Japanse Vending Machines: Verkopers van Brood, Onderbroeken en Kreeften

We zijn allemaal wel bekend met de “vending machine” in de vorm van een drankautomaat. of automaat met snoep in het aanbod. Maar veel gekker dan een kroketje uit de muur trekken wordt het hier niet. Ook is het soms nog flink zoeken om in geval van nood een automaat te vinden. Hoe anders is dit in Japan waar je op bijna elke straathoek wel mooie automaten tegenkomt.

Vending machines in overvloed

Op elk moment van de dag 24/7 kun je in Japan aan allerhande producten komen zonder dat je ook maar een winkel in hoeft te stappen. Want waar je ook komt de kans is groot dat je in het gezelschap bent van diverse vending machines.

Voor elke 23 inwoners is er namelijk 1 machine beschikbaar. Om dit even in perspectief te plaatsen: er zijn in totaal ruim 5 miljoen vending machines in heel Japan en dat is meer dan Nieuw-Zeeland aan inwoners heeft!

En ook op het gebied van variatie wint Japan het dik; waar wij het over het algemeen doen met  frisdranken, snoepgoed, en sigaretten vind je in Japan een groot aantal automaten die nét een tikje anders zijn…

Enorme verscheidenheid aan producten

Wat dacht je bijvoorbeeld van een automaat die stropdassen verkoopt? Of een automaat waar je paraplu’s kunt kopen (wat eigenlijk super handig is)? En wat dacht je dan van een variant op de grijpautomaat waar je levende kreeften kunt vangen? Ja, echt waar. Hier kun je zelf een “levende” kreeft opvangen voor je aan je avondmaal begint.

Ook vind je er automaten met glijmiddel, eieren, groente, brood in blik, mobiele telefoons en soms zelfs complete warme maaltijden. En laten we ook vooral niet de beroemde/beruchte vending machine niet vergeten waar je gebruikt(!) vrouwelijk ondergoed kunt kopen. Officieel gezien is deze laatste al jaren illegaal maar als nog kun je er als je heel goed vind misschien nog wel eentje vinden in bepaalde wijken van Tokyo.

Standaard drankjes in een vending machine. Via Pixabay.
Natuurlijk is een gewoon ijsje ook geen probleem. Foto door Corpse Reviver via WikiCommons.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is in Japan dus wel een vending machine van te vinden. Dat niet alleen deze worden vaak ook nog leuk versierd en gedecoreerd zodat ze ook nog eens een bijzondere toevoeging zijn aan de omgeving. Benieuwd wat voor vreemde vending machines er nog meer te vinden zijn in Japan?

Neem dan eens een kijkje op het Vending Machine Madness Pinterest Board waar je nog honderden foto’s vindt van de tofste vending machines in Japan.

Waarom zoveel automaten in Japan?

Vending Machines bieden vaak goedkope en makkelijk te bereiken producten en zijn ook voor ondernemers een goede bron van inkomsten. Maar hoe kan het toch dat er alleen in Japan zoveel vending machines staan en niet in de rest van de wereld?

Eén grote factor die hieraan heeft bijgedragen is het lage misdaadcijfer in Japan. Hier (en in vele andere landen) is het ondenkbaar om dat soort automaten onbewaakt achter te laten omdat er binnen de kortste keren wel een vandaal is die de boel sloopt en leeghaalt. In Japan gebeurd dit vrijwel nooit (uitzondering daargelaten) en kunnen bedrijven rustig een vending machine neerzetten.

Daarnaast wordt er (vooral in steden) heel veel gelopen (en gefietst) door de gemiddelde Japanner. Het is dan ook super makkelijk om even snel te stoppen bij zo’n machine als je er toch toevallig langs loopt, ook zouden marketing voordelen (het uittesten van nieuwe smaakjes) en nog meer van dat soort kleine voordelen meegeholpen hebben aan het succes van de vending machine in Japan.

Bron: 1, 2, 3
Coverfoto: Drie vendingmachines op een rij in Tokyo. Foto door Mrhayata via WikiCommons.
Dit artikel – Japanse Vending Machines: Verkopers van Brood, Onderbroeken en Kreeften – verscheen voor het eerst op 24 september 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 24 september 2021.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

4 Reactie's
 • LisaLemonjuice
  Geplaatst op 18:26h, 30 september Beantwoorden

  Haha hadden we hier maar zulke automaten 😛

 • DeSushiTimes
  Geplaatst op 20:58h, 30 september Beantwoorden

  Haha ja! Dat zou wel echt super makkelijk zijn 🙂

 • Kai
  Geplaatst op 16:03h, 15 januari Beantwoorden

  Ik heb met open mond staan kijken naar al die verschillende automaten in Japan. Zelfs bij Tempels met daarin amuletten en souvenirs. Geweldig gewoon! En dan die met blikjes warme thee en warme koffie! Heerlijk op een koude regenachtige dag!

  • Joyce
   Geplaatst op 17:25h, 15 januari Beantwoorden

   Haha ja handig he? Bij ons in het hotel hadden ze ook fantastische automaten! O.a. met cup noodles, handdoeken, maar ook voor ijs e.d. Zo jammer dat dat hier niet kan =[

Geef een reactie