Bento: welke Japanse lunchtrommel past het best bij jou?

Dat ook wij hier een zwak hebben voor bento moge wel duidelijk zijn, het was immers het allereerste artikel van The Sushi Times ooit en ook wij zijn groot bento fan! We verkopen immers niet voor niks allerhande spullen die ervoor nodig zijn en zijn ook zelf graag bezig met het maken van bento. Hoogtijd om jullie in te wijden in de wondere wereld van de bentō!

Volg onze serie waarin we jullie wegwijs maken met onze lunchtrommel tips. Welke accessoires kun je het best gebruiken, hoe maak je al die schattige ingrediënten, hoe vul je hem en nog véél meer! Deze keer laten we je de verschillende soorten bentō zien, zodat je voor jezelf kunt kiezen welke het best bij jou past.

teriyaki-roppongi-3

 

Laten we beginnen om je uit te leggen wat het verschil is tussen onze broodtrommel en de Japanse bentō. Wij hebben genoeg aan een grote rechthoekige doos waar je boterhammen met (pinda)kaas makkelijk in mee kunt nemen. Een bentō bestaat daarentegen, meestal, uit twee lagen.

Eén voor de rijst en groenten, een andere voor vlees, kip, tofu, of ei en wat fruit. Je hebt ook bentō die gewoon uit één laag bestaan, die zijn vaak voor kinderen en kleine eters. Er zijn bentō met vakjes, zodat je de verschillende gerechten er makkelijk over kan verdelen. Sommige hebben dat niet, dan kun je zelf een indeling maken, eventueel met behulp van bentō-bakjes of siliconen cupcake-vormen (maar daarover de volgende keer meer!).

soboro-bento-roppongi-3

 

Er zijn globaal drie soorten bentō: klein, groot en met vakjes. We zetten ze hier voor je op een rij en vertellen erbij wat de voordelen ervan zijn. De kleine bentō heeft een gemiddelde inhoud van 500ml en is dus heel geschikt voor kleine eters. Ook handig als je af wilt vallen en kleinere porties moet eten. Een bijkomend voordeel is dat ‘ie makkelijk in je tas past. Velen zullen hem te klein vinden, maar je moet je bedenken dat de gemiddelde porties die wij tegenwoordig eten in de afgelopen jaren exposief zijn gegroeid. Een normaal bord eten is prima in een lunchtrommel mee te nemen. Je moet alles goed aanschuiven, dan blijft je bentō er tijdens de reis ook goed uitzien!

De grote bentō heeft een gemiddelde inhoud van 1000ml, die is er dus voor iedereen die toch wat meer energie tijdens de dag nodig heeft. Je kunt met deze meer variëren met de gerechten die je mee wilt nemen. En als je toch niet zo’n grote eter blijkt te zijn, deel je jouw kookkunsten gewoon met anderen! Dan is er tot slot nog de bentō met vakjes. Hoef je ’s ochtend niet na te denken hoe je hem indeelt, de vakjes leiden de weg!

COSPLAY 101 (6)

Welke je ook kiest, wij zijn ervan overtuigd dat je altijd de juiste keuze maakt. Als je eenmaal begonnen bent aan het bentō-avontuur krijg je vanzelf de smaak te pakken. Doe er de restjes van je avondeten in, dan help je mee de voedselverspilling te verminderen. En zeg nou zelf, zo’n lunchtrommel is toch vele mate beter dan die ouderwetse plastic boterhamzakjes?

In de volgende post zullen we verder ingaan op de soorten vullingen en hoe je een bentō kunt vormgeven dus houdt de site goed in de gaten!

 

De dames van Roppongi (Ingrid en Jet) zijn dol op de Japanse cultuur en met name de Japanse keuken. Hun artikelen gaan dan ook voornamelijk over de lekkerste Japanse recepten en de leukste bento tips! Vergeet ook niet op hun webshop www.roppongi.nl te kijken voor allerhandige Japanse keukentools en bento accessoires.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt! :D