Cannabis in Japan: niet roken maar weven!

Tijdens mijn bezoek aan MONO Japan, heb ik heel veel bijzondere dingen voorbij zien komen. Er waren handgemaakte serviezen van prachtig glas of aardewerk, zelf- gerookte wierook geuren en vele kledingstukken en accessoires van natuurlijke materialen zoals rijstpapier en biologisch katoen.

Een ander, niet zo voor de hand liggend product voor de ontworpen kleding waar mijn ogen op vielen was dat van hennep. Ja, dat komt inderdaad van dat plantje wat cannabis wordt genoemd. Maar in Nederland wordt dit vaak voor heel andere doeleinden gebruikt als in Japan! Waar men hier deze nuttige plant maar al te vaak oprookt, wordt het in Japan benut voor haar vele andere kwaliteiten.

Hennep voor kleding

Er zijn aanwijzingen dat hennep al gebruikt werd ver voordat onze huidige jaartelling begon, zo’n 10.000 jaar geleden. Dat klinkt heel lang, maar als je je bedenkt dat deze plant erg snel groeit en bestaat uit verschrikkelijk stevige vezels kan je er vanuit gaat dat dit geen teer bloempje was. Rond deze periode begon de aarde ook “op te warmen”, wat de ontwikkeling van deze plant alleen maar ten goede deed.

Toen de Japanners het nut van de plant leerde kennen werd zij al snel op veel verschillende manieren toegepast. Een van de eerste aanwijzingen van het gebruik van hennep komt niet uit een zakje, maar van de kleding die in die periode werd geproduceerd. De vezel van de plant is namelijk zo stevig en flexibel dat het uitermate geschikt is om mee te weven. Naast kleding kan men er ook sjaals, hoeden en zelfs slippers van maken. Het was luchtig om te dragen en liet zich goed kleuren.

Hennep voor Ninja en priesters

Ook zouden ninja’s in opleiding gebruik maken van de plant bij hun trainingen door elke dag over de plant heen te springen. Door de snelle groei van cannabis werd het elke dag weer een beetje moeilijker om dit goed uit te voeren. Ook boogschieters gebruikte de vezel om hun bogen mee te spannen. Ze gingen namelijk veel langer mee dan bijvoorbeeld paardenhaar of andere dierlijke producten die voor dit doeleinden gebruikt werden, en waren gemakkelijker te verkrijgen.

Een andere beroepsvorm die gebruikt maakte van cannabis waren de priesters van het Shintoïsme. En daar kwam geen vloeitje aan te pas. In het Shintoïsme werden hennepbladeren gebruikt om mensen te “reinigen” van eventueel aanwezige negativiteit en andere kwaadaardigheden. De priesters sloegen (wel zachtjes hoor!) een bundel met hennepbladeren tegen een persoon aan en spraken hun gebeden. Hierdoor zou een persoon zich weer schoon en in harmonie moeten voelen.

Cannabis werd ook gebruikt in tiara’s en als sleep voor bruiden die volgens de gebruiken van het Shintoïsme in het huwelijk traden. Dit zou aantrekkelijk zijn geweest voor de bruidegom doordat het aangaf dat zijn toekomstige vrouw kuis en rein was. Oftewel, nog maagd. Tegenwoordig zijn er nog een aantal schrijnen in Japan te vinden die jaarlijks een reinigingsceremonie houden met cannabis.

Grote druk van de regering

Door de druk van de huidige regering en wetten is het tegenwoordig praktisch onmogelijk om in Japan cannabis te houden. Het aantal cannabis-plantages die nog wel bestaan, staan onder streng toezicht en worden uitsluitend gebruikt voor het maken van producten als kleding of andere materialen.  Wie de regels schendt en de plant toch wil gebruiken voor haar andere “kwaliteiten” staat een gevangenisstraf van 7 jaar te wachten.

Naast de plantages zijn er ook nog wilde velden met cannabis te vinden in het Noordelijke gedeelte van Hokkaido. Ook deze velden staan onder streng toezicht van de plaatselijke politie. Zij zijn niet bedoeld om te gebruiken voor consumptie van de mens, de planten die hier groeien bevatten ook veel minder hallucinerende stoffen als de cannabis die wel door ons gebruikt wordt. De wilde groei wordt daar tevens goed onder controle gehouden door jaarlijks een team van mensen er op uit te sturen om verwilderde struiken te vernietigen.

Cannabis museum

Het Taima Hakubutsukan cannabis museum in de Tochigi prefectuur, een paar 100 kilometer boven Tokyo, laat ook geen sporen zien van Japanners met joint in de mond. Hier wordt uitgebreid verteld over de “Japanse waarde” van het gewas en hoe men er zoveel praktische en mooie producten van kon maken.

Noch in historische teksten, noch in oude verhalen is ook maar enig spoor te vinden dat de Japanse bevolking in het verre verleden de plant gebruikte voor haar hallucinerende werking. Hierdoor valt aan te nemen dat dit niet zo was. Natuurlijk gingen de meeste vertellingen over de goed bedeelde- en adellijke families, die meer gesteld waren op de luxe van een goede saké.

Maar door het grootverbruik van hennep in zoveel producten is het lastig om uit te sluiten dat geen enkele Japanner er ooit over heeft nagedacht om er een pijpje mee op te steken. Bewijs hiervan is echter nergens terug te vinden. De enige brandende bosjes hennep waren degene die in de zomer aan de voorkant het huis werden gehangen voor de verwelkoming van de geesten van overledenen tijdens een speciaal festival.

Persoonlijk heb ik helemaal niets met het roken van cannabis, maar in het bezit zijn van hennep-kledingstukken zie ik zeker wel zitten. Helaas is door het strenge plantage-beleid de prijs van kleding die voor 100% bestaat uit hennepgaren redelijk hoog en zullen vele van ons misschien eerst even moeten sparen voordat we zoiets kunnen aanschaffen. Maar dan heb je wel wat unieks in handen!

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.
Dit artikel – Cannabis in Japan: niet roken maar weven! – verscheen voor het eerst op 8 juni 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 30 november 2019.

Tags:
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie