mensen, maar ook haar alchemie vaardigheden ontwikkelen én ingrediënten verzamelen.
Dit verzamelen van ingrediënten doet ze in diverse gebieden waar we ook de nodige gevechten plaatsvinden. Niet alles is namelijk even makkelijk te vinden of verkrijgen. Gelukkig krijgt ze hierbij wel hulp van verschillende party members. Deze ontmoet je in de stad en kun je op den duur ook vriendschappen mee ontwikkelen.
Maar vergeet niet op de alsmaar tikkende de klok te letten! Voor je het weet vliegen de dagen voorbij en komt de dag van je afstuderen alsmaar dichterbij…
De remake
Atelier Marie was natuurlijk dé game die de leidraad zou worden voor alle opvolgende titels. En als iemand die de franchise dus al langer speelt en veel van de ontwikkelingen en groei binnen de games heeft gezien, was ik dan ook erg benieuwd hoe ze deze remake aan zouden pakken.
Dat begint goed met het visuele aspect. Ze hebben met veel succes de grafische aspecten een frisse laag verf gegeven terwijl de kernstijl behouden blijft. Het is een remake stijl die we inmiddels al vaker hebben gezien, bijvoorbeeld bij The Legend of Zelda: Link’s Awakening en Pokemon Brilliant Diamond / Shinig Pearl. Met een strakke, chibi look and feel die nog wel lijkt op de oorspronkelijke pixel art.
Hoewel ikzelf ook wel gecharmeerd zou zijn geweest van de meer klassieke pixel art stijl, snap ik de keuze voor deze – wat meer moderne look-and-feel maar al te goed. Het geheel ziet er super kleurrijk, schattig en bovenal vloeiend uit. En waarschijnlijk ook meer in lijn der verwachting van een moderne game.
Ook de muziek heeft een kleine opknapbeurt gehad! De geremasterde muziek brengt hulde aan de oorspronkelijke composities en profiteert van de verbeterde audiocapaciteiten van moderne consoles. Er is meer mogelijk en het geluid is helderder en frisser dan ook. De melodieën, variërend van vrolijke stadsthema’s tot rustgevende, magische deuntjes, zijn zowel heerlijk vernieuwend, als nostalgisch.
Leeg
Qua gameplay is er echter weinig opgepoetst heb ik het idee. Hoewel ik het origineel dus nooit gespeeld heb, valt het op hoe erg de franchise in de laatste jaren is gegroeid. Zeker vergeleken met hun nieuwste titels zoals de Atelier Ryza Trilogy.
Alles voelt nogal leeg aan. Het dorpje is piepklein, er zijn maar weinig characters met wie je echte interacties aan kunt gaan en de regio’s zijn vrij divers maar allemaal erg klein. Ook qua verhaal komt het niet veel verder dan je schooldiploma halen binnen de tijd. Er zitten hier wel enkele character quests in side quests die je kunt unlocken en jezelf bezig mee kunt houden.
Maar ondanks de letterlijke tijdsdruk en deadline in de game, miste ik een beetje de urgentie en de “drive” om door te blijven spelen. Ook bepaalde QoL features ontbraken en voelde het geheel simpelweg wat verouderd aan.
Meest jammere vond ik eigenlijk hoe simpel de alchemie was. Hier miste ik echt een beetje het puzzel en probeer element dat je in de latere games wel terug ziet. De game deed me eigenlijk continue verlangen naar “meer”. Waarschijnlijk komt dit puur omdat ik weet wat er in de andere games allemaal bij komt en is het voor een nieuwkomer minder storend.
Atelier Marie voor beginners
Daarom denk ik dat Atelier Marie juist het meest bedoelt en geschikt is voor nieuwkomers binnen de franchise. Voor hen zijn de latere games wellicht wat meer overweldigend om meteen in te duiken. Juist aan hen zou ik deze game dus aanraden. Voor de spelers die al beter bekend zijn met de franchise is het een leuke terugblik naar de roots van de game, maar biedt het weinig vernieuwends of uitdagends.
Hoewel het spel bedoeld is om eer te bewijzen aan de oorsprong van de Ateliers-series, hadden een paar extra lagen moderne gameplay-elementen een beter evenwicht kunnen bieden tussen nostalgie en innovatie.
Lekker ‘cozy’
Dat gezegd hebbende heb ik wel weer enorm genoten van de game en de characters. Vooral Marie zelf vond ik een heerlijk personage waar ik mezelf goed in kon herkennen. En kreeg ik tijdens het spelen weer dezelfde “knusse en hartverwarmende” gevoelens als altijd. Al klinkt dat in het Nederlands zo stom, dus ga ik lekker voor ‘cozy’. Want dat omvat deze game veel beter. Het is een echte cozy game. Knus, lieflijk, en ontspannend.
Wat dat betreft weet de Atelier Marie Remake de essentie van de Atelier games weer prima weer te geven. En laat deze remake, ondanks wat kleine tekortkomingen, bovenal zien wat de Atelier games zo’n tijdloos concept maakt, zodat we zelfs nu – bijna 20 jaar later – nog kunnen genieten van de core elementen!
Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:
Geen reactie's