Asperge bento box. Foto via Pixabay.

Bento: welke Japanse lunchtrommel past het best bij jou?

Dat ook wij een zwak hebben voor bento moge duidelijk zijn, het was immers het allereerste artikel van The Sushi Times ooit en ook wij zijn groot bento fan! We verkopen immers niet voor niks allerhande spullen die ervoor nodig zijn en zijn ook zelf graag bezig met het maken van bento. Hoogtijd om jullie in te wijden in de wondere wereld van de bentō!

Volg onze serie waarin we jullie wegwijs maken met onze lunchtrommel tips. Welke accessoires kun je het best gebruiken, hoe maak je al die schattige ingrediënten, hoe vul je hem en nog véél meer! Om te beginnen willen we het dit keer met je gaan hebben over de allereerste benodigdheid: je lunchtrommel!

Deze keer laten we je de verschillende soorten bentō zien, zodat je voor jezelf kunt kiezen welke het best bij jou past.

Broodtrommel vs. Bento

Laten we beginnen om je uit te leggen wat het verschil is tussen onze broodtrommel en de Japanse bentō. Wij hebben genoeg aan een grote rechthoekige doos waar je boterhammen met (pinda)kaas makkelijk in mee kunt nemen. Een bentō bestaat daarentegen meestal uit twee lagen, en is verdeeld in meerdere vakken.

soboro-bento-roppongi-3

Eén voor de rijst en groenten, een andere voor vlees, kip, tofu, of ei en wat fruit. Je hebt ook bentō die gewoon uit één laag bestaan, die zijn vaak voor kinderen en kleine eters. Er zijn bentō met vakjes, zodat je de verschillende gerechten er makkelijk over kan verdelen. Sommige hebben dat niet, dan kun je zelf een indeling maken, eventueel met behulp van bentō-bakjes of siliconen cupcake-vormen (maar daarover de volgende keer meer!).

Verschillende soorten bento

Er zijn globaal twee soorten bento; kleintjes voor jongeren of kleine eters, en de grotere versies welke altijd uit meerdere lagen bestaan. Beide varianten heb je zowel mét als zonder (vaste) vakken.

De kleine bentō heeft een gemiddelde inhoud van 500ml en is dus heel geschikt voor kleine eters. Ook handig als je af wilt vallen en kleinere porties moet eten. Een bijkomend voordeel is dat ‘ie makkelijk in je tas past. Vaak vind je deze ook in allerhande leuke vormen en en verschillende soorten bedrukking. Deze bestaan vaak uit slechts één laag en hebben meestal ook geen aparte vakjes.

Deze versie oogt al vaak veel te klein maar je moet je bedenken dat de gemiddelde porties die wij tegenwoordig eten in de afgelopen jaren explosief zijn gegroeid. Een normaal bord eten is over het algemeen prima in een kleine bento mee te nemen. Je moet alles wel goed aanschuiven, maar dat is sowieso handig want dan blijft je bentō er tijdens de reis ook goed uitzien!

COSPLAY 101 (6)

De grotere formaten bento hebben een gemiddelde inhoud van 1000ml. Met name gericht op volwassenen en degene die gedurende de dag relatief veel energie verbruiken. Je kunt met deze meer variëren met de gerechten die je mee wilt nemen. En als je toch niet zo’n grote eter blijkt te zijn, deel je jouw kookkunsten gewoon met anderen! Deze versies bestaan eigenlijk altijd uit (minimaal) twee lagen. Over het algemeen is in elk geval één van de lagen opgedeeld in vakken, maar dit wisselt erg per bento.

Groot voordeel van deze bento is dat je er vaak heel makkelijk zelf kleine bakjes of houders in kunt plaatsen als je toch nog een scheiding er in aan wil brengen. Deze variant is over het algemeen ook makkelijker te vinden en wordt bij de meeste bento verkooppunten in tal van versies aangeboden.

Geen verkeerde keuze

En eigenlijk is het ook allemaal niet zo moeilijk. Want ongeacht welke variant je kies, je kunt het altijd wel passend voor jezelf maken! Het enige wat je van te voren goed moet bedenken is waar je hem precies voor wilt gebruiken. Wil je er boterhammen in doen met wat losse groente? Dan zijn tig kleine vakjes niet zo handig, en zijn meerdere lagen ook niet direct nodig. Ben je van plan veel te variëren met de gerechten die je meeneemt? Dan is een versie met meerdere lagen en verschillende vakjes een betere keuze.

Welke je ook kiest, wij zijn ervan overtuigd dat je altijd de juiste keuze maakt. Je kunt namelijk ontzettend veel kanten op met een bento box en het altijd nog naar eigen wens aanpassen.

Onderstaand nog een paar verschillende bento van Roppongi om te laten zien welke kanten je er allemaal mee op kunt gaan!


Bento vullen

Nog niet zo zeker van je zaak, of weet je nog niet zo goed waarmee je een bento allemaal kunt vullen? Kijk dan eens bij onze bento recepten en laat je inspireren! Maar wees vooral niet te bang om te beginnen. Als je eenmaal begonnen bent aan het bentō-avontuur krijg je vanzelf de smaak te pakken. Doe er de restjes van je avondeten in, dan help je mee de voedselverspilling te verminderen. En zeg nou zelf, zo’n lunchtrommel is toch vele mate beter dan die ouderwetse plastic boterhamzakjes?

http://www.thesushitimes.com/japans-recept-teriyaki-balletjes-%E7%85%A7%E3%82%8A%E7%84%BC%E3%81%8D/
Coverfoto via Pixabay.
Dit artikel – Bento: welke Japanse lunchtrommel past het best bij jou? – verscheen voor het eerst op 5 april 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 12 januari 2019.

Tags:
, , ,
Roppongi (Ingrid en Jet)
info@roppongi.nl

De dames van Roppongi (Ingrid en Jet) zijn dol op de Japanse cultuur en met name de Japanse keuken. Hun artikelen gaan dan ook voornamelijk over de lekkerste Japanse recepten en de leukste bento tips! Vergeet ook niet op hun webshop www.roppongi.nl te kijken voor allerhandige Japanse keukentools en bento accessoires.

Geen reactie's

Geef een reactie