Japanse band Versailles.

CD Review: Versailles The Greatest Hits 2007-2016

Veel visual kei-bands besteden zoveel aandacht aan hun uiterlijk en hun podiumact, dat ze nog wel eens vergeten om goede nummers te schrijven. Versailles is nooit in deze val getrapt; hoewel de band zeer uitbundig is met hun outfits en make-up, maken ze ook uitstekende symfonische powermetal. Het vijftal laste eind 2012 een pauze in, maar inmiddels zijn de activiteiten hervat en het eerste wapenfeit is ‘The Greatest Hits 2007-2016’, een verzamelaar met ook twee gloednieuwe nummers.

De bandleden van Versailles hebben in de tussentijd niet stil gezeten. Zanger Kamijo begon een wisselvallige solocarrière; de EP ‘Symphony Of The Vampire’ uit 2014 is erg sterk, maar op het album ‘Heart’ lijkt hij zoekende naar welke stijl het beste bij zijn bij vlagen overdreven melodramatische stemgeluid past. De rest van de band vormde met de relatief onbekende zanger Zin de band Jupiter, dat met ‘Classical Element’ en ‘The History Of Genesis’ twee uitstekende albums maakte, waarop een geluid te horen is dat in het verlengde van Versailles ligt, maar door de meer gitaargerichte aanpak en het helderdere timbre van Zin toch een heel eigen karakter heeft.

Compilatie

Eind 2015 vonden de heren blijkbaar dat de tijd rijp was om de activiteiten te hervatten en om die reünie in te luiden is er nu dus een nieuwe compilatie. Eigenlijk is de titel wat misleidend, want in de genoemde periode is Versailles drie jaar inactief geweest en van hun titelloze vierde album uit 2012 staat er geen enkel nummer op. Zo blijven er van de negen jaren nog maar vijf over, maar dat mag de pret niet drukken. ‘The Greatest Hits 2007-2016’ is namelijk een erg goed overzicht van Versailles’ beste werk.

De nummerkeuze is interessant te noemen. Natuurlijk, op een compilatie ontbreken altijd nummers, maar je zit ook met de tijdsbeperkingen van een cd; het magistrale Faith & Decision van ruim zestien minuten had ten koste gegaan van een aantal andere nummers. Gelukkig heeft de band niet alleen voor de hand liggende nummers als The Revenant Choir, Masquerade en het theatrale Ascendead Master gekozen, maar is er ook ruimte voor minder bekende juweeltjes als After Cloudia en The Love From A Dead Orchestra. Ook is het prettig dat Versailles zich hier vooral van zijn stevige kant laat horen; Destiny -The Lovers- en Serenade zijn eigenlijk de enige twee powerballads.

Vernieuwde opnames

Sommige van de nummers zijn opnieuw opgenomen. Wat hierbij vooral opvalt is dat de gitaren iets meer de nadruk krijgen in de mix. Of dat een geslaagde opzet is, hangt van je eigen voorkeur af, maar ik vind persoonlijk dat alleen de eerste helft van Masquerade eronder lijdt. Wel vraag ik me af waarom niet ieder nummer opnieuw opgenomen is; aan het wat holle snaregeluid is duidelijk te horen dat het bij The Revenant Choir en Aristocrat’s Symphony om de oorspronkelijke versies van hun eerste full-length ‘Noble’ gaat. Misschien vond de band die versies al goed genoeg, maar het is niet zo dat de andere nummers wel opeens heel anders klinken.

De belangrijkste vraag is echter: hoe goed zijn de twee nieuwe nummers? Kort gezegd stemmen die hoopvol voor het komende nieuwe album ‘Lineage’. Openingsnummer Melodic Thorn ~Bi No Bouryoku~ is met afstand het beste nummer dat Kamijo heeft geschreven sinds ‘Symphony  Of The Vampire’. Sterker nog; er is een overlap te horen met Sacrifice Of Allegro van die EP, maar dat is geen bezwaar; als de band deze richting aanhoudt voor het komende album, is het goed dat de band weer bestaat. Hetzelfde geldt voor afsluiter Chandelier, een compositie van gitarist Hizaki. Een uptempo, opgewekt powermetalnummer vol dubbelstemmige gitaarmelodieën.

Goede deal

Als je naar Versailles luistert is de kans groot dat je het voor nummers als deze twee doet en dan kun je je – op de hoge aanschafprijs na wellicht – nauwelijks een buil vallen aan deze verzamelaar.

Nog altijd ben ik benieuwder naar wat Jupiter ons in de toekomst gaat brengen dan Versailles zelf, omdat ik een veel groter liefhebber ben van Zin dan van Kamijo, maar eerlijk is eerlijk: als de stevige koers van de gehele compilatie en de melodieuze powermetalsound van de twee nieuwe nummers als uitgangspunt fungeren voor de toekomst van Versailles, dan heb ik er vertrouwen in dat de band niet alleen voor het geld, maar ook om muzikale redenen weer bij elkaar is.

Bovendien dient ‘The Greatest Hits 2007-2016’ als goede introductie voor mensen die Versailles nog niet kennen. Beter zelfs dan ‘Best Album 2009-2012 Antologie’, omdat hier ook het materiaal van voordat de band bij het grote Warner een platendeal tekende op staat. Een must-have voor verzamelaars en nieuwelingen dus!

Versailles ‘The Greatest Hits 2007-2016’ is nu verkrijgbaar bij o.a. Amazon en CDJapan.

Tags:
,
Kevin Pasman
kevymetal@hotmail.com

Kevin is altijd op zoek naar de beste muziek van over de hele wereld. Hij is altijd benieuwd naar de drijfveren van de muzikanten die erachter zitten en verdiept zich er graag in. Voor de The Sushi Times schrijft hij over de tofste Japanse bands maar wil je meer lezen? Kijk dan ook op zijn eigen site kevymetal.wordpress.com!

Geen reactie's

Geef een reactie