Camera Japan 2015: Vrouwen in de Focus

Vorig weekend was het Camera Japan Film Festival 2015. Een bijzondere editie want dit jaar bestaat dit bijzondere film festival alweer 10 jaar!

In 2005 richtten een groepje enthousiastelingen Camera Japan op om de Japanse cultuur en cinema eens onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek. Inmiddels moge duidelijk zijn dat dit zeker geen verkeerd initiatief was ūüėČ

Drie jaar geleden bracht ik voor het eerst een bezoek en ook dit jaar mocht ik weer terug komen om een aantal van de bijzondere films uit het aanbod te bewonderen. Maar een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden dus voor dat we het over de films gaan hebben onderstaand eerst nog twee korte impressies van het festival:

Niet alleen kun je een gedurende het festival tientallen Japanse films bekijken, er zijn diverse activiteiten zoals optredens, tentoonstellingen, workshops en een kleine markt waar je o.a. Japanse snacks en kawaii (schattige) hebbedingetjes kunt aanschaffen. Zelfs aan de allerkleinsten wordt elk jaar weer gedacht met de kids club! 

IMG-20151012-WA0032

Behalve de leuke aankleding en activiteiten draait het natuurlijk vooral om de films zelf en met meer dan 50 verschillende was er voor ieder wat wils. Jammer genoeg zat mijn agenda behoorlijk vol dus kon ik alleen op zondag een bezoek brengen.

Ook op zondag draaiden er meer dan genoeg toffe films om uit te kiezen en uiteindelijk besloot ik, na toch wat twijfelen, om de volgende drie films te bezoeken: Hotel Hibiscus, Wonderful World End, en What Are You Afraid Of.

 

Hotel Hibiscus

Hotel-Hibiscus-670x290

“‚ÄėEen frisse wind uit het verre zuiden‚Äô, zo omschreef een Amerikaanse criticus deze vrolijke familiefilm. ¬†Een bekroonde komedie vol prachtige lokale muziek, fascinerende personages en mythische ontmoetingen” – ¬†Camera Japan

Met zo’n omschrijving werd de lat al behoorlijk hoog gelegd en had ik dan ook aardig wat verwachtingen toen ik plaatsnaam in de bioscoop zaal van het Lantaarnvenster. Voor ogen had ik een haast toeristische film voor ogen die ons mee zou nemen naar de mooiste plekjes op Okinawa. In plaats daarvan kregen we een realistisch beeld van dit tropische, Japanse eiland en haar plekken en maakten we kennis met een niet echt standaard familie ūüėČ

Het verhaal neemt je mee in het dagelijks leven van de 8-jarige Mieko en haar bijzondere familie die samen het Hotel Hibiscus runnen. Een nogal sjofel hotel met slechts √©√©n kamer waar een wat aparte gast in verblijft. Maar ook Mieko en haar familie zijn niet echt¬†“normaal” te noemen, iets wat ons maar al te veel leuke momenten oplevert in deze film.

Zo heeft Mieko een magische ontmoeting wanneer ze naar de ananasvelden van Okinawa gaat, krijgt ze een hagedis als huisdier, ontmoet ze de geest van haar tante en gaan we op bezoek bij een hele bijzondere “gekke katten dame”¬†ūüėČ

En dat is ook eigenlijk wat deze film is: een verzameling leuke en bijzondere momenten uit het leven van Mieko. Het is jammer genoeg¬†niet √©√©n goed doorlopend verhaal en lijkt het alsof alles een beetje van de hak op de tak gaat. Er zitten wel enkele verhaallijnen en thema’s in die gedurende de film telkens terugkomen maar er gebeuren teveel verschillende dingen die telkens te oppervlakkig blijven.Hierdoor weet de film je dan ook niet echt in het verhaal te trekken en blijf je met een onvolledig gevoel zitten na het kijken.

Dat betekent niet dat het een slechte film is. In tegendeel. Ik heb er echt van genoten en op sommige momenten heb ik hardop moeten lachen! Wat mij betreft krijgt deze film dan ook een welverdiende thumbs up en is het een aanrader voor mensen die in de stemming zijn voor een luchtige, feel-good, familiefilm!

 

Wonderful World End

WonderfulWorldEnd-670x290

Waar Hotel Hibiscus een echte feel-good, familiefilm was kun je de allerkleinste bij Wonderful World End maar beter thuis laten. Hier krijgen we namelijk te maken met serieuzere onderwerpen zoals de alsmaar meer narcistisch wordende jeugd, de drang naar beroemd worden, en de gevaren van alles delen op social media.

In Wonderful World End maken me kennis met de 17-jarige Shiori die dolgraag een beroemd idol in Tokyo wil worden. Hiervoor deelt ze allerlei filmpjes online, gaat ze naar photoshoots en events en doet ze alles wat ze maar kan. Het lukt haar echter steeds niet om echt door te breken en ondanks de fans die ze toch verzamelt is het niet voldoende.¬†Ayumi is 13 jaar en Shiori’s grootste fan. Wanneer ze van huis wegloopt en bij Shiori aanklopt om daar te verblijven gaat het al snel de verkeerde kant op…¬†

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten ontspoort Shiori behoorlijk en ontstaat er een nogal aparte relatie tussen beiden dames. Samen maken ze zich medeplichtig aan de bijna moord op Shiori’s vriendje, wordt Shiori volledig geobserdeerd door Ayumi en raakt zij steeds verder van het padje af.

Hier komt ineens een abrupt einde aan wanneer Ayumi’s moeder ineens op de stoep staat om de 13-jarige weer mee naar huis te nemen. Shiori, kan er niet tegen dat Ayumi van haar weg is¬†maar probeert nog altijd haar droom achterna te jagen om beroemd te worden. Wanneer ze wederom haar grote doorbraak niet krijgt is ze er echter klaar mee en besluit ze terug te gaan naar het dorp waar ze vandaan komt.

Vanaf dat punt ontspoort de film volledig. Naast de nogal out-of-character psychische moord bui die we eerder zagen komen we nu ineens terecht in een volledige bizarre film. Wanneer Ayumi, na het zien van een enorm roze konijn (waar een zangers in verstopt zat), door krijgt dat Shiori weg gaat “ontsnapt” ze weer aan haar moeders toeziend oog om Shiori tegen te houden. Hiervoor stopt ze eerst nog bij het huis van Shiori’s vriendje die nog altijd (blijkbaar) halfdood op het balkon lag en nu als een soort zombie spontaan besluit Ayumi te helpen. Waarom hij dit zou willen doen nadat ze hem bijna vermoord hebben is mij een raadsel maar uiteindelijk komen we in een mooi weiland en is er een happy ending voor iedereen.

Echt, de film begon zo leuk, en het idee was zo gaaf. Maar wat goed begon ontspoorde dus ineens in een vreemd geheel. Er zal vast een goede reden voor zijn vol symbolische betekenissen maar in mijn ogen hebben ze de plank richting het einde van de film toch behoorlijk misgeslagen. Wat mij betreft kan men deze voortaan dan ook gewoon skippen.

 

What Are You Afraid Of

what-afraid

Het thema vrouw stond centraal deze Camera Japan en dat was in de bovenstaande filmen al wel enigszins aanwezig. In ‘What Are You Afraid’ draait echter alles om vrouwen en dan in het bijzonder enkele moedige Japanse vrouwen¬†die in de jaren zeventig deelnamen aan de Japanse beweging voor vrouwenemancipatie.

De strijd die o.a. de dames¬†in deze film hebben gestreden heeft toen der tijd de weg vrij gemaakt voor een hoop nieuwe mogelijkheden voor miljoenen vrouwen in heel Japan (en daarbuiten).¬†Tegenwoordig is discriminatie tegen vrouwen op bijvoorbeeld de werkvloer nog altijd een groot probleem en¬†blijven de dames in ‘What Are You Afraid Of’ een voorbeeld en inspiratie voor de jongere generatie.

Ik keek dan ook erg uit naar deze film en de verhalen die de¬†vrouwen te vertellen hebben of zoals¬†Camera Japan het omschreef: “De film, een weerslag van feminisme in uiteenlopende vormen, is een krachtige kennismaking voor wie nog niet bekend is met de geschiedenis. Maar bovenal is het een fraai eerbetoon aan de vrouwen die de weg bereidden voor de huidige generatie feministen, en die nog altijd blijven werken aan een betere toekomst.”

En het is zeker een krachtige kennismaking, maar ook een verwarrende. Ik had het gevoel dat ik teveel achtergrond miste op het moment dat we de gesprekken in gingen. Wellicht een gebrek van mijn kant en had ik me van te voren meer in het onderwerp moeten verdiepen maar een algehele inleiding en een goede narrative die door de hele film heen loopt zou het voor mij een stuk duidelijker hebben gemaakt.

De individuele verhalen van de vrouwen waren vaak erg interessant en er zaten ontzettend aangrijpende verhalen tussen. Jammer genoeg miste ik de rode draad af en toe waardoor sommige stukken wat minder goed in het geheel leken te passen. Ook was het fijn geweest her en der meer informatie te krijgen en mocht het allemaal wat minder monotoon overgebracht worden.

Wat mij betreft dan ook een film die niet geheel heeft weten te overtuigen en in mijn ogen ook zeker geen kennismaking is voor mensen die niet bekend zijn met de geschiedenis. Daarentegen is het juist wel een interessante verdieping voor mensen die er al wél wat vanaf weten maar de persoonlijke verhalen van deze krachtige vrouwen wil weten.

IMG-20151012-WA0014
Al met al waren de films die ik bekeek dan misschien niet de grootste toppers ze waren alle drie echter wel op hun eigen manier vermakelijk en lieten elk een aparte kant van de Japanse cultuur zien.

De gezelligheid en de overige activiteiten tijdens het Camera Japan Film Festival hebben het voor mij dan ook weer tot een zeer geslaagde dag gemaakt waarbij ik mezelf weer even lekker heb kunnen onderdompelen in de Japanse cultuur.

Hopelijk kunnen we dan ook volgend jaar weer gaan genieten van een groot aanbod aan Japanse films tijdens de volgende editie van het Camera Japan Film Festival. Wanneer deze gaat plaatsvinden is nog niet bekend maar natuurlijk zullen wij daar t.z.t weer over berichten ūüėČ

Wil je in de tussentijd eens een Japanse film bekijken? Onderstaand hebben wij enkele klassiekers en topfilms voor jullie op een rijtje gezet die je heel gemakkelijk bij bol.com kunt bestellen ūüôā

[bol_product_links block_id=”bol_561d41d7e94c5_selected-products” products=”9200000026260625,9200000020122215,1002004006740840,1002004006049653,1002004010633803,9200000043212210,1002004011188258,1002004013374583,1002004000089301″ name=”CameraJapanFilms” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X