Wat is het beste seizoen om Japan te bezoeken?

Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen: van zonvakanties op het strand, tot skiën in de bergen. Of ga je liever city hoppen in de grootste steden, en pelgrimstochten langs de tempels maken?

Kiezen wat je wilt gaan doen kan dan ook behoorlijk lastig zijn. Wil je de kersenbloesem zien? Ga je voor de festivals? Wil je de herfst fotograferen of wil je gewoon zo hard mogelijk feesten en winkelen in de Japanse steden?

Daarbij komt ook nog dat de seizoenen van grote invloed zijn op de verschillende omgevingen. Afhankelijk van het seizoen dat je kiest kun je dan ook zeer afwisselende ervaringen gaan krijgen tijdens je reis in Japan.

 

Lente

De lente is één van de populairste en beste seizoenen om Japan te bezoeken. Niet alleen zijn de temperaturen erg aangenaam, het is ook het moment om de schitterende kersenbloesem te bewonderen. Het kersenbloesem seizoen begint eind maart en verschuift langzaam van het zuidwesten naar het noordoosten van Japan.

De kersenbloesem is niet alleen voor toeristen een zeer populair schouwspel, ook voor de Japanse bevolking is het een bijzondere periode. Dit betekent dat toeristische trekpleisters drukker kunnen zijn dan normaal. Dit uit zich dan ook weer in de prijzen en kan je reis weer een stukje duurder worden.

Daarbij moet je ook een beetje geluk hebben met het weer. Zo kan het dat bij een lange, strenge winter de kersenbloesem pas later op gang komt. Of juist andersom. Ga je dus speciaal voor de bloesem? Pak dan een wat langere periode en let goed op de regio waar je heen wilt zodat je zeker weet dat je er wat van mee kunt pakken.

 

Zomer

De zomervakantie is voor veel mensen de perfecte (of enige) periode om te reizen. Daarbij is de zomer hét seizoen voor enkele bijzondere festivals en vele andere evenementen in Japan. Japan kent echter erg warme zomers met temperaturen die makkelijk tot de 35 graden komen met daarbij een stevige luchtvochtigheid waardoor het al snel benauwd voelt.

Dit zorgt ervoor dat het niet altijd de beste periode is voor mensen die niet goed tegen de hitte kunnen of hele intensieve activiteiten willen plannen. Als je hier echter geen last van hebt is de zomer een mooi moment om te gaan zodat je met name de bijzondere matsuri mee kunt maken.

 

Herfst

Net als de lente is de herfst een zeer geschikte periode om een bezoek te brengen aan Japan. Niet alleen is de temperatuur een stuk aangenamer dan in de zomer, de bladeren die van kleur veranderen zorgen voor schitterende uitzichten.

Vooral Kyoto en omgeving zijn erg geliefd in de herfst. Ander voordeel is ook dat de meeste mensen in de lente of zomer naar Japan reizen en dit seizoen qua toeristen een stuk rustiger is. Daarentegen zie je wel dat er meer binnenlandse toeristen aanwezig zijn.

 

Winter

De winter is het rustigste seizoen voor toeristen en buiten de festiviteiten rondom kerstmist en oud & nieuw vieringen, zijn er weinig festivals of andere grote evenementen. Daarnaast kent Japan periodes van gure winden en stevige sneeuw die een bezoek in de winter vaak wat minder aantrekkelijk maakt voor toeristen.

Dat gezegd te hebben heeft de winter in Japan ook zeker zijn charmes en is het een aanrader voor de wintersporter die opzoek is naar een exotische locatie. Vooral de berggebieden in Hokkaido zijn zeer populair onder wintersporters en bieden prachtige wintersport resorts en parken. Wanneer je dit combineert met een authentieke onsen ervaring maakt het je wintersport des te meer bijzonder.

 

Regenseizoen

Erg belangrijk om te weten is dat Japan ook twee zogenaamde regenseizoenen heeft, zeker in de herfst, gepaard gaan met vele stormen en zelfs tyfoons. Wil je deze vermijden? Probeer dan te voorkomen dat je in Japan bent van mid-juni tot ongeveer mid-juli en van mid-augustus tot mid-september.

In deze periode is het niet altijd even slecht, en is het uiteraard ook weer afhankelijk in welke regio je zit, maar over het algemeen heb je rond deze tijd te maken met bovengemiddelde veel neerslag en heftige stormen.

 

Gemiddelden voor Tokyo

Om je een idee te geven van de gemiddelde temperatuur en neerslag onderstaand een tweetal grafieken van Holiday Weather voor het weer in Tokyo:

Wil je meer informatie over het weer in Tokyo of andere gebieden? Neem dan daar zeker even een kijkje.

 

Het beste seizoen

Het beste seizoen om naar Japan te gaan hangt dus maar helemaal af van wat je zelf graag uit je reis wilt halen en wat je mogelijkheden zijn. Inmiddels zijn wij al meerdere keren naar Japan geweest en zijn onze favoriete seizoenen de lente en herfst. Met name de lente voor mensen die een eerste keer naar Japan gaan. Dit omdat het toch wel de meest iconische periode is, en er eigenlijk door het hele land wel haast een feeststemming heerst.

Dat gezegd hebbende is ook de herfst een schitterend tijdstip om te gaan en biedt het, zeker voor natuurliefhebbers, tal van mooie gelegenheden om er op uit te trekken in de natuur.

Maar puntje bij paaltje komt het toch echt aan op je persoonlijke voorkeur. Was dan ook niet bang om in de zomer of winter te gaan, je zult hoe dan ook geen spijt krijgen van je reis naar Japan!

 

Reistips

Wil je meer reistips? Neem dan eens een kijkje op onze Reizen naar Japan FAQ pagina. Hier vind je nog veel meer handige informatie over het voorbereiden van je reis inclusief tips om geld te besparen en tips voor mooie plekken en steden om te bezoeken.

Of schaf een reisgids aan, meteen handig om in je koffer mee te nemen als je de reis geboekt hebt!

 

Dit artikel – Wat is het beste seizoen om Japan te bezoeken? – verscheen voor het eerst op 23 februari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 23 februari 2018.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X