七福神 Shichi Fukujin De 7 goden van goed geluk. Afbeelding via Rakuten.

Bijgeloof in nummers

Wij hebben hier het bijgeloof rondom het getal 13 (vrijdag de 13de etc.) maar in Japan zijn ze juist absoluut geen fan van de getallen 4, 9 en tot op zekere hoogte 13. Deze laatste hebben ze overgenomen vanuit het Westen. Maar waarom nou 4 en 9?

De rede dat 4 een ongeluksnummer is in Japan is eigenlijk heel simpel. De uitspraak van het getal vier komt namelijk overeen met die van de uitspraak van één van de kanji in het woord voor ‘dood’ (死 – shi). Dit is ook de reden waarom je het getal vier op twee manieren kunt uitspreken: shi en yon (drie keer raden welke uitspraak je het beste kunt gebruiken).

Het getal negen is om dezelfde reden geen favoriet. Deze uitspraak lijkt namelijk erg op de kanji gebruikt in het woord voor ‘pijn’, ‘lijden’ en ‘martelingen’ (苦 – ku).

Ongeluksnummers in Japan

In sommige gebouwen, zoals ziekenhuizen, zul je dan ook niet zo snel verdiepingen of kamers vinden met de nummers 4, 9, 49 etc. Maar ook het getal 43 zul je niet zo snel terug vinden in het ziekenhuis en al helemaal niet op de kraamafdeling. Deze uitspraak komt namelijk overeen met  ‘stilgeborene’ iets wat je absoluut niet wilt hebben op je kraamafdeling.

En alsof het getal nummer vier nog niet genoeg te verduren heeft is dit zeker ook geen geliefd getal in het verkeer en op kentekens. De volgende getallen hebben de meeste mensen niet op hun kenteken staan: 42 (死に = shini = dood), 24 (二死 = nishi = twee doden),  49 (敷く = shiku = overreden worden), 42-19 (死に行く = shini iku = ga heen en sterf), en 42-56 (死に頃 = shini goro = tijd om te sterven).

Waarbij 49 in het bijzonder een ‘gevaarlijk’ nummer is. Dit omdat deze ook wordt verbonden met de zin ‘死ぬまで苦しむ’ (shinu made kurushimu) wat ‘lijden tot aan de dood’ betekent. Niet echt gezellig hé?

Niet alleen bij gebouwen en kentekens moet je oppassen maar ook met het geven van cadeaus moet je hier op letten! Je kunt dan ook maar beter geen cadeau’s in viertallen of negentallen (dus geen 4 borden of 9 bloemen) geven maar in drietallen of vijftallen. Zo weet je zeker dat je niemand ongeluk brengt of dat iemand zich ongemakkelijk zal voelen bij jouw cadeau.

Geluksnummers in Japan

Gelukkig zijn er niet alleen maar ongelukkige nummers maar zijn er ook nog nummers die geluk brengen! Het getal 7 is erg belangrijk voor het Boeddhisme, en aangezien deze religie/levenswijze een grote rol speelt binnen de Japanse Cultuur is het niet zo gek dat nummer 7 dan ook in veel bijgeloven voorkomt.

Zo heb je de 7 goden van goed geluk (Shichi Fukujin, zie coverfoto) en is tanabata (avond van de zevende dag, in de zevende maand) een belangrijke feestdag. Allemaal gerelateerd aan goed geluk vandaar dat je nummer 7 ook veel terug ziet op kraskaarten en pachinko hallen etc.

Ook het getal 8 wordt gezien als een ‘lucky’ nummer in Japan. Dit heeft niet zozeer te maken met de uitspraak of een boeddhistische betekenis maar heeft te maken met de manier waarop de kanji voor 8 wordt geschreven: 八. Deze loopt naar beneden toe wijder uit en dit staat symbool voor welvaart en voorspoed.

Een andere reden waarom 8 een lucky number zou zijn zou uit China komen. Het Chinese woord voor 8 lijkt op het woord voor  ‘voorspoed’en aangezien de Japanse taal en cultuur op veel vlakken beïnvloed is door de China kan het zijn dat dit bijgeloof daar vandaan is gekomen en later pas de bovenstaande uitleg kreeg.

Niet vergeten

Dus wil je wel wat extra geluk in Japan? Vermijdt dan zoveel mogelijk alles wat met nummer 4 en 9 te maken heeft, en zoek de getallen 7 en 8 juist zoveel mogelijk op en alles moet goed komen. Bang dat het toch mis gaat? Dan is een omamori wellicht iets voor je.



Coverfoto: 七福神 Shichi Fukujin De 7 goden van goed geluk. Afbeelding via Rakuten.
Dit artikel – Bijgeloof in nummers – verscheen voor het eerst op 21 november 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 21 november 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie