Behind The Cosplay: Interview met Anne a.k.a. Moekke Cosplay

Een aantal weken geleden schreven wij een uitgebreide review over het boek Behind the Cosplay door Jacky Cheung en team. Het is een fantastisch boek dat de persoonlijke verhalen van de mensen achter hun cosplay kostuums vertelt en je een kijkje geeft in het hoe en waarom van deze bijzondere hobby en wat het voor de personen in het boek betekent.

Wij waren echter ook erg benieuwd waarom sommige cosplayers besloten zich “bloot” te geven, hoe het voor hun was om betrokken te zijn met zo’n project als dit, en wilden we graag nog wat dieper ingaan op de dingen die gezegd werden in het boek!

Daarom hebben wij twee cosplayers uit Behind The Cosplay geïnterviewd. Eerder spraken wij al met Kimi en ditmaal geven wij het woord aan Anne a.k.a. Moekke Cosplay 🙂

Foto door Wenbin Photo.

Foto door Wenbin Photo.

In het boek vertel je dat je in 2010 voor het eerst naar een conventie bent gegaan in cosplay. Waarom ben je begonnen met cosplay en wat maakt het voor jou nou zo bijzonder?

Ik was altijd al enorm fan van games en keek vanaf de basisschool al anime, en toen kwam Ashley met het gekke idee om een keertje samen te gaan cosplayen. En ik heb eigenlijk niet echt getwijfeld tot het moment dat we naar de conventie toe reden. Toen waren we erg nerveus haha. Sindsdien kan ik niet meer zonder cosplay en doe ik nog super veel cosplays samen met Ashley, elk jaar hebben we wel een paar projecten samen gepland staan. En samen daaraan werken en het uiteindelijk aan hebben zijn de beste momenten ooit!

Het aan hebben en maken van unieke kleding, het voluit kunnen gaan met de make-up. Kijken  waar je grenzen liggen met het maken van de kostuums en daar over heen gaan. Je leert zo veel. En ik vind het geweldig dat als je weken of maanden aan een kostuum gespendeerd heb, om het dan aan te trekken. Het is een gevoel wat ik niet uit kan leggen maar het is echt geweldig.
Nog beter wanneer ik dit samen kan doen met de meiden van PRISM, het samen kunnen neerzetten van een act en de momenten backstage, daar doe ik het voor.

Daarbij komt ook dat ik van mezelf vrij verlegen en stil ben, altijd meer een ‘outsider’ zeg maar. De eerste keer dat ik ging cosplayen werd ik echter met open armen ontvangen in de community. Ik had toen nooit gedacht dat het zo’n invloed op me zou hebben als het heeft gedaan. Ik heb heel vrienden kunnen maken door het cosplayen en die zijn mij ook erg dierbaar. Ook vind ik het maken van kostuums echt geweldig. Je kan er zoveel creativiteit in kwijt, en met elk kostuum leer je meer! Laatst kwam er iemand naar me toe met iets wat kapot was en dan zeg ik ‘oh dat maak ik wel even’ vroeger zou ik niet weten hoe!

 

Hoe ben je betrokken geraakt bij Behind the Cosplay?

Dat is echt best wel een tijd geleden, Fanny (een andere cosplayer uit het boek) en ik hadden een meeting met Jacky voor Tsunacon, toen kenden we elkaar nog niet zo heel goed.  Jacky vroeg of wij daar interesse in hadden en wij waren best enthousiast.

Dit was best wel een tijd geleden en daarna was het even stil, na een tijdje kwam Jacky dus aan met een plan en toen was mijn eerst gedachten eigenlijk iets in de zin van ‘we gaan dit serieus doen?!’ maar ik had er zeker wel zin in. Ik heb eigenlijk geen moment getwijfeld over het meedoen.

Toen ik over het idee hoorde en wat de bedoeling was vond ik het helemaal geweldig, en met Jacky in charge wist ik dat het serieus genomen zou worden! Altijd als ik aan mensen uitlegde dat dit mijn hobby was keken ze me soms raar aan, de meeste personen hadden vrij gauw een vooroordeel. Daarom ben ik zo blij dat dit boek op een goede manier laat zien wat cosplayers doen, wie we zijn en waarom we het doen. Cosplayen is gewoon geweldig en dat mag iedereen weten.

Wat vond je het leukste om te doen?

Ik vond het hele traject eigenlijk leuk, het meeleven vanaf begin tot eind. Het was echt geweldig om mee te maken en dan om uiteindelijk het boek in je handen te hebben is echt geweldig! Ik vond de cosplay shoots een van de leukste dingen, de locaties waren perfect en alles zat mee.

Voor mijn Ahri Cosplay hadden we echt één lastige pose die ook veel moeite kostte, maar als je de uitkomst ziet in het boek is het het allemaal waard. En als Anna was de locatie echt perfect en als je dan op een koude dag op een balkon staat en de zon net perfect begint te schijnen dat geeft echt een geweldig gevoel.

 

Was het anders om te shooten voor een boek ten opzichte van normale shoot?

De cosplay shoots waren niet heel verschillend dan normaal, wel wou ik echt dat alles perfect zat en vond ik de druk hoger om echt de perfecte shots te krijgen. Gelukkig ging dit vrijwel probleemloos. De Fashion shoot daarentegen vond ik wel wat moeilijker. Ik had dan ook express kleding meegenomen waarin ik comfortabel was want ik wist dat dit wel eens het lastigste zou kunnen worden.

Als je als cosplayer vaak op de foto staat is het heel makkelijk om je in te leven in een ander personage en gaat het poseren vrijwel vanzelf. Maar dan sta je in eens als ‘jezelf’. Ik wist me in het begin echt geen houding aan te nemen. En voelde me er eerlijk niet prettig bij. Het is echt een totaal ander gevoel dan bij een cosplay shoot. Gelukkig waren Jacky en Fanny om mij hierin te steunen. Zonder hun had ik nooit foto’s kunnen krijgen waarmee ik tevreden was.

Foto door Velvet Art.

Foto door Velvet Art.

Naast de foto’s draait het boek vooral om de interviews die gedaan werden. Op wat voor manier denk je dat cosplayers zichzelf herkennen in je interview?

Ik denk dat iedereen een eigen ervaring heeft met hoe ze in cosplay zijn gekomen. En hoe ze het ervaren. Maar ik denk wel dat ik voor meerder cosplayers spreek als ik zeg dat cosplayen voor mij het gevoel geeft alsof ik even vrij ben van alle dagelijkse stress en je helemaal kan inleven in je karakter, en het is gewoon een hele leuke en creatieve hobby. Gekocht of gemaakt zodra je een kostuum aan doet voelt het gewoon heerlijk!

Denk je dat het boek en jouw bijdrage daaraan het beeld dat niet-cosplayers hebben van cosplayers verandert?

Ik denk zeker dat dit wel een hele andere kijk geeft van Cosplayers dan dat sommige mensen hebben! Er zijn veel vooroordelen als je al begint over anime, manga en cosplay. Het boek doet eigenlijk al die vooroordelen teniet.

Het laat zien dat wij ook gewoon mensen zijn met school of een baan. Die dit als onze hobby gekozen hebben. Zoals sommige mensen graag voetballen zijn wij al bezig met ons volgende conventie en kostuum te plannen.

 

Zoals je al zegt zijn cosplayers uiteraard ook “gewoon mensen”. Waar hou jij je in het dagelijks leven mee bezig?

Haha dat weet ik soms zelf niet eens! Nee, ik werk bijna 40 uur in de week, daarnaast sport ik ook nog twee avonden, en elke week een wedstrijd wat bijna een hele dag in beslag neemt. Zondag is mijn vrije dag, en die besteed ik momenteel aan school. Ik vind het belangrijk om prioriteiten te stellen. En zo kom ik meestal de weken door.

Het werken aan kostuum doe ik meestal in de kleine vrije uurtjes die ik heb, en als ik een keer een dag vrij heb kan ik lekker achter de computer gaan 😉

10478416_772542052797371_8501759413512779897_o

Foto door SimplyDrcow.

Je vertelt ook dat je soms binnen 3 dagen een kostuum in elkaar weet te zetten. Hoe krijg je dit voor elkaar en hoe ga je te werk?

Er zijn twee redenen waarom ik zo snel ben. De eerste is ik werk vrij snel en zonder pauzes als ik me gedachten ernaar zet kan ik non-stop doorgaan. De tweede reden is eigenlijk omdat ik gewoon zo slecht inplan dat ik nog maar 3 dagen heb.

Mijn rider kostuum, was dan wel een simpeler kostuum, had ik in 3 dagen af omdat ik een vrije dag had en echt zin had om eraan te werken dus dat ging gewoon heel snel. Mijn Classic Ahri cosplay kostte mij 5 dagen. Dat is heel weinig voor zo’n kostuum. Ik kan dit echt niet aanraden. Ik zat voor dat kostuum in erge tijdnood  en het was ook nog eens voor een wedstrijd. Dus ik heb naast mijn werk bijna 5 nachten doorgehaald, in die week had ik zo’n 16 uur geslapen en ik weet niet hoe maar de nacht van vrijdag op zaterdag was het kostuum af. Doe dit vooral niet na als je nog wat van de conventie wil herinneren haha…..

Nu we het toch over herinneringen hebben… Wat is het leukste/engste/grappigste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het cosplayen of op een conventie o.i.d.

De leuke en grappige momenten op een conventies zijn echt ontelbaar. Er zijn helaas ook mindere momenten maar daar ga ik het nu niet over hebben, ik wil alleen zeggen dat als je naar een conventie gaat en druk bezig bent met je kostuum, denk aan je eigen gezondheid en ga niet te ver voor je cosplays. Het draait immers nog altijd om de lol dus ga niet over je eigen grenzen heen!

Maar terug naar de leukste momenten! De momenten backstage bij cosplay competities blijven me toch het meeste bij, iedereen backstage is geweldig en het is ook erg motiverend! De eerste paar keren was ik zo ontzettend nerveus, nu nog steeds alleen eerder een andere manier van nerveus, en blijft er meer over om echt te genieten van de gezelligheid en ervaring zelf.

En natuurlijk nog PRISM. Een cosplay groep waar ik in zit met een aantal super enthousiaste meiden! Altijd vlak voordat we op moeten hebben we ons groepsmomentje waarbij we in een kringetje staan, elkaar moed inspreken en als we klaar zijn de handen bij elkaar doen en eindigen met “PRISM Power!”. En dan is het zover. Cosplayen alleen heeft voor mij niet zoveel bijzondere herinneringen, het zijn de mensen om mij heen die het geweldig maken.

En tenslotte… In een echt boek staan is natuurlijk best een mijlpaal! Welke uitdaging hoop je in de toekomst nog aan te gaan?

Er is één ding wat ik echt enorm graag zou willen, en dat is voor een periode werken in Disney als Princess. Dat is echt mijn droom en ben ook van plan audities te gaan doen volgend jaar of het jaar daarna.

Verder hoop ik gewoon nog lang door te kunnen gaan met cosplayen. Voor mij is cosplayen een geweldige hobby dankzij de mensen waarmee ik dit deel. Zonder hun had ik waarschijnlijk nooit zo erg ingezeten als dat ik nu zit!

***

Meer weten over Anne en de andere cosplayers in het boek Behind The Cosplay? Koop het boek dan nu hier 😀

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X