Camera Japan 2014

Terwijl een hoop van jullie (en ik zelf ook) druk bezig zijn met het aankomende Tomofair is er dit weekend nog een leuk Japans evenement: het Camera Japan Filmfestival 2014. Morgen (donderdag 2 oktober) gaat dit evenement van start in de Lantaarnvenster, Rotterdam en kun je t/m zondag 5 oktober meer dan 43 (!) verschillende Japanse films bekijken. Naast deze films zijn er ook diverse lezingen, tentoonstellingen, live performances, een Filmbrunch, de Kids’ Day en Japanse lekkernijen.

J-Dream is het thema dit jaar en je vindt dan ook extra veel films waarbij alles draait om het vreemde, bijzondere en bovennatuurlijke! Waaronder de documentaire Love Hotel van Phil Cox & TODA Hikaru over een uniek en intiem facet van de Japanse samenleving; het geestige en zeer bloederige Why Don’t You Play in Hell? van Sono Sion dat in Toronto de Midnight Madness-publieksprijs won; en de in Japan veelbesproken satire The Apology King van Mizuta Nobuo waarin komiek Abe Sadao als specialist ritueel verontschuldigen kleine en grote problemen oplost.

Ook is er weer meer dan voldoende te zien voor de anime fans onder ons! Denk bijvoorbeeld aan films zoals Bayonetta: Bloody Fate van Kizaki Fuminori (gebaseerd op de gelijknamige videogame) gaat glorieus alle perken te buiten met actie, humor en epische gevechten; Roujin Z van KITAKUBO Hiroyuki, een klassieker uit 1991, vertelt het wonderbaarlijke en vooruitziende verhaal van een losgeslagen robot ontworpen om ouderen te verzorgen=; of de compilatie Geidai Animation Best Selection omvat de tien sterkste afstudeerfilms van de animatieafdeling van Geidai, de kunstacademie in Tokio.

En ben je het film kijken even zat dan kun je altijd nog deelnemen aan één van de events zoals de workshops Yokai (Japanse monsters) tekenen, of een bezoek brengen aan de verschillende tentoonstellingen zoals Exhibition Tokyo Scape door Rob van der Bijl waarbij stedelijke foto’s worden omgezet naar manga geïnspireerde omgevingen.

Natuurlijk zijn we er dan nog lang niet maar voor het volledige programma kun je het beste even een kijkje op de website van Camera Japan kijken. Zelf heb ik in 2013 en 2012 een bezoek gebracht aan het film festival en me beide keren ontzettend goed vermaakt! Let wel even op dat je per film kaartjes moet kopen dus houdt het schema goed in de gaten en bedenk van te voren welke films en evenementen je bij wilt wonen.

Mocht je er overigens niet bij kunnen zijn dit weekend? Van 6 to 9 oktober vertoont CAMERA JAPAN anime in De Melkweg, Amsterdam en van 10 tot 12 oktober is een deel van het programma te zien in Kriterion, Amsterdam. Veel plezier!

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X