Boek Review: Pindakaas en Sushi 3

Pindakaas en Sushi 3 is het allerlaatste deel van de inmiddels bekende en geliefde young-adult boekenreeks van Roderick Leeuwenhart. De afgelopen jaren hebben we kunnen meeleven met Marle en haar vrienden die in deel 1 een Nederlandse conventie bezochten op zoek naar smeuïge verhalen, maar in plaats daarvan de liefde vond!

In deel 2 gingen we mee op reis naar Japan waar vriendschappen en relaties hevig op de proef werden gesteld en er ook nog een, wat lijkt op een bovennatuurlijk tintje naar boven kwam drijven. En nu, in deel 3 kijken we wederom mee met Marle terwijl ze zich vanalles op de hals haalt. Zo probeert ze haar vriendschap met Joyce te redden, zich door een schooljaar heen te worstelen, en ziet ze ineens ook nog een bijzondere man uit het verleden tevoorschijn komen uit haar Japanse souvenir…

Maar is Pindakaas en Sushi 3 een waardig einde voor deze reeks? Lees snel verder!

IMG_4745



Het verhaal

Het verhaal begint een aantal maanden na het einde van deel 2. Marle studeert inmiddels Japans in Leiden en woont op kamers. Haar schoolleven gaat echter niet bepaald over rozen want ze is erg druk met een geheim plan en verwaarloosd hierdoor haar huiswerk, waarbij ze ook nog eens tot het uiterste gaat om Joyce op school te ontwijken.

Joyce, voorheen haar beste vriendin, kan Marle’s bloed immers wel drinken na hun ruzie in Japan. Een ruzie ontstaan vanwege een charmante Japanse jongen. Marle is echter vastbesloten om haar vriendschap met Joyce weer te herstellen en gaat hiervoor extreem ver.

Alsof dat nog niet genoeg moeilijkheden met zich meebrengt denkt Marle dat haar Netsuke, een souvenir van haar reis naar Japan, bezeten is met de geest van Kondo Isami! Dit was één van de meeste bekende shinsengumi (soort politiemacht in oud Japan). Kondo is zich er echter niet van bewust dat hij allang gestorven is en maakt het Marle behoorlijk moeilijk in het dagelijks leven.

Niet helemaal wat ik had gehoopt

Bij de review van het tweede deel was mijn grootste punt van kritiek Marle’s, soms extreme persoonlijkheid en handelswijze, met daarbij ook nog de twijfels over haar geestelijke gezondheid: was ze nou gewoon “gek” of is er meer aan de hand?

Persoonlijk hoopte ik heel erg dat ik Marle wat sympathieker zou gaan vinden. Maar het hele boek door bleef ik maar twijfelen of er nou echt wat bovennatuurlijks aan de gang was of dat ze gewoon echt psychische problemen heeft. Voor mij was het bovennatuurlijk element gewoon niet lekker aanwezig door het eerste en tweede boek, alsof het er gewoon even tussendoor werd gedaan.

Daarbij kwam ook dat eigenlijk het hele boek draaide om het mysterieuze geheime plan van Marle en er verder weinig gebeurde. Ik zal niet in details treden maar aan het einde van het boek is Marle’s grote ontknoping van het plan, en persoonlijk vond ik het te onrealistisch en ongeloofwaardig dat het echt zou werken. Het past op zich wel bij Marle als personage (alles lijkt bij haar over-the-top te gaan) maar het zorgde er voor mij alleen maar voor dat ik Marle nog altijd onsympathiek en een tikje gestoord vind.

Verrassing aan het einde

Toen ik dan ook het einde had bereikt wist ik niet zo goed wat ik moest denken. Het was absoluut geen slecht boek, want op Roderick’s schrijfkunst is niks aan te merken, maar de gekozen richtingen en Marle zelf lagen mij gewoon niet. De echte verrassing kwam voor mij op het allerlaatste met het extra korte verhaal “Hongerig Papier”. Dit is een klein voorproefje voor een nieuw boek van Roderick.

IMG_4749

Het speelt zich af in Japan waar een fan haar favoriete mangaka (manga tekenaar) in zijn eigen manga gesleurd ziet worden door een mysterieuze kracht. Ze schakelt de hulp in van een shinto priester en ineens zit ze middenin de wereld van yokai (Japanse demonen en geesten), die écht blijken te bestaan. In dit verhaal is er geen twijfel mogelijk over het bovennatuurlijke en de verwijzing naar Marle’s bezoek aan Japan in dit korte verhaal was voor mij het laatste puzzelstukje bij de Pindakaas en Sushi reeks.

Pas in dit korte verhaal werd het voor mij écht duidelijk dat Marle niet knettergek is maar dat ze simpelweg met dingen te maken kreeg waar we (in elk geval, ik) nog niet klaar voor waren, en die in mijn ogen wellicht ook niet helemaal pasten in de originele setting van Pindakaas en Sushi.

In één adem ging ik dan ook door Hongerig Papier heen. Het is een fantastisch geschreven kort verhaal en ik heb er ontzettend van genoten. Ik baalde er echt van dat het “slechts” een kort verhaal was en ik kijk reikhalzend uit naar het volledige boek.

Roderick Leeuwenhart op z’n best?

Ik heb dan ook het idee dat dit gloednieuwe boek, waar overigens nog maar weinig details over bekend zijn, pas écht Roderick zijn creativiteit en schrijfkunsten laat zien. Als hij net zo vol overtuiging schrijft, met een duidelijk doel voor ogen, als in dit korte verhaal, dan gaat het een knaller worden!

Wellicht ben ik wel wat gekleurd in mijn mening omdat het hele idee en thema (de yokai en oude Japanse legenden) me veel meer aanspreken dan de wat meer slice-of-life setting van de Pindakaas en Sushi reeks maar hoe dan ook, ik kan niet wachten!

Maar Pindakaas en Sushi?!

Maar voordat deze review verandert in een lofzang over het aanstaande boek, laten we nog even terugkomen op Pindakaas en Sushi in zijn geheel. Want ondanks dat ik wellicht wat negatief over kom in deze review wil ik nogmaals benadrukken dat dit absoluut geen slechte boeken zijn.

Het leuke aan deze serie is met name de herkenbaarheid van de situaties en de dingen die zich afspelen in de boeken. Zelfs een knipoog naar populaire games zoals League of Legends komen er in terug en ik denk dat de meeste van ons ook maar al te goed weten hoe het is om vriendschappen te maken én te behouden en dat dat soms niet van een leien dakje gaat. Daarbij is het extra leuk om te zien hoe iedereen zich ontwikkelt en zich langzaam verplaatst van echte tieners op de middelbare school naar jong volwassenen op de universiteit.

De hele reeks biedt een geheel nieuw young-adult genre voor het Nederlandse geek-publiek en neemt je mee in een wereld waar menig otaku wel raad mee weet. Alles is heel degelijk geschreven en leest lekker weg. En hoewel het wellicht niet overal mijn smaak was weet ik zeker dat de Pindakaas en Sushi reeks velen weet te bekoren!

Ook nieuwsgierig geworden naar de reeks? Deze is o.a. te koop bij Uitgeverij Leeuwenhart en bol.com!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie