Behind The Cosplay: Interview met Kimi a.k.a. ShamanRenji

Een aantal weken geleden schreven wij een uitgebreide review over het boek Behind the Cosplay door Jacky Cheung en team. Het is een fantastisch boek dat de persoonlijke verhalen van de mensen achter hun cosplay kostuums vertelt en je een kijkje geeft in het hoe en waarom van deze bijzondere hobby en wat het voor de personen in het boek betekent.

Wij waren echter ook erg benieuwd waarom sommige cosplayers besloten zich “bloot” te geven, hoe het voor hun was om betrokken te zijn met zo’n project als dit, en wilden we graag nog wat dieper ingaan op de dingen die gezegd werden in het boek!

Daarom hebben wij twee cosplayers uit Behind The Cosplay geïnterviewd en ditmaal geven wij het woord aan Kimi a.k.a. ShamanRenji Cosplay 🙂

11233169_875929555814484_6893248719071518114_o

Foto’s door Martin Siggers, Steevy Lee, Binh Truong, Jaysome pictures.

Hi Kimi! In het boek omschrijf je jezelf als een hyperactief en perfectionistisch persoon met een grote passie voor fotografie die dankzij een vriendin in 2006 kennismaakte met cosplay. Maar hoe ben je betrokken geraakt bij Behind the Cosplay?

Jammer genoeg niet echt een spannend verhaal. Ik kende Jacky al een tijdje omdat ik hem her en der was tegen gekomen op conventies. Ik wist ook al vanaf het begin van het Behind the cosplay project en toen Jacky vroeg of ik wilde meewerken aan het hele verhaal heb ik hier na een beetje twijfelen een ja op gegeven!

 

Waarom wilde je meewerken aan het boek?

Toen Jacky mij gevraagd had om mee te werken als cosplayer in het boek vond ik dit super. Al vond ik het niet zo fijn om als ‘normaal’ persoon ook in het boek te staan. Ik vind alles goed als het in cosplay is, maar vind het persoonlijk niet zo fijn om zonder cosplay in een boek te staan. Dit omdat ik als cosplayer voor de camera sta en als niet cosplayer er achter. Uiteindelijk is dit allemaal goed gekomen. Ik vertrouw Jacky heel erg als vriend en als fotograaf en hij wist me dan ook erg op me gemak te stellen tijdens het hele proces.

12112850_10204375805508431_564916265_o

Op wat voor manier denk je dat cosplayers zichzelf herkennen in je interview?

Haha, ik heb vaak genoeg gezegd ‘cosplay is afzien’ en ik ben er vrij zeker van dat mensen dit ook gaan herkennen. Wat ik hier mee bedoel is dat we veel doen voor onze hobby. Kou lijden in cosplay, borsen wegtapen voor crossplay, in super ongemakkelijke kostuums rondlopen, sclera lenzen dragen (die je volledige oog bedekken), om nog maar te zwijgen over de uren achter de naaimachine. Dus op dat vlak kan ik me goed inbeelden dat mensen dit gaan herkennen 😉

 

Denk je dat het boek en jouw bijdrage daaraan het beeld dat niet-cosplayers hebben van cosplayers verandert?

Dat hoop ik in ieder geval wel. Mensen hebben nog steeds een beeld van cosplayen als je simpelweg verkleden als iets / iemand. Ze krijgen niet meteen het beeld van wat er hier achter allemaal afspeelt. Het maken van de outfits / armor / wapens. Het stijlen van de pruiken. De make up, lenzen. En natuurlijk alle stress die hier achter zit om iets op tijd af te krijgen. Hopelijk zien mensen hier bij dat het meer is dan ‘zich verkleden als’.

12080774_10204375804988418_2059296166_n

Foto door StapleSundae

Wanneer we zelf eens door het boek bladeren en naar je foto’s kijken valt het op dat je eigenlijk alleen maar mannelijke characters cosplayed, ofwel crossplayed, vanwaar deze keuze?

Haha, ik vind persoonlijk dat ik er gewoon beter uit zie als een kerel dan als een meisje. Natuurlijk spreken de mannelijke personages mij ook veel meer aan dan vrouwelijke personages ooit. Vandaar de makkelijke keuze.

 

In het boek vertel je ook dat je graag gebruik maakt van andere materialen in plaats van meteen naar “standaard” materialen. Een hoop cosplayers vinden het echter eng om te experimenteren. Heb jij tips voor hen?

Cosplayen kun je het beste leren door gewoon dingen te proberen en lessen te trekken uit je fouten. Het experimenteren leer je door naar een hobbywinkel te gaan en te vragen naar uitleg van materialen en dan zelf kijken hoe je het kan toepassen en wat je moet doen om het juiste effect te bereiken. Of tenminste, dat is hoe ik het tot nu toe altijd heb gedaan 🙂

Kijk ook zeker naar wat je thuis hebt liggen en kijk wat je er mee kan maken. Ik ga niet zeggen dat ik geen worbla gebruik, in tegendeel. Het is een super materiaal voor het afwerken van armor / wapen maar soms kun je door gewoon wat nieuwe dingen te proberen ineens een onverwacht mooi resultaat krijgen.

12085158_10204375805308426_1717969854_o

Daarnaast geef je aan zelf ook erg actief te zijn op het gebied van (cosplay) fotografie. Botst dit niet met het feit dat je zelf cosplayer bent?

Nee helemaal niet. Doordat ik zelf cosplayer ben kan ik zelf beter inschatten wat een cosplay wil halen uit een foto (hoop ik in ieder geval toch). Ik vind dat dit soms iets is dat gewoon fotografen missen.

 

Ook komt aan bod dat je erg veel naar buitenlandse conventies gaat. Verschillen deze heel erg van de conventies zoals we die kennen in Nederland en België?

Jazeker. Al zijn Nederlandse conventies voor mij ook buitenland. België heeft geen echte conventies. Daarom heb ik blij dat ik makkelijk naar conventies zoals Connichi, Dokomi, Animecon, Abunai, Kitacon,… kan reizen. Het verschil is dat België alleen maar expo’s heeft. Expo’s waar er dingen te koop zijn, grootte dealerhall, een paar events hier en daar. Het heeft ook zeker niet het gevoel van een conventie. Wat ik heel er mis. Vandaar dat ik naar buitenland reis.

12085294_10204375805268425_658304139_o

Met zoveel verschillende hobby’s en al het reizen kan ik me voorstellen dat je af en toe tijd te kort komt dus laten we het interview afronden met deze laatste vraag: Hoe combineer je cosplay en alles daaromheen met het dagelijks leven?

De laatste tijd is dit al wat moeilijker. Sinds ik werk heb gevonden heeft cosplay even tijd moeten maken voor real life. Al kan ik niet klagen over mijn werk sinds ik bij www.Archonia.com werk 😉

Ik studeer tussendoor ook nog in avondschool Japans en natuurlijk heb ik ook nog een relatie waar ik graag tijd insteek. Ik probeer de vrije weekenden die ik nog over heb wel te spenderen aan cosplays / photoshoots al is dit sowieso wel een stuk minder dan vroeger. Maar stoppen ga ik (voorlopig) zeker niet!

 

***

Meer weten over Kimi en de andere cosplayers? Koop dan hier Behind The Cosplay 😀

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X