Babymetal: Kawaii Metalmeidengroep Uit Japan!

BABYMETAL: Kawaii Metalmeidengroep uit Japan!

Gillende gitaren, lange haren en harde muziek, kortom metal! Meestal niet echt een genre dat je snel schattig zult noemen. Behalve in Japan natuurlijk. Daar komt namelijk de meidengroep BABYMETAL vandaan. Deze girlgroup is voor de verandering geen standaard j-pop idolgroep maar een heuse metal band.

Schattige metal?

Laat dat maar even inzinken. Een idol girlgroup die metal maakt. BABYMETAL weet metalfans, muziekfanaten en youtubers te verbazen met hun unieke stijl: kawaii metal. Het is een rare mix van twee dingen die op het eerste gezicht ontzettend verschillend lijken; de harde gitaren als basis gecombineerd met vocals en dansjes van een idolgroup. Het meest wonderbaarlijke? Op de één of andere manier werkt het gewoon. Bekijk de onderstaande video maar eens. Het enige wat je dan denkt is toch gewoon: “EPIC?!”

De kans is groot dat je deze video al eens gezien hebt. Een maand geleden ging hij viral waardoor BABYMETAL zich in één keer op de kaart zette in de metalwereld. De jonge meiden lokten veel reacties uit.

Positieve reacties maar ook negatieve opmerkingen zoals ‘dit is geen metal!’ en ‘pff, Japanners zijn gek.’ Niet alleen commenters op internet namen dit standpunt in. Ook de westerse media koppelde gekke Japanners aan de girlgroup. Maar inmiddels is BABYMETAL een naam om niet mee te spotten en waren ze headliners op de grootste festivals en stonden ze o.a. ook op Coachella.

Nieuwe stroming binnen de muziek

Ergens hebben ze wel gelijk. BABYMETAL maakt geen metal zoals die al jaren wordt gemaakt. Dat komt door de combinatie van een idolgroep met een genre als metal, waarin de band tot nu toe de enige is. Japanners durven gelukkig grenzen te overschrijden waar wij in het westen soms niet eens aan durven denken. Juist de gekke, bizarre ingevingen zorgen voor vernieuwingen zoals BABYMETAL.

Buitenom het soort muziek dat BABYMETAL maakt is er ook behoorlijk wat controversie rondom de leeftijd van de meiden. Ze zijn namelijk nogal erg jong. SU-METAL is nu 16 terwijl MOA-METAL en YUI-METAL nog maar 14 zijn. Toen Moa en Yui begonnen met het metalavontuur waren ze nog maar tien jaar oud. Sindsdien is het drietal de hele wereld overgetrokken.

Tot eind 2018. In oktober van dat jaar kondigde Babymetal aan dat Yui Mizuno (Yuimetal) had besloten de band te verlaten, vanwege aanhoudende gezondheidsissues. Dit na een lange afwezigheid gedurende optredens sinds 2017. Inmiddels staat er nog steeds een drietal op podium, waarvan één danser naast SU-Metal en MOA-Metal.

Bedacht door KOBAMETAL

Het team dat BABYMETAL bedacht heeft is de Japanse producer KOBAMETAL. Hij bedacht voor label Amuse een metalmeidengroep omdat hij fan is van zowel heavy metal als idolmuziek. “Ik hoopte dat gevoel te vangen waarbij je zoiets hebt van ‘wat is dit?!” vertelt de producer in een interview. KOBAMETAL hoopte met deze band het succes van labelmates Perfume te evenaren.

De muziekindustrie in Japan werkt anders dan bij ons. Er is een grote lijn tussen mainstream muziek, die door producers wordt uitgekozen en indiemuziek, die muzikanten zelf bedenken. Platenmaatschappijen in Japan lijken zich meer te bemoeien met het maakproces. Toen BABYMETAL was gevormd hadden ze nog nooit van metal gehoord. Je kunt dus niet zeggen dat de bandleden optreden met een voorliefde voor de muziek.

Van de liedjes tot de dansjes, alles is voor hen uitgedacht. Is dit erg? Nee, als de meiden zo sprankelend op het podium staan, maakt het eigenlijk niet uit wie de bedenker is. Ik hoop dat ze door BABYMETAL in aanraking zijn gekomen met een muziekgenre dat ze anders nooit hadden leren waarderen, net zoals enkele fans.

Niet voor iedereen

BABYMETAL is niet voor iedereen. In feite zijn het drie minderjarige meisjes die met catchy refreinen en schreeuwende coupletten helemaal los gaan op de harde gitaren van de live band die hen begeleid. KOBAMETAL creëerde niet alleen een band die zich weet te meten aan Perfume maar wist ook nog eens vernieuwing aan te brengen in een genre dat een standaard imago begon te krijgen.

Bij metal dacht ik altijd aan oude mannen met baarden en lang haar, die headbangend op hun gitaren tokkelden en de zaal bij elkaar schreeuwden. Vanaf nu zal ik ook denken aan schattige meisjes en catchy refreinen die zich al dansende en springende staande weten te houden tussen het gegier van gitaren en slagen van de drums.

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Cover foto via: Beatmag

Dit artikel – Babymetal: Kawaii Metalmeidengroep Uit Japan! – verscheen voor het eerst op 23 april 2014 en is voor het laatst geupdatet op 24 april 2019.

Gast
info@thesushitimes.com
Geen reactie's

Geef een reactie