Bakugan: Champions Of Vestroia Voor Nintendo Switch (Game Review)

Bakugan: Champions of Vestroia is de nieuwste RPG gebaseerd op de gelijknamige tv-serie. Maar in dit nieuwe avontuur voor de Nintendo Switch wordt je meegenomen naar een geheel nieuwe plek binnen de Bakugan wereld. Hier is het aan jou om nieuwe vriendschappen te sluiten, Bakugan te verzamelen, en de sterkste van allemaal te worden en de titel als Kampioen van Vestroia te veroveren.

Bakugan

De serie Bakugan kwam in 2007 voor het eerst uit op tv en wilde een poging doen dé nieuwe hit te worden op het gebied van monster catching series, zoals Pokémon en Digimon. En dat lukte ze! Met name dankzij de unieke vaardigheden van de Bakugan monsters, en het grote speelplezier dat het bijbehorende speelgoed met zich meebracht werd het een groot succes. Ook diverse videogames volgende er al in de loop der jaren, maar nu zijn ze terug met een gloednieuwe titel voor de Nintendo Switch.

Jammer genoeg weet deze titel – een samenwerking tussen WayForward Games en Warner Bros. Interactive Entertainment – bij lange na niet het speelplezier te waarborgen dat de voorgaande games wisten te brengen.


Kleurrijke wereld

Op het eerste gezicht begint Bakugan Champions of Vestroia goed. Je krijgt een leuke character selection mode om je personage te maken en maakt kennis met de wereld. Deze oogt fris en kleurrijk, ook al ziet het geheel er nogal ruw uit. Ik kreeg soms meer het gevoel van een opgepoetste Nintendo 3DS game, maar heel erg storend vond ik het niet. Het was gewoon simpel en vrolijk.

Helaas ontdek je al snel dat deze kleurrijke wereld niets te bieden heeft. Buiten wat standaard fetch quests voor je klasgenoten, en wat kleine side missies, is er niets te doen. Er is geen enkel leven te bekennen, en je kunt vrijwel nergens een interactie mee hebben. Of leuke geheimen ontdekken.

Ook qua verhaal valt er maar weinig te beleven. Er is wel getracht een soort rode draad toe te voegen, maar heel veel verder dan “schoolkinderen vinden Bakugan orbs en zetten een toernooi op” komt het niet. Zelfs het mysterie rondom de aardbevingen wordt maar half uitgewerkt en benut. Ontzettend jammer want juist rondom het verhaal, de wereld, en quests ligt er een prima basis. Er wordt hier alleen niet verder op doorgebouwd, en de potentie wordt niet benut.

Vervelende gevechten

Maar Bakugan staat ook niet bekend om haar goed uitgedachte wereld of verhalen. Maar vooral om haar epische gevechten, die er lekker pittig aan toe gaan. Het zijn snelle, spectaculaire gevechten die je soms naar het puntje van je stoel brengen. Niets daarvan is terug te vinden in deze game.

Waar je in vorige games controle had over je Bakugan moet je nu rondjes rennen over het veld om energie te verzamelen. Heb je er genoeg te pakken, dan kun je een ‘move’ selecteren uit het keuze menu. Deze zijn vaak erg teleurstellend in hun effecten en animaties, en doen je afvragen wat het punt is van het verzamelen van die energie, als je er zo weinig voor terugkrijgt. Een soort turn-based principe, maar dan met een extra stap.

Hierbij kun je tussendoor nog wisselen tussen één van de drie Bakugan die je op dit moment in je team hebt. Meest belangrijk hierbij is het element van de Bakugan die je selecteert. Aanvallen zijn gebaseerd zijn op de bekende “type advantages” die we kennen uit andere games. Water is sterk tegen vuur, vuur sterk tegen gras, en gras sterk tegen vuur. Meer diepgang dan dat ziet er simpelweg niet in de gevechten. Ook niet naarmate je verder komt in de game. Er vallen geen bijzondere combo’s te maken of items en gadgets toe te voegen voor meer strategische keuzes of invloeden.

Het is een constante herhaling van rondjes rennen en energie verzamelen, je move kiezen, en weer terug naar rondjes rennen. Net zo lang tot één van de teams volledig verslagen is. Een onnodig irriterende cyclus die snel gaat vervelen en niets toevoegt. Sterker nog, het haalt alle snelheid uit het spel en maakt gevechten een vervelend obstakel om doorheen te komen. Zeker als je het een paar uur achter elkaar doet. Een enorme tekortkoming voor een game die juist draait om gevechten.

In de uitverkoop

Bakugan Champions of Vestroia heeft zeker wel haar charmes en zal met name de grote fans weten te bekoren. Zelfs voor iemand als ik – die al in geen jaren meer iets van Bakugan heeft gezien – zaten er nog wat leuke punten van herkenning in. Jammer genoeg was niets van dit alles in staat om écht te overtuigen. De basis is goed bedacht, maar de uitvoering schiet simpelweg tekort.

De game blijft niet alleen achter op het gebied van graphics en een pakkend verhaal, maar bovenal in de combat. Gevechten lopen niet lekker door en zijn ronduit traag en vervelend om doorheen te komen. Het aantal monsters om te verzamelen en bevechten schiet daarnaast ook ernstig te kort. Een gemiste kans, want Bakugan heeft meer dan genoeg te bieden. Ook vond ik het jammer dat de wereld zo kil en leeg aanvoelde, en er vrijwel geen interactie mogelijk was.

Wellicht dat jongere spelers, voor wie deze game toch veelal is bedoeld, hier minder kritisch naar kijken. Maar voor de gemiddelde gamer valt hier weinig speelplezier te halen. Een leuk spel om in de uitverkoop cadeau te doen aan de jongere kids in je omgeving, maar niets meer dan dat.

Bakugan Champions of Vestroia
6 / 10 Ons cijfer
Story6
Gameplay5
Graphics6
Geluid7

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie