Atelier Ryza 3: Een waardige afsluiter

Ben je klaar om in een wereld van alchemie, avontuur, epische battles en een prachtige omgeving te duiken? Dan is Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key – het nieuwste deel in de populaire Atelier Ryza serie, een must-play voor je (mits je de andere delen hebt gespeeld)! Met mooie graphics, meeslepende gameplay en een interessant verhaal is deze game een absolute aanrader en waardige afsluiter van de Atelier Ryza trilogie.

Nieuw mysterie

Het verhaal van de game volgt de jonge hoofdrolspeler Ryza terwijl ze op zoek gaat naar de geheimen van een mysterieus eiland. Onderweg bundelt ze haar krachten met een cast van gedenkwaardige personages en confronteert ze gevaarlijke vijanden, terwijl ze de geheimen van het eiland onthult en nieuwe vaardigheden ontgrendelt.

Net als de voorgangers in niet alleen deze trilogy- maar de hele franchise staat je hier weer een mooi avontuur te wachten vol verrassing en avontuur!


Einde van de trilogy

Laten we voorop stellen dat je Atelier Ryza 3 beter niet kunt spelen voordat je de andere titels uitgespeeld hebt. In tegenstelling tot sommige eerdere Atelier games bestaat Ryza uit één doorlopend verhaal. Vooral met het tempo waarop je in dit derde deel het verhaal wordt ingegooid is het haast niet te doen er blind in te duiken,

Hoewel er een handige proloogfilm is die de gebeurtenissen van de vorige games samenvat, is het meer een kleine reminder dan echt een samenvatting. De game verwacht dat je de personages en de gebeurtenissen uit de voorgaande titels nog goed kent en borduurt daar direct op voort.

Alchemy systeem

Atelier Ryza 3 volgt hierbij dezelfde gameplay mechanics als de eerdere games. Hierbij verzamel je materialen die Ryza kan gebruiken als ingrediënten om items te synthetiseren met haar alchemie. Hiermee kun je nieuwe wapens, handige tools, of quest items maken die je nodig hebt om verder in de game te komen.

Een nieuw concept is de introductie van magische sleutels die je gedurende de game kunt vinden en verzamelen. Deze sleutels kunnen worden gebruikt om nieuwe opties te ontgrendelen in zowel synthetiseren als vechten en om toegang te krijgen tot nieuwe gebieden voor verkenning.


Veel te ontdekken

Natuurlijk is geen RPG compleet zonder een grote wereld om te verkennen. Voor het eerst in de serie bestaat de omgeving uit een enkele kaart die wordt gevormd door onderling verbonden gebieden, in plaats van kleinere gebieden die bij elke overgang moeten worden geladen.

Zo reis je door weelderige omgevingen, ontdek je verborgen geheimen en zijn er tal van NPC’s om mee te communiceren. Of je nu een dicht bos verkent, de strijd aangaat in een verraderlijke kerker of ontspant in een gezellig dorp, er is altijd wel iets nieuws te ontdekken!

En laten we de graphics en meeslepende soundtrack niet vergeten. De kleurrijke artstyle brengt de wereld beter tot leven dan ooit. Terwijl de soundtrack van de game een meesterwerk is van orkest- en koorarrangementen die je de melodieën laten neuriën lang nadat je de controller hebt neergelegd.

Dat is overigens maar goed ook, want je zult heel wat uurtjes naar de muziek luisteren. Zeker wanneer je op zoek moet naar specifieke, soms moeilijk te vinden ingrediënten. Dit keer had ik namelijk het idee dat sommige alchemy ingrediënten wel erg goed verstopt waren en er maar weinig hints werden gegeven om deze te vinden. Gelukkig was een snelle Google zoekopdracht meestal voldoende om dit op te lossen.


Real-time actie

Daarbij gaat het verzamelen van de ingrediënten en het oplossen van mysteries niet zonder slag of stoot! Want er wordt weer heel wat afgevochten in Atelier Ryza 3. Terwijl je je een weg baant door de vele kerkers van het spel, moet je de vaardigheden van je party zorgvuldig in evenwicht brengen om als winnaar uit de bus te komen.

Net als de voorgaande twee titels neemt deze combat de vorm aan van een vechtsysteem dat turn-based strategie combineert met real-time actie. Real-time actie battles zijn geen favoriet van mij, maar toch heb ik er ook in deze game weer voldoende lol mee gehad.

Misschien iets minder dan een regulier turn-based systeem, maar dat is een kwestie van smaak. Want technisch gezien is het geheel enorm goed uitgevoerd en zit er meer dan genoeg diepgang in om het interessant te houden en verlopen de gevechten over het algemeen erg vloeiend.


Volwaardige characters

Maar waar Atelier Ryza 3 voor mij met name goed uit de verf komt is de cast van characters. De game zit boordevol unieke personages, elk met hun eigen persoonlijkheden en achtergrondverhalen. Om te beginnen hebben we natuurlijk Ryza zelf, een jonge alchemist die graag nieuwe dingen onderzoekt en ontdekt. Haar enthousiasme en vastberadenheid werken aanstekelijk, en je kunt niet anders dan haar steunen. Ryza’s karakterontwikkeling door de serie heen is indrukwekkend, en in Atelier Ryza 3 is ze zelfverzekerder en vaardiger dan ooit tevoren.

In de vorige games verdwenen de de andere personages soms een beetje op de achtergrond maar nu is er meer aandacht voor ze. Oude favorieten komen aan bod, maar we maken ook kennis met nieuwe vrienden. Hierbij is er duidelijk meer aandacht besteedt aan het uitwerken van hun persoonlijkheden en voelt het geheel een stuk completer aan. Gelukkig maar, want er zijn meer characters dan ooit!

Dit gaat soms wel wat ten koste van het “echte” plot in de game. Er is veel te doen en beleven dat wat kan afleiden van het hoofddoel. Maar persoonlijk had ik daar niet zoveel moeite mee. Sterker nog, hierdoor kon ik me veel beter richten op het genieten van de gameplay, de wereld en de personages, in plaats van de keiharde drang er snel doorheen te gaan om maar achter het “eind” mysterie te komen.

Telkens een stapje beter

Hierin zie je vooral hoe sterk de Atelier games de afgelopen jaren zijn gegroeid. Er zit steeds meer diepgang in niet alleen de personages, maar ook de omgevingen, gevechten en meer. Zonder dat hierbij de core-mechanics verloren gaan of het geheel te zwaar wordt. In de basis blijven de Atelier games ontspannen avonturen vol met verzamelen, craften en luchtige verhalen.

Al met al is Atelier Ryza 3 een fantastische game die elke JRPG liefhebber zou moeten proberen. Met haar boeiende verhaal, leuke alchemiesysteem, spannende gevechten en prachtige grahics, weet het je van begin tot eind te boeien. Voor je het weet ben je alle tijd vergeten als je weer naar ingrediënten zoekt of de ultieme items probeert te maken. Dus waar wacht je op? Pak je controller en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur!

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie